• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes C207 350 CDI spadek mocy z jednoczesnymi wibracjami tyłu przy prędkości 1500- 2000 obr.

Krzyszf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Swinoujscie
Witam. Problem z moim samochodem objawia się tylko w zakresie obrotów sinika 1500-2000 przy gwałtownym przyspieszaniu na najwyższych biegach skrzyni. Odczuwalny jest w tym momencie spadek mocy silnika z jednoczesnymi wibracjami (buczenie) tyłu samochodu ( tak jakby , tylne koła wjechały na kostkę brukową)
Wymienione jest już prawie wszystko, poduszki pod silnikiem ,skrzynią podpora wału ,tylne teleskopy, poduszki ławy . Samochód przyspiesza płynnie do 1500 obr. potem słabnie i po przekroczeniu 2000 obr. znów płynnie przyspiesza i drgania znikają. Po podłączeniu pod komputer EGR w momencie powstawania wibracji raptownie otwiera się. EGR wyczyszczone, po jego odłączeniu , samochód traci moc, ale wibracje dalej są odczuwalne. Czujniki prędkości wymienione, sonda, wtryskiwacze zbadane na próbę przelewową ok.
Pytanie gdzie może tkwić problem ?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
jesli to automat to w star diagnozie w skrzyni włącz opcje "dezaktywacja elektrozaworu zmostkowaunia przekładni" i sie przejedz zobacz czy tego nie będzie.

Krzyszf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Swinoujscie
Tak to automat 7G. Dysponuję tylko WOW i Delphi znajomy mechanik ma Boscha spytam, może on ma taka opcje. Czy sugestia dotyczy konwertera lub skrzyni. Byłem w Szczecinie w dwóch warsztatach zajmujących się automatycznymi skrzyniami i konwertorami, oboje wykluczyli konwerter lub skrzynie. Skrzynia działa płynnie obroty silnika nie falują, startuje bez opóźnienia nie zrywa na zimnym silniku,olej czysty.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Starka w dłoń i szukaj- bo cie majątek pochłonie te auto zanim ktoš trafi. Nie ma sensu sugerowac przez neta.
W tym tygodniu dwa podobne modele cls218 i W221 w kazdym co innego sie okazalo ;)

Krzyszf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Swinoujscie
Już pochłonęło i wizyty w wielu warsztatach :-( Jest jeszcze jedna dziwna sprawa. Na oponach letnich objawy są o połowę słabsze.
Czy wskazanie Delphi ,,prędkość przesunięcia przetwornika momentu obrotowego ,, coś rozjaśniła by problem ?

Załączniki

• skrzynia.jpg
    skrzynia.jpg
    264,3 KB · Wyświetleń: 8

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
A wibracje się pojawiają w momencie jak przetwornik się włącza? Już ci napisałem jak wykluczasz lockup wyłączając go czasowo starka albo innym dobrym testerem.mercedes przewidział taka funkcje diagnostyczna to najprostsza sprawa w mercedesie Co to za jednostka czasu na tym wykresie.

Ostatnia edycja:

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Te parametry co pokazałeś to jakas wypadkowa względna (parametr X Systemu? ) - potrzebne parametry bezwzgledne i osoba która potrafi czytac Starkę. Dobrze Ci radzi kolega Komornik.
Ponizej pare parametrów masz jak to wyglada , i tak raczej bym szukał problemów w silniku :)
Jak zachowuje się przyspieszaniu na wzniesieniu jak na pochylej drodze, jak widzi predkosc turbo itp.

Załączniki

• 20200221_064107.jpg
    20200221_064107.jpg
    396,5 KB · Wyświetleń: 10
  • 20200221_064826.jpg
    20200221_064826.jpg
    414,1 KB · Wyświetleń: 11
  • 20200221_063536.jpg
    20200221_063536.jpg
    238,3 KB · Wyświetleń: 10

Krzyszf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Swinoujscie
Dziękuję bardzo za zainteresowanie moim problemem.
Wydaje mi się , że na dole to jednostka czasu od uruchomienia testu( jeśli to istotne, mogę sprawdzić) .
Jeśli chodzi o turbo, działa płynnie, dźwignia kąta ustawienia łopatek działa płynnie.
Jeśli chodzi o podjazd na wzniesienia, to byłem w górach i podjazd pod stromą górę był masakrą, musiałem redukować bieg do 1-2 , aby wibracje nie powstawały. Jeśli chodzi o zjazd z pochylenia nic nie zauważyłem. Wibracje powstają tylko, gdy mocno przyśpieszam, ratuje się redukcją na niższy bieg i potem łatwiej mu wkręcić się na obroty powyżej 2000.Czasami tez ,,przybuczy,, przy wolnej jeździe i prędkości ok 40-50 km i obrotach 1000, ale zaraz mija.

Zauważyłem jeszcze jedną dziwną sprawę. Jeden czujnik położenia pedału gazu (bez dotykania go) cały czas faluje ( pomiędzy 4-9 %), drugi jest stabilny , ale co ok. 10-15 s pokazuje krótkie przerwanie. Mam również problem z elektryką. Cały czas ma pobór prądu 0,12 A. Słyszę jak SAM w bagażniku się ,,usypia ,, podobnie przy akumulatorze i potem amperomierz pokazuje mi podobnie, w odstępach 10-15 s większy skok poboru prądu o ok. 0,01-0,02 A.
Czy to może ma coś wspólnego ?

Załączniki

• przepustnica.jpg
    przepustnica.jpg
    60,4 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom