• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes sprinter kodowanie wtryskow

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Mercedes sprinter 2015 silnik om651.
Trafil do nas z sasiedniego warsztatu gdzie meczyli sie bez powodzenia z zakodowaniem wtryskow a w koncu wymienili je na nowe i nadal nie dali rady. W sterowniku caly czas blad ze wtrysk 1 i 4 nie zakodowane. Odpala i jezdzi jak nalezy tylko te bledy i kontrolka na desce. Wtryski fabrycznie nowe zalozone kodowane snap on, Delphi i texa. Co prawda kod przyjmuja ale blad pozostaje.
Mial ktos taki przypadek?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Próbowałeś każdego oddzielnie?

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Tak kazdy oddzielnie klepalem bo jak daje change all to nic sie nie dzieje. Co masz Stanislaw na mysli przez twardy reset? Starka starka ale inne testery tez powinny to ogarnac. Nigdy nie mialem problemu z dopisaniem nowego wtrysku texa czy snap on

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Kiedyś miałem w jakimś Jaguarze tez próbowali miechanicy i bez skutku każdy zwalał winę na tester a okazało się ze po dopięciu akumulatora na na jakiś czas dało rade zakodować

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Robiłeś "test jazdy"? Błędów związanych z emisją spalin nie da się bez tego usunąć.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Mialem go u siebie tylko kilka godzin i pelno innych robot w miedzyczasie. Jak nie dadza rady to w przyszlym tygodniu znowu mi go postawia na dluzej

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Wtryski fabrycznie nowe zalozone kodowane snap on, Delphi i texa
Nie znam procedur w w/w testarach, ale to są Delphi?mają kody QR i w starce to leci po czytniku w 10 minut- warunek temp paliwa powyzej 30st i się skalibrują ;) po srednio 30minutach. Jazda z tym blędem bez dopisania , hmmm
Czy mówimy o poprawionych Bosh?

Ostatnia edycja:

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Tak wtryski sa delphiego nowki sztuki zalozone. W texie jest opcja inicjacji wszystkich wtryskow jednoczesnie albo kodowanie pojedynczo i trzeba klepac kod recznie. Starki niestety jeszcze nie mam

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Tak wtryski sa delphiego nowki sztuki zalozone. W texie jest opcja inicjacji wszystkich wtryskow jednoczesnie albo kodowanie pojedynczo i trzeba klepac kod recznie. Starki niestety jeszcze nie mam
Po zakodowaniu wtryskiwaczy trzykrotnie: odpal silnik, wyłącz zapłon, wyciągnij kluczyk i odczekaj około minuty. Po tym zabiegu spróbuj wyczyścić błędy. Starka by cię o tym poinformowała, uniwersal niestety nie.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Winetoo tak tez robilem ale bez skutku. Wiem ze starka byla by najlepszym rozwiazaniem ale nie wydaje mi ze zeby zaden z 3 testerow nie potrafil tego zrobic

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Kurde prosty temat gdzie spodziewal bym sie ze byle jaki tester to zrobi a tu takie jajca. Bez starki jednak qupa a nie robota przy mietku

elmer83

SuperMechanior
Punktów
5
Po zakodowaniu wtryskiwaczy trzykrotnie: odpal silnik, wyłącz zapłon, wyciągnij kluczyk i odczekaj około minuty. Po tym zabiegu spróbuj wyczyścić błędy. Starka by cię o tym poinformowała, uniwersal niestety nie.
Naprawdę trzeba tak zrobić ze trzy razy odpalić silnik i zgasić? Nie znalazłem nigdzie takiej informacji a chcę być pewny że zrobiłem to prawidłowo.

Do góry Bottom