• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes ML 3.2 2003 rok sam gaśnie, pomocy

King91

Początkujący
Punktów
1
witam, mam problem z Mercedesem ML 320, mianowicie, odpalam go rano, jadę i po ok 30 minutach sam gaśnie, następnie muszę odczekać aż się ostudzi, odpalam i pochodzi chwilę i gaśnie, i tak w kółko, jak się nagrzeje gaśnie, jak ostygnie, odpala. podłączyłem kompa, żadnych błedów w silniku, co może być tego przyczyną ?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
układ sie zapowietrza, dochodzi do rozszczelnienia pod wplywem temperatury. Warto by było zobaczyc czy nie widac ppowietrza w przewodach.

Doktor

Początkujący
Punktów
1
3.2 z 2003 roku to silnik benzynowy dobrze mysle? Do sprawdzenia pompa paliwa, ale bardziej prawdopodobny jest czujnik położenie wału. Tylko dziwne ze ze komp nic nie pokazuje? Czym diagnozujesz?

rafaello1974

SuperMechanior
Punktów
1
witam powodow moze byc kilka,,,podaj kody bledow jak mozesz je odczytac,,,ja pracuje w mercedesie to jak cos to moge pomoc ale potrzeba mi konkretow,,,mysle ze on niema gazu co???
jak jest nagrzany silnik i ci zgasnie zrob tak pod domem,,,odepnij paliwo za filtrem i daj bezposrednio wezyki do kanistra z benzyna i zobaczymy czy zapali ,jak tak to wiadomo co,,,,jak nie to daj znac.
sprawdz listwe jeszcze i wtryski czy tam gdzies niema mokro ,,,,a na desce wyskakuje ci jakis komunikat lub cos sie zapala jak ci gasnie daj znac bo malo info dales

King91

Początkujący
Punktów
1
Panowie, robie auto WURTH WOW SNOOPER, jedyne błędy jakie wali to o sondach lambda i to aż o 4 , auto po 15 minutach gaśnie, odczekam aż ostygnie, czyli ok 30 minut i znowu odpala od strzała, auto bez gazu. na desce nic sie nie zapala

3.2 z 2003 roku to silnik benzynowy dobrze mysle? Do sprawdzenia pompa paliwa, ale bardziej prawdopodobny jest czujnik położenie wału. Tylko dziwne ze ze komp nic nie pokazuje? Czym diagnozujesz?

tak silnik benzynowy, a diagnozuje wurth snooper

rafaello1974

SuperMechanior
Punktów
1
to powiem ci ze masz zapchany DPF filtr czastek stalych,jak nic innego nie pokazuje ,wjedz do jakiegos warsztatun co je regeneruja bo nowy jest drogi okolo 6tys zlotych w polsce,wyjac go nie mozesz-jedynie co to oszukac emulatorem,najlepiej go wyczyscic
http://forum.vw-passat.pl/archive/index.php/t-55260.html
tu masz opis do vw ale tak samo sie robi pozdr

Doktor

Początkujący
Punktów
1
DPF w benzynowym silniku?? w mercedesie z 2003r? No już bez przesady. Zreszta nieważne.... W każdym razie daj kod błędu albo pełnie brzmienie. Moze być tak że dostaje za mało paliwa, i wywala błąd sondy ze masz za ubogą mieszanke. Wtedy filtr paliwa nowy i pompa do kontroli, najlepiej pomiar ciśnienia. Ewentualnie jak nie chce odpalić, zrzuć wąż który idzie z baku do silnika i pokrec rozrusznikiem zobacz jak leci paliwo i dla kontroli popatrz jak leci na zimnym. A nie zauważyłeś ze jest lepiej jak masz wiecej paliwa w baku?

rafaello1974

SuperMechanior
Punktów
1
sorki bo to benzyna,,,,i rok za stary,,,pomylka sorry
pozdrawiam

golfikpol

Nowy
Punktów
0
Miasto
Dublin
carbuyersadvisor.ie
Po pierwsze sprawdziłbym czujnik położenia wału.... nawymieniałem się ich kilka a od pewnego czasu nawet profilaktycznie wymieniam ;) błedu na ogół nie pokazuje . Druga sprawa a to już więcej roboty... pod kolektorem jest wiązka do czujników spalania stukowego i myszy czasami lubią się tam zagnieździć... ale wtedy by tylko przerywał najlepsze ze takie autko przyjechało do mnie po diagnozie mercedesa ze " nie wiemy co mu jest jest stary i sie psuje " ... no comment.... też 320 v6 zmień czujnik i będzie dobrze ;)

Pozdrawiam

Przeoczyłem że to ML więc może być troszke inaczej a to silnik v czy rzędowy tam siedzi w nim ?

W kazdym razie problemy czujnik mialem w 230 kompressor ,240,280, 320 benzynki i objawy takie same

Do góry Bottom