• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes B W245 2.0CDI

Kulturysci

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podlasie
Mam pytanko związane z moim mercedesem (B, w245, 2.0 cdi 109KM, 2007rok) podczas jazdy w mieście zgasl i nie chcial odpalic, tzn kreci do obucha ale wogle nie lapie, zaprowadzony (zaciągniety) do elektrykow, komputer nic nie pokazał, podłaczone na "ciepło" pokazywało ok 370 bar cisnienia paliwa podczas kręcenia i obroty wału 160 czyli czujnik polożenia działa... na drugi dzień jeździ i pali, ktoś coś jakiś pomysł?

Kulturysci

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podlasie
No po co miałbym kłamać, komputer z programem texa, jak wtedy zgasł przyjechał elektryk i podłączył mi no i sprawdzaliśmy i takie były wartości, narazie jezdze 2 dni i nic się nie dzieje ale to jak bomba skoro zgasł i nie chciał odpalić znaczy że nie wszystko działa. W sterowniku silnika też nic nie pokazało

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
He , no widze ze nie klamiesz ale do merca to tylko StarD. Moze inni sie uniosą , ale wiem co pisze, codziennie robie po tych uniwersalach .
Także sorry, ...

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Myślę ,że może mieć racje tym napięciem
winetoo ale wtedy też można by doszukać się w ZGW błedów związanych z komunikacją. Bardziej objaw na uszk elektr. wtrysk i wtedy tak te sterowniki reagują.
Jesli całkiem Ci padnie i nie odpalisz to wtedy "uniwersalami" to znajdą i coś uradzą, w ten przypadek- hmmm tylko specjalisci z SD i pełna diagnoza z analizą każdego z modułów.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
winetoo ale wtedy też można by doszukać się w ZGW błedów związanych z komunikacją.
O tym samym pomyślałem tylko nie miałem czasu napisać. Sprawdzić błędy w innych sterownikach związanych z komunikacją ze sterem silnika.

Bardziej objaw na uszk elektr. wtrysk i wtedy tak te sterowniki reagują.
Ale przy tym błąd wychwycić powinien, miałem tak kiedyś w sprintku.

Kulturysci

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podlasie
No właśnie to najgorsze że nie mam do kogo(z poważnym sprzętem) się udać w promieniu 100km

Nie wiem czy to ważne ale dopiszę jeszcze takie coś, samochód kupiłem w listopadzie i po kilku dniach była akcja że 2 razy nie odpalił, tzn rozrusznik kręcił 1sekunde i sam odłączał i tak można było próbować przez godzinę, samochód zostawiony na kilka godzin potem odpalił, po szukaniu diagnozy myślałem że to przekaźnik pompy (jadnak po wymianie na nowe nie było to) elektryk doszukał się zgniłego kabla w skrzynce bezpieczników pod nogami pasażera i ten kabel właśnie był od zasilania sterownika ( w tym momencie jak nie odpalał to texa nie wykrywała i nie mogła się nawet połączyć bo napięcie było ok 3v na wejściu do sterownika) ale problem był zrobiony podobno jak należy czyli wycięte co zgniło i połączone.

Ostatnia edycja:

Kulturysci

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podlasie
No myślę żeby nie było to naprawione to by nadal przerywało kręcenie rozrusznika, a ta usterka znikneła ale zostało to co opisałem w 1 poście

Kulturysci

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podlasie
Ale jak było wtedy z tym zgniłym kablem od sterownika jak nie odpalał tzn rozłaczał po 1 sek. To wtedy nawet nie chciał połączyć się komputer bo nie wykrywał a teraz łaczył się bez problemu jak nie odpalił

Do góry Bottom