• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes CLK 200 dławi się i nie idzie

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Witam serdecznie.
Chodzi o : Mercedes CLK 200 (bez kompresora) 136km z 1999 roku. Kod silnika i kody błędów podam jutro bo nie pamiętam.
Objawem jest to że po odpaleniu auto chodzi ładnie i równo problem zaczyna się gdy chcesz przyspieszyć dość gwałtownie wtedy dławi się i "walnie w gaźnik" choć nie zawsze ale dławienie cały czas czy cieply czy zimny.
Komputer wywala pierwszy błąd o sondzie a drugi o czujniku wałka rozrządu. Czujnik wymieniłem na inny i jest bez zmian.
Przepływka sprawdzona i niby ok .
Podejrzewam tą sondę ,czujnik wału lub rozrząd. Co Szanowni Panowie na to ?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
a jak spaliny w tym momencie jak szarpie kłęby czarnego dymu czy w normie ?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
zbyt bogata mieszanka moze powodowac dziwna prace a co do czujnikow to raczej przerywanie, brak zaplonu odpowiedzieniego, czujnik spalania stukowego. ?

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
żadnego dymu ,zapach spalin normalny. Taki objaw jak gdyby sekundowy brak ciśnienia paliwa

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
może moduł zapłonu zaczyna kuleć idzie słabsza iskra i zaczyna szarpać a przy tym wywala błąd o sondzie i o czujniku wału

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Błąd o sądzie będzie ci wywalac jak będzie zły skład mieszanki, a błąd będzie brzmiał: "poniżej/powyżej progu regulacji." Kolego krótko i na temat, skoro wymieniłeś czujnik położenia walka a błąd pozostał możesz mieć przedstawiony rozrząd, i żadna wymiana sondy ci tu nie pomoże, napisz najlepiej te błędy jak brzmiały będzie nam łatwiej ci pomóc. Pozdrawiam

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Błąd P0130-15 O2 sensor upstream TWC (R22)
A z tym czujnikiem wałka było tak że został wymieniony, błędu dalej nie było ale poprawy w pracy silnika też nie było
Wali w kolektor jak szalony ale jak delikatnie pedał gazu się wciska wszystko jest ok , wkręca się bez problemów, tak samo jest gdy pedał wcisnę gwałtownie do dechy też się wkręci problemy są jak pedał stoi gdzieś w połowie

Ostatnia edycja:

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Z twoim błędem to chodzi bardziej o katalizator. Sprawdź cewki i TPS.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Narazie znalazłem uszkodzoną cewkę wymieniłem i w sumie to jest gorzej bo mocnej strzela. Jak odepne przepływke to w sumie wielkich roznic nie ma. A czujnik walu może dawać takie objawy

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Zapodaj mu jeszcze plaka i w tym momencie dodawaj gazu , zobacz czy bedzie zmiana , ja bym dobral sie jeszcze do baku

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Ciśnienia ogolnie są ok ( na garach i paliwa ) to ma jeszcze gaz i na gazie to samo wiec pewnie to będzie wysterowania elektroniki

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
OK. Panowie poszło. Okazało się że jednak przepływka. Obudowa przepływomierza BOSCH a w środku jakiś oszołom wymienił lizak nie do tego samochodu. Po numerach doszedłem że to od modelu W209 2,7 CDI . Po wymianie od razu mu się polepszyło !!
Wszyscy którzy zainteresowali się tematem podziękowania no i oczywiście LUBIĘ !!!

Takie dodatkowe pytanie . Kto ma doświadczenia z BMW 750 V12 ? Mo ojczulek mnie tym uraczył a klient przyszedł pokazał mi filmik na youtube że V12-stka odpala z 5-cio zł monetą na silniku bez drgnięcia i on też tak chce

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Takie dodatkowe pytanie . Kto ma doświadczenia z BMW 750 V12 ? Mo ojczulek mnie tym uraczył a klient przyszedł pokazał mi filmik na youtube że V12-stka odpala z 5-cio zł monetą na silniku bez drgnięcia i on też tak chce
moge polecic fachowca z kielc jesli chodzi o bmw jak cos to pisz na priv

mateuszsq

Początkujący
Punktów
1
Najprawdopodobniej jest to czujnik położenia wału , może być uszkodzona jedna wypustka i na wolnych będzie chodził dobrze a na wysokich obrotach będzie oszukiwał

Do góry Bottom