• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

megane III 1.6 16v

landgen

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mszana Dolna
Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum. Jeżeli ten post jest nie w tym miejscu co trzeba z góry przepraszam. Posiadam problem z moją meganką 3 1.6 16v benzyna z LPG. Przebieg to 130 tys km na gazie jakieś 55 tys. Auto dostaje na desce komunikat "sprawdź układ wtrysku paliwa" i check engine. Dodatkowo auto traci moc i lekko szarpie. Za pierwszym razem gdy wyskoczyl ten problem dwa dni temu mechanik zobaczyl blad spalania stukowego na 2 i 4 cylindrze. Niedawno byla wymieniana sonda lambda i świece zapłonowe. Instalacja była serwisowana i wszystko niby z nia ok. na wiosne auto przeszło tez wymianę uszczeli pod głowicą. Auto po wyskoczeniu tego bledu nie daje sie przelaczyć na gaz. prosze o rade i podpowiedzi gdzie szukać problemu

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
clip , odczyt błędów , w jakich warunkach występują owe objawy ? tylko na gazie czy na benzynie tez ?

spalanie stukowe wskazuje na za szybki zapłon albo za uboga mieszankę ... ale to musisz opisać dokładniej co i jak

landgen

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mszana Dolna
Wiec tak: błąd dotychczas wystąpił dwa razy:
- za pierwszym razem wyskoczył na masce check engine. atem szarpało - stracił moc - zdrzyło się to prawdopodobnie na gazie albo tuż po tym jak auto przełączyło się na gaz. Auto nie przejechało więcej nic kilkaset metrów gdy wystąpił ten błąd. Dotoczyłem się do najbliższego serwisu. Mechanik od razu podpiał komuter i zdiagnozował spalanie stukowe na drugim i czwartym cylindrze. Blad skasował i kazal jeździć dalej i patrzyć co się stanie. Polecił tez serwis instalacji lpg (serwis niczego nie wykrył).
- drugi raz bład wystąpił kilka dni po pierwszym i po przejechaniu ok 100 km na benzynie i ok 200 km na gazie. DOkładnie stało się to przy jeździe ok 110 km/h na gazie po przejechaniu ok 50 km od początku podróży. Objawy te same co za pierwszym razem plus komunikat "Skontroluj układ wtrysku paliwa" i klucz serwisowy. Na chwile obecna nie wiem jeszcze jakie w serwisie odczytali błędy.

landgen

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mszana Dolna
Samochód postał ponad tydzień. Nic dalej nie zrobione ale udało mi się spisac kody błędów:
P0202 - obwód wtryskiwacza cylinder 2 - usterka;
P0302 - cylinder 2 wypadanie zapłonu;
P0314 - wypadanie zapłonu (nie określono cylindra) ;
usterka widocznia również na benzynie zwłaszcza gdy auto postoi na słoncu. Raz jest a raz jej nie ma. Tak jak pisałem instalacja gazowa nie zwraca żadnych błędów. Pozdrawiam

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Sprubuj zamienić cewki miejscami i wtryski zobaczysz czy błąd się przeniesie na inny gar , przy okazji pomiar ciśnienia na garach.

landgen

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mszana Dolna
więc winowajcą okazał się wtryskiwacz benzynowy na 2 cylindzrze:/ po wymianie wszystko ok. Doszedłem do tego tak: jak utrafiłem na moment gdy zaczęlo szarpać autem to przełączyłem na gaz i samochód ożył. Dzieki za pomoc Wszystkim.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom