• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Touran 1.6 FSI BAG - Układ Paliwowy

Griszczuk

Początkujący
Punktów
0
Cześć wszystkim.
Nie mogłem nic znaleźć na forum dlatego pisze nowy wątek.

Mam problem z Touranem 1.6 FSI silnik BAG.

Mianowicie:

Wywala mi błąd czujnika wysokiego ciśnienia w układzie paliwowym.
Czujnik wymieniony / nowy - to samo.
Dodatkowo wymieniłem czujnik niskiego ciśnienia - to samo.
Wymieniony filtr paliwa

Weryfikując - pompa w zbiorniku podaje 4 bary, pompa wysokiego ciśnienia podczas jazdy w granicach 99-110 barów.
Wymieniłem szklankę która jest pod pompą paliwa wysokiego ciśnienia - nowa (stara była delikatnie wytarta)
Podmieniłem całą pompę sprawna od tego samego modelu, podmieniłem listwę wtryskową (sprawna) - cały czas występuje ten sam problem.
Auto na zimnym silniku zbiera się tak jak powinno, gdy tem dojdzie do ok 90 stopni i przejadę ok 5 km - auto traci moc - zamula, a następnie się wkręca na chwile i znów zamula.

Może WY macie jakieś pomysły?

Dodam, że błędy kasowane.
Głównie jest to błąd czujnika wysokiego ciśnienia - sporadyczny a jak złapie kilka razy to stały (check)

Griszczuk

Początkujący
Punktów
0
Ta podmianka pompy hp to razem z zaworem regulującym, tak?
Tak dokładnie, pełen zestaw.
Zastanawiam się, dlaczego tak się dzieje po tym jak auto się nagrzeje, jak przejadę ok 5-7 km ???
Tak na zimno teraz myśle, spróbuje wypiąć kostkę od czujnika temp. zobaczę co wtedy będzie się działo ?

Styber

SuperMechanior
Punktów
56
Jeśli jesteś 100% pewien co do tej drugiej pompy, a ten Touran to jeden z pierwszych roczników FSI to problemem jest tu soft, a konkretniej złe wysterowanie zaworu regulacyjnego. Aktualizacja do najnowszej rewizji powinna pomóc.

Griszczuk

Początkujący
Punktów
0
Jeśli jesteś 100% pewien co do tej drugiej pompy, a ten Touran to jeden z pierwszych roczników FSI to problemem jest tu soft, a konkretniej złe wysterowanie zaworu regulacyjnego. Aktualizacja do najnowszej rewizji powinna pomóc.
Touran z 2004 roku - do pompy jestem pewien na 100% w innym BAG chodzi bez zarzutu, nawet z wytartą szklanką.
Napisz mi proszę jak ten soft ogarnąć ?

Do góry Bottom