• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes CLK W209 200 1.8 Kompressor - przepływka?Witam, pacjent CLK 1.8 kompressor 163km. Błąd prze

Exodiss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Sokołów Podlaski
Witam, pacjent CLK 1.8 kompressor 163km.
Błąd przepływomierza i sondy lambda.
Podczas obrotów jałowych przepływomierz wskazuję 0g/s, dopiero powyżej wskazuję jakieś wartości.

Lambda stoi dziwnie na 0.425V, dopiero po jakimś czasie jak silnik się rozgrzeje zauważyłem że się zaczyna zmieniać.
Przepływka pokazuje 0 g/s na jałowych, po dodaniu lub ruszeniu gazu pojawiają się wartości.

Objawy:
- czasem zgaśnie
- falowanie obrotów, czasem telepawka z wypadaniem zaplonów
- podszarpuje
- dużo pali, komputer pokazuje 11l a realnie 20l gazu

Przepływke już kupiłem, czeka na zmianę, ale dziwne wydaje mi się że padłaby na raz też i lambda

Może ma ktoś jakieś pomysły?

76762489_2787564251295739_6068724330378821632_o.jpg 78159907_2787811801270984_8237997781990506496_o.jpg

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Podjedź do kogoś kto ma Star Diagnosis i wtedy będziesz pewniejszy tych błedów ... ja bym tak zrobił niczym bym cokolwiek zamówił na wymiane po tego typu diagnozowaniu...

dami9154

Uczestnik
Punktów
6
Pod obudową filtra powietrza między blokiem a kompresorem masz wężyk gumowy od odpowietrzenia skrzyni korbowej sprawdź czy się nie rozsypał.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Tez mi coś wyglada na nieszczelność ale spróbuj podłączyć te auto jakimś innym testerem

Exodiss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Sokołów Podlaski
Poprzedni właściciel mówił że miał stłuczkę tym autem, i od tamtej pory wyskoczył check i dzieje się taka sytuacja tłumacząc się że to przepływka. Jak go zastałem to faktycznie wtyczka od OBD była otwarta, a błędy takie jak na screenie wyżej.

Zaraz będę miał chwilę czasu to zdejmę całą obudowe filtra, przeczyszcze przepustnicę i sprawdze te wężyki.

W razie "W" podjadę do jednej osoby która ma STARa.

Dzięki za pomoc póki co, zaczynam działać

Exodiss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Sokołów Podlaski
Godzinę się meczylem żeby zdjąć tą cholerną obudowę, po czym zobaczylem taki widok: IMG_20191128_194457.jpg IMG_20191128_194450.jpg
Ten przewód leżał sobie swobodnie na króćcu w bloku.

Czy to może być przyczyną całego tego zamieszania?

Przepływka siedzi oryginalna Siemensa, jest czysta i nie ma żadnych widocznych uszkodzeń.

Ostatnia edycja:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Ten przewód leżał sobie swobodnie na króćcu w bloku.
Ten przewód ..jest prawdopodobnie fragmentem odmy ....kolejna część jest między blokiem a kompresorem Jeżeli odma nie spełnia swojej roli takie hocki-klocki są możliwe . Zajrzyj do kostek które są wpięte w sterownik silnika ..bo może tam być DUŻO oleju silnikowego wydostającego się z elektromagnesów .Olej też potrafi ogłupić sterownik silnika .

Exodiss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Sokołów Podlaski
Ten przewód ..jest prawdopodobnie fragmentem odmy ....kolejna część jest między blokiem a kompresorem Jeżeli odma nie spełnia swojej roli takie hocki-klocki są możliwe . Zajrzyj do kostek które są wpięte w sterownik silnika ..bo może tam być DUŻO oleju silnikowego wydostającego się z elektromagnesów .Olej też potrafi ogłupić sterownik silnika .

Był lekki "nalot" z oleju, wyczyściłem pędzelkiem z benzyną ekstrakcyjną.

Reszta węży odmy wygląda ok, ale jeszcze sprawdze je dokładnie na spokojnie.

Zająłbym się od razu tymi elektrozaworami, bo przy kupnie widziałem że były zarzygane olejem, ale czytałem że to dość powszechne.
Jutro zamawiam te specjalne adaptery które mają chronić "wiązke" przed przenikaniem oleju.
Tylko pytanie jest teraz takie, jak i czym to uszczelnić?
Jak trzeba będzie kupić nowe to trudno, odżałuje.

I tak widzę że mam do zerknięcia jeszcze wszelkie kostki i sprawdzenie wiązki czy oleju nie ma, już się boje.

Ostatnia edycja:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Jutro zamawiam te specjalne adaptery które mają chronić "wiązke" przed przenikaniem oleju.
ciekawe jak bardzo są skuteczne te adaptery ? Elektromagnesy puszczają olej ponieważ jest to nie zbyt dobre i trwałe rozwiązanie .

Exodiss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Sokołów Podlaski
ciekawe jak bardzo są skuteczne te adaptery ? Elektromagnesy puszczają olej ponieważ jest to nie zbyt dobre i trwałe rozwiązanie .

Podobno nie pozwalają przedostać się olejowi przez wtyczkę do środka wiązki :p

Czyli co, tylko nowe elektrozawory pozostaje kupić?
Bo jeszcze bez tragedii, 120 zł sztuka od PIERBURGa lub 180 zł ori MB

Popieprzony silnik swoją drogą..

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Podobno nie pozwalają przedostać się olejowi przez wtyczkę do środka wiązki :p

Czyli co, tylko nowe elektrozawory pozostaje kupić?
Bo jeszcze bez tragedii, 120 zł sztuka od PIERBURGa lub 180 zł ori MB

Popieprzony silnik swoją drogą..
jak kupisz nowe ,na jakiś czas starczy ,a potem od nowa problem się zacznie .A silnik --moim zdaniem nie jest to zbyt udana konstrukcja .

Exodiss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Sokołów Podlaski
No domyśliłem się skoro tak to wygląda..

Trochę o tym czytam, i może ktoś mi powie, czy jest jakiś sposób żeby to uszczelnić? Jest chyba jakiś oring uszczelniający, ale nie mogę znaleźć numeru części.

Swoją drogą ciekawi mnie czy przepływka jest sprawna - bo rozbieranie tej obudowy filtra żeby się do niego dostać to jest jakiś śmieszny żart.

Do końca weekendu przydałoby mi się uzbierać wszystko co tam jest do zrobienia, żeby to pozamawiać i od razu wziąć się za robotę.

I jeszcze jedno kluczowe pytanie - czy przez wtyczkę ECU olej ma szansę dostać się do środka czy jest już uszczelniony?

Ostatnia edycja:

Radosny

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Opole
Te silniki to wielka padaczka tu Mas chłopa co cały czasz je robimy

Exodiss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Sokołów Podlaski
Te silniki to wielka padaczka tu Mas chłopa co cały czasz je robimy

Pooglądałem tego trochę.
Kupiłem już te przejściówki do tych elektrozaworów, zostanie je jeszcze uszczelnić bądź wymienić (przydałaby się porada co robić).
Przeczyszcze trochę IPĄ wiązke i silnik, posprawdzam wszelkie wężyki i całość poskładam. Potem na diagnostykę STARem i może będzie git.

Auto wyjedzie z lakierni to sprawdzę od razu rozrząd. Znak jest o tyle dobry że nic nie grzechocze.

Trochę roboty jest, ale jak się ogarnie może trochę pojeździ. Samochód dużo mnie nie kosztował, bo jest po kolizji. Przewidziałem sobie, że z mechaniki troche będzie do zrobienia więc mnie to bardzo nie zaskoczyło.

Przed i po płukance może z ciekawości jeszcze kompresję zmierze :p

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Pooglądałem tego trochę.
Kupiłem już te przejściówki do tych elektrozaworów, zostanie je jeszcze uszczelnić bądź wymienić (przydałaby się porada co robić).
Przeczyszcze trochę IPĄ wiązke i silnik, posprawdzam wszelkie wężyki i całość poskładam. Potem na diagnostykę STARem i może będzie git.

Auto wyjedzie z lakierni to sprawdzę od razu rozrząd. Znak jest o tyle dobry że nic nie grzechocze.

Trochę roboty jest, ale jak się ogarnie może trochę pojeździ. Samochód dużo mnie nie kosztował, bo jest po kolizji. Przewidziałem sobie, że z mechaniki troche będzie do zrobienia więc mnie to bardzo nie zaskoczyło.

Przed i po płukance może z ciekawości jeszcze kompresję zmierze :p
Nie będę cytował całego forum ale masz link do forum clk gdzie jest sporo info o elektromagnesach i nie tylko :
http://www.mercedes-clk.pl/forum/viewtopic.php?f=85&t=3572 i cytat:
"Witam
!!!
Dzisiaj zauwazylem,ze moje CLK poci sie w okolicach regulatora walka rozrzadu.
Nr.: A 111 051 00 77 ( zczytalem z regulatora ).
Na naszym forum niestety nic nie znalazlem na ten temat.
Poczytalem troche na innych forach na ten temat:

W moim CLK,wszystko wyglada identycznie na zdjeciach jak w tym temacie z forum W210 :
http://www.w210.pl/viewtopic.php?t=7560
i jeszcze tutaj:
silnik wyglada troche inaczej od kompressora :
http://www.w203.pl/viewtopic.php?p=28691

Z forum W210 wynika z tego,ze wystarczy wymienic oring o numerze :
A 017 997 21 48
Z kolei na forum W203
pisza ze trzeba cala czesc wymieniac.
U mnie pocenie wystepuje dookola tam gdzie regulator jest przykrecony do glowicy silnika.
Myslalem nad tym,zeby poprostu zasilikonowac dookola silikonem wysokotemperaturowym,ale z tego co czytalem w tematach wyzej to nie rozwiaze problemu.
Koledzy,czy ktos z Was walczyl juz z tym problemem ?"

Do góry Bottom