• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 T9 1.6 blueHDi, błąd P050B

Kuropatev

Nowy
Punktów
0
Miasto
Koneck
Witam,

auto jak w temacie. Auto nagle odmówiło posłuszeństwa. Zawiozło mnie do pracy, natomiast jak chciałem wracać 5 minut męczyłem się aż odpali (kręcił, nie zapalał). Jak już odpalił jechał normalnie, elegancko. Po powrocie do domu postał ok 15 minut, i do tej pory go nie uruchomiłem. Wymieniłem filtr paliwa, czujnik ciśnienia paliwa, i nic nie pomogło.

Z tego co ustaliłem do tej pory:
-FAP w dobrej kondycji
-układ paliwowy odpowietrzony
-pojawia się błąd P050B 92 - Nadzór rozruchu
-auto nie otwiera wtrysków pomimo rzekomo poprawnych parametrów do rozruchu
-myślałem że gdzieś jest nieszczelność, i okazało sie że na świezy na trzecim garku bąbluje. Świece odkręciłem, następnie dokręciłem i trzyma. Nigdzie indziej nieszczelności nie ma
-czujnik wału i wałka okej
-pompa CW sprawna
-zawór na pompie CW sprawny
-na plaka odpala i pracuje, jak przestanie podawać plaka gaśnie
-przy wymianie czujnika ciśnienia paliwa tak "dla testu" odpiąłem kostke z czujnika w railu i wpiąłem ją w czujnik który sobie leżał obok, nie wpięty. Ciekawostka, bo auto od razu inaczej zaczęło chodzić na rozruszniku i podało rope na wtryski (było czuć z wydechu). Po zainstalowaniu nowego czujnika to samo co na starym - nie działa.
-auto do tej pory korekty wtrysków miało od 0,98 do 1,02 max na każdym, także raczej okej
-ciśnienie zadane przy rozruchu wczoraj miałem 381 bar, przy kręceniu rozrusznikiem ciśnienie w sekunde-półtora urosło do ponad 600 i powoli spadało do zadanej, natomiast ciągle było powyżej zadanej.

Macie jakieś pomysły?

Do góry Bottom