• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes R-class 320CDI trudny rozruch.

fonnes

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Darłowo
Wszedłem w posiadanie Mercedesa jak w temacie. W samochodzie został prawdopodobnie wymieniony silnik.
Kupiłem go z palącym się "check engine". Silnik miał trudny rozruch, ale jak już odpalił to pracował
i jeździł normalnie. CDIF-3 pokazał błędy modułu świec żarowych, czujnika ciśnienia spalin i czujnika położenia wałka rozrządu. Po wymianie czujnika ciśnienia spalin "check engine" już się nie zapala. Moduł świec
też wymieniłem. Czujnik położenia wałka rozrządu wymieniałem 2x - bez rezultatu. Napięcie na czujnik przychodzi, tak samo jest przejście od czujnika do sterownika na przewodzie sygnałowym - mierzyłem omomierzem, nie mam oscyloskopu aby sprawdzić przebieg sygnału.
W międzyczasie wymieniłem lewy kolektor dolotowy (wyrobione cięgło klap wirowych) i dałem
do sprawdzenia wszystkie wtryskiwacze - 5 jest OK a jeden do wymiany.
Trochę wyprzedam, ale w razie czego gdzie szukać jeżeli dalej będzie problem z rozruchem bo mi się
już pomysły kończą.
Dodam że błąd P2043 pokazuje CDIF-3 jak i SD. Po wykasowaniu błędu powraca on w momencie rozruchu.
To jest jedyny błąd który obecnie się pojawia.
Trudny rozruch występuje zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku.
Czasem kręci i nie zapali, czasem przy kręceniu "szarpnie" jakby chciał zaskoczyć, a czasem odpala niemal normalnie.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
226
Miasto
Gdansk
Może i po wymianie tego uszkodzonego wtryskiwacza będzie ok.

fonnes

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Darłowo
Rozrząd sprawdzony bardzo dokładnie bo to był jeden z pierwszych "podejrzanych".

fonnes

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Darłowo
Tak, mogę, wszystko od góry jest jeszcze rozebrane. Kolektory są zdjęte.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
226
Miasto
Gdansk
Sprawdź dobrze ten kolektor i zaczekaj na nowy wtrysk

fonnes

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Darłowo
Sprawdź dobrze ten kolektor i zaczekaj na nowy wtrysk
Lewy który miał wyrobione cięgło jest wymieniony na regenerowany,prawy sprawny został wyczyszczony do "białego".

Nowy rozrząd usunie usterkę. Silnik ma nalatane i stąd błąd.
Nie wydawał żadnych niepokojących odgłosów wskazujących np na wyciągnięty łańcuch.
Złożę odpalę i zobaczę. Jak nie będzie poprawy to zrobię rozrząd.
Gdyby do tego doszło to wymieniać wszystko łącznie z kołami czy tylko łańcuch i ślizgi??

Ostatnia edycja:

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Sprawdź sygnał z czujnika wałka rozrządu (diodą lub oscyloskopem) czy fizycznie czujnik funkcjonuje.
Jeśli sygnał ciągle się zmienia, to podejrzewam podmieniony wałek rozrządu z zadajnikiem impulsu

fonnes

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Darłowo
Sprawdź sygnał z czujnika wałka rozrządu (diodą lub oscyloskopem) czy fizycznie czujnik funkcjonuje.
Jeśli sygnał ciągle się zmienia, to podejrzewam podmieniony wałek rozrządu z zadajnikiem impulsu
Oscyloskopem to jasne ale jak sprawdzić prawidłowość diodą??? Będzie migała nieregularnie???
Czy możliwe żeby w silniku OM642 stosowano wałki rozrządu z różnie położonym nadajnikiem impulsu???

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Diodą sprawdzisz czy miga.
Z tego co pamiętam wałki w niektórych oznaczeniach OM642### różnił się ustawieniem zadajnika.

Ostatnia edycja:

fonnes

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Darłowo
OK, bardzo dziękuję za sugestie. Silnik w tym samochodzie to straszna "rzeźba" więc i podmiana wałka jest możliwa. Mam EPC/WIS Mercedesa - pogrzebię i zobaczę jak to jest z tymi wałkami.

fonnes

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Darłowo
Ponieważ nie dotarłem jeszcze do nr. silnika przyjąłem założenie, że ktoś wrzucił do tej R-klasy dojechany silnik Sprintera.
Do Sprintera 318 z silnikiem 642.xxx EPC pokazuje nr. części (wałków rozrządu) A6420506101 dolot, A6420504601 wydech.
W/g VIN w tej R-klasie wałki powinny być: A6420503601 dolot i A6420503401 wydech - jaka jest różnica między
poszczególnymi - diabeł wie???
W poniedziałek postaram się odczytać (jeżeli go znajdę) rzeczywisty nr. seryjny silnika i może to trochę rozjaśni sytuację.
Póki co, bardzo dziękuję za wszystkie rady i sugestie.

fonnes

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Darłowo
Łańcuch wymieniony, stary dłuższy o 15mm w stosunku do nowego. Jutro odpalamy.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
wydawało mi się , że tam jest wałek balansowy - nie robiłem tego silnika

Do góry Bottom