• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane III Kolejny przypadek niskiego ładowania 13,3V

polaxo

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Kielce
Panowie kolejna meganka która pojawiła się w warsztacie i ta sama sytuacja, niskie napięcie ładowania 13,3-13,5V
Napięcie ładowania jakie się przyjęło w naszym środowisku i w środowisku klientów to 13,8-14,00V

Problem polega na tym że klient przyjechał z popsutym sprzęgłem alternator, które zostało wymienione. W czasie się zbiegło że akurat aku. mu umarło, gdyż rozładował do zera i niestety nie trzyma. Przyjechał za dwa dni że alternator nie ładuje bo zobaczył że takie napięcie i powiedzcie mi jak konkretnie i zrozumiale klientowi wytłumaczyć że w tym aucie występuje takowe napięcie ładowania. Dodam że jest to 5 meganka III w której zaobserwowałem takie same parametry, nie zależne od jednostki napędowej.
Ma ktoś jakieś pomysły, czy jest to niesprawność w układzie ładowania czy celowy zabieg producentów?
PS. Alternator sprawdzony przez firmę regeneracyjną z którą współpracuje.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
Miasto
PLE
Jak klijent chce mieć ładowanie 13.8 lub 14.0 V niezmiennie to niech wróci do fiata 126p lub poloneza. Bo w megane 3 jeśli sterownik uzna że akumulator jest w pełni naładowany i sytuacja tego nie wymaga może wogóle nie doładowywać akumulatora. Podziękowania kierować do inżynierów żabojadów któży stwierdzili że jeśli nie ma zapotrzebowania na energię elektryczną to tak ma się dziać ponieważ bezsensownie obciążony alternator to dodadkowe trucie środowiska. Ot i stąd to całe zamieszanie.

A jak będzie coś nie tak z ładowaniem to klijent dowie się szybko bo będzie miał to wykrzyczane na wyświetlaczu.

Jeszcze mogę dodać że jak chcesz sprawdzić stan układu ładowania to za akumulatorem znajduje się nwm. czy dobrze to nazwę skrzynka rozdziału nspięcia. Zaglądając od jej lewej strony zobaczysz wtyczkę z jednym cienkim kabelkiem nie pamiętam koloru chyba niebieski. Tym przewodem sprawdzany jest stan naładowania akumulatora. Jak go rozłączysz to system podstawi stałe napięcie ładowania ok. 14V i w ten sposób się upewnisz że reszta to działania intiligentnego systemu ładowania. Będzie temu towarzyszyć komunikat "skontroluj samochód" i samoczynnie zniknie jak wtyczka wróci na swoje miejsce. Miłej zabawy.

polaxo

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Kielce
Jak klijent chce mieć ładowanie 13.8 lub 14.0 V niezmiennie to niech wróci do fiata 126p lub poloneza. Bo w megane 3 jeśli sterownik uzna że akumulator jest w pełni naładowany i sytuacja tego nie wymaga może wogóle nie doładowywać akumulatora. Podziękowania kierować do inżynierów żabojadów któży stwierdzili że jeśli nie ma zapotrzebowania na energię elektryczną to tak ma się dziać ponieważ bezsensownie obciążony alternator to dodadkowe trucie środowiska. Ot i stąd to całe zamieszanie.

A jak będzie coś nie tak z ładowaniem to klijent dowie się szybko bo będzie miał to wykrzyczane na wyświetlaczu.

Jeszcze mogę dodać że jak chcesz sprawdzić stan układu ładowania to za akumulatorem znajduje się nwm. czy dobrze to nazwę skrzynka rozdziału nspięcia. Zaglądając od jej lewej strony zobaczysz wtyczkę z jednym cienkim kabelkiem nie pamiętam koloru chyba niebieski. Tym przewodem sprawdzany jest stan naładowania akumulatora. Jak go rozłączysz to system podstawi stałe napięcie ładowania ok. 14V i w ten sposób się upewnisz że reszta to działania intiligentnego systemu ładowania. Będzie temu towarzyszyć komunikat "skontroluj samochód" i samoczynnie zniknie jak wtyczka wróci na swoje miejsce. Miłej zabawy.

Dzięki za wszelkie informacje i podsunoleś mi pomysł jak to dobrze wyjaśnić klientowi.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Coś mi się wydaje,ze i testerem się tam da coś regulować

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Właśnie mam podobnego pacjenta w silniku 1,6 16V mam Auto Diager 100 da się to zrobić, bez wyciągania alternatora.

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
ladowaniem zarządza jednostka sterujaca. Możesz zmusić alternator do pracy pod obciążeniem komputerem jeśli masz w nim taka funkcje. Klient nieświadomy.. Jeśli sie nie zgadza z twija opinia to niech jedzie do innego warsztatu i niech tam go okradaja . Ty możesz klientowi wymienić akumulator na nowy. Przed wymiana sprawdź mu pobory prądu. Pobory prądu powinny sie unormowac minimum 20-30 minut po zamnknieciu auta. Pozdrawiam.

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
A przy wymianie akumulatora na o większej pojemności, należy wpisać do systemu?

Do góry Bottom