• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MEGANE III 2.0TCE a jazda bez czynnika

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
Witam Panowie mam pytanie do osób,które są w temacie.Chodzi o to,że sączy się zielony płyn z jednego węża klimatyzacji(winny oring).Chcąc wymienić sobie oring+ jeszcze jeden na czujniki ciśnienia klimatyzacji pasowało by odciągnąć czynnik i teraz tak tam gdzie zawsze jeździłem robić klimę co roku mam 25km w jedną stronę.W okolicy są jakieś dwa zakłady mechaniczne co robią też klimę ale to w większości ''ucznie'' a w megane III kompresor pracuje non stop mimo wyłączenia klimatyzacji na panelu i teraz słyszałem,że po odciągnięciu czynnika można kilka km tylko zrobić.Więc jadąć do typa 25km odciągająć znów wracać 25 zmienić co mam zmienić i ponownie jechać to +- było by 50km jazdy z pustymi układem ale tam wiem,że będzie git zrobione a nie chce dawać na miejscu robić oringów itp bo każdy będzie chciał zrzucać zderzak a nie będę ponownie tego ustawiał wszystkiego tak jak ma być.Da się od spodu wymienić wystarczy tylko intercooler odpiąć chwila roboty i dostęp od spodu do dolnego węża klimy idealny i czujnika klimy też.
Orientuje się ktos czy można tyle km jechać ogólnie z pustym układem? czy skazany jestem na nabicie klimy w pobliskim warsztacie?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
mozesz smialo jechac bez obaw , nic sie nie stanie , olej w dalszym ciagu jest w ukladzie.

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
mozesz smialo jechac bez obaw , nic sie nie stanie , olej w dalszym ciagu jest w ukladzie.
tylko,że własnie ktoś pisał,że po odessaniu czynnika kompresor pracuje na pusto czy tam ze znikomą ilością oleju

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
Panowie a która opcja jest lepsza pomijam już kwestię tego,że jak odciągnie mi czynnik to mniej potem zapłacę chodzi o to,że biorę pod uwagę jeszcze
1.odkręcić powoli czujnik ciśnienia klimatyzacji,uleci sobie gaz odkręcić całkowicie wymienić oring potem przewód dolny od chłodnicy i na końcu jechać 20km nabić.
2.Jechać 20km po to by odciągnąć czynnik wrócić 20km zrobić co mam zrobić na drugi dzień jechać kolejne 20km z pustym układem by nabić klimę chodzi o to czy jak maszyna odessa to ona więcej wyciągnie oleju z kompresora czy tam jak niż ja co bym wypuścił w atmosfere?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
571
Wypuścić w atmosferę. Wymienić oring. Jechać nabić.
Dwie dychy na privie możesz mi podesłać.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
628
Miasto
Okolice Krakowa
Pod czujnikiem masz zaworek, więc tamtędy nie wypuścisz.

Jak klimatyzacja nie pracuje to oleju nie odciągnie nic, albo niewielką ilość.

Nie polecam celowego rozszczelniania układu w celu wypuszczenia czynnika, bo najczęściej w takim przypadku ucieczka ma charakter nagły i z czynnikiem potrafią być zabrane większe ilości oleju niż przy obsłudze maszyną. Potem nigdy nie wiesz ile oleju masz w układzie, bo jego dozowanie odbywa się niejako metodą "na oko".

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
Sprawa ma się tak
-mam nową chłodnicę klimy ale nie znam marki bo nawet na niej nie widziałem patrząc w koło..
-mam nowy kompresor czy tam po regeneracji firmy airstal ponoć bardzo dobre
i sprawa tego typu,że od dłuższego czas widzę jak po pracy silnika z dolnego węża chłodnicy sączy się zielony płyn.Z powodów zdrowotnych ciągle musiałem przekładać robotę.Generalnie tak auto mam od sierpnia i pewnie od sierpnia się sączy ale zauważyłem to bodajże w grudniu czy tam listopadzie.Fabrycznie kompresor powinien być zalany tak jak podaje serwisówka w przypadku 2.0tce F4R 110ml + -10 i jak to zrobić teraz? bo typ od klimatyzacji mówił,żeby wiedzieć to trzeba by kompresor wyjąć,wylać olej z niego cały i zalać na nowo tyle ile podaje serwisówka.Bo jeśli kompresor jest po regeneracji bo tak przeważnie jest kupując niby nowy to może być zalany tylko 50ml a resztę trzeba uzupełnić a teraz nie wiadomo ile tam oleju jest.To nie da się maszyną wyciągnąć z kompresora wszystko albo prawie wszystko i wtedy wlać maszynowo do niego te 110ml? bo teraz to mi mówił typ tyle ile odciągnie oleju + 3% do tego można dodać ale nie wiadomo tak sobie myslę czy to znów np nie będzie mało..

i drugie pytanie.Mam chłodnicę klimy nową.. ale nie znam marki.Czy w takim przypadki kupując osuszacz klimatyzacji (po numerze oryginalnej chłodnicy szukam do megane) to np mam do wyboru osuszacz NRF,BEHR,OE,MAHLE, i ten Pan mi mówił,że jak chłodnica jest zamiennik np nrf to taki osuszacz musi być.Bo inaczej jak szukam osuszacza po nr oe chłodnicy to nie spasuje on do chłodnicy zamiennika..

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
Panowie niech ktoś wytłumaczy mi :) chodzi o to,że mechanik mówi,że do póki kompresora nie da się na stół i nie zleje z niego oleju do póki nie będzie się wiedzieć ile go tam było.W takim razie,jeżeli przykładowo książkowo ma być 110+-10 maszyna odessa powiedzmy 60ml.. to teraz nie powinien np powiedzmy te 120 wstrzyknąć? no bo jak maszyna odessa daną ilość oleju np 60ml to np 40ml moze dalej zostać w kompresorze i teraz dając mu 120 wyszło by 160aż ?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
628
Miasto
Okolice Krakowa
Cały olej nie znajduje się tylko w kompresorze. Wyjęcie go i wylanie oleju, dałoby tyle co nic. Przy dużych uszkodzeniach układu klimatyzacji, gdzie bardzo ciężko powiedzieć ile może go brakować, powinno się zdemontować wszystkie elementy klimatyzacji, wymyć parownik, opróżnić całkowicie kompresor, wymienić osuszacz, a potem wszystko poskładać i napełnić olejem oraz czynnikiem według zaleceń producenta.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
389
Dodatkowo w większości przypadków jest tak że jak mamy wymienić tylko poszczególne elementy np. osuszacz to dorzucamy 25-30 g oleju jak kompresor nie przyjdzie zalany olejem to zalewamy te 100g -150 g oleju i tak ze wszystkim . Mało kto ma czasu chęci wymontować wszystko chyba że są opiłki, bo sprężarka zatarła się i poszło w układ . Oczywiście wszystko w ramach rozsądku, najpierw sprawdzamy ile tego oleju ogólnie powinno być w układzie.

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
czyli jak to normalnie teraz zrobić?bo Typ mówił,że odciągnąć tyle ile maszyna odciągnie i wstrzyknąć tyle ile odciągnęła + dodać jakieś 3%

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
389
Ale to wszystko zależy od tego czy w nowym kompresorze miałeś olej i ile ? Wiesz czy nie ? Ktoś kto ci go zmienił sprawdził ? Czy sam teraz zmieniłeś kompresor i osuszacz? Jeśli było to wszystko zrobione wcześniej, działało i był zalany olejem itp. teraz tylko wymiana oringu to odessij maszyną i do odzyskanego oleju później dodać te 5 g a jak wypuścisz w powietrze to dołóż 20 g oleju i tyle .

Do góry Bottom