• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane II strzelanie w układzie kierowniczym

Naomi

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam od pewnego czasu podczas skręcania kierownica w początkowej fazie obrotu z układu kierowniczego dochodzi strzelający dźwięk , sprawdziłem krzyżak kierowniczy i wydaje się być ok, końcówki drążków też w ostatnim czasie wymienione. Czy ktoś może da jakaś podpowiedź gdzie szukać dalej przyczyny? Czy może to jednak przekładnia kierownicza ? Załączam filmik przedstawiający problem. Pozdrawiam

Naomi

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Jak na zewnątrz auta to zobacz przekładnie a w środku może blokada kierownicy?
Dźwięk tego strzelania słychać też na zewnątrz , a co do blokady kierownicy to od czasu kiedy kupiłem ten samochód to blokady kierownicy nie mam , nie wiem czy fizycznie jest zerwana czy może przyczyna jest zerwana taśma kierownicy bo tempomat mi też nie dziala.

sprawdziłbym sprężyny. pękają u dołu, nie widać bo jest w gumowym peszlu
Dzięki za odpowiedź, łapiąc za drążek kierowniczy , koło pedałów, przy skręcaniu kierownica czuć jakby te strzelanie, nie wiem czy pęknięta sprężyna przenosiła by ten strzal na drążek?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Mnie ostatnio też taki przypadek spotkał. Po oględzinach znalazłem tam karabin taki jak na zdjęciu. To on był sprawcą strzelania. Ps oczywiście zartuje minimi-belgia.jpg

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Ja miałem kiedyś lagunę 2 z takim szczelaniem i była sprężyna pęknięta na dole i nie widać bo w gumie pęka. Alee i poduszka uwalona i tez szczelała tak pyk pyk pyk pyk .... Pyk identycznie jak to pyk z filmiku

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Po obejrzeniu filmu stwierdzam, że to strzela- strzeladełko...:Dale jak bym był przy samochodzie, to mógłbym ewentualnie zmienić zdanie...:rolleyes::D

Do góry Bottom