• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes T1 W602 2.3D - ustawienie początku wtrysku dynamiczne

pawelj5

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Starków
Witam.
Mercedes T1 W602 ( kaczka ) z silnikiem OM601 601.940. Poszukuję informacji odnośnie dynamicznego kąta początku wtrysku. Wszystkie dane jakie udało mi się namierzyć podają statyczny kąt wynoszący 15° po GMP dla nowej pompy i 14° dla pompy z większym przebiegiem. Mam lampę stroboskopową z czujnikiem piezoelektrycznym do diesla. Nie mogę jednak znaleźć żadnych danych dla tego typu pomiaru. Na jednym z forów znalazłem informację dla Vito z silnikiem OM601 601.942, że dynamiczny kąt powinien wynosić 17° przed GMP. Czy ktoś mógłby potwierdzić, że taka wartość będzie prawidłowa?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
To jest ciężki temat z wiadomych powodów,jeśli nic na ten temat nie można znaleźć szukałbym na zagranicznych stronach,kolega dopiero znalazł podobne kwestie na stronie anglojęzycznej,chodziło o ustawienie pompy też z VITO 2.3 D,zapytam go o namiar.

Kolega mi wreszcie odpisał,17 st jest ok,ale trzeba przysłuchać się pracy silnika,oraz jak odpala,wszystko zależy od stopnia zużycia.Wszystko zależy też od mocy silnika,podał mi stronę Beczkolandia .pl diesel 200,240 jak ustawić kąt wtrysku

pawelj5

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Starków
Pompa według blokady ustawiona była na 15° po GMP, czyli prawidłowo. Ale pomiar lampą stroboskopową wykazał początek wtysku na poziomie 3° przed GMP. Po przestawieniu pompy do końca zakresu regulacji udało się uzyskać tylko 8°, ale silnik zaczą równo pracować i przestał dymić. Pompa poszła do regeneracji. Po naprawie ustawię na blokadę. Powinno być ok. Dzięki za pomoc.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Właśnie kolega pisał mi,że on moją ustawił na 3 st.GMP,silnik odpalał rewelacyjnie i b miękko i cichutko pracował,on mi podaje,że przy pompach rzędowych po GMP nawet do 25 st.ale 17 może być idealna,tylko należy ustawiać wedle zużycia ,jedno pewne,silnik musi świetnie odpalać i miękko prcować,no ale to Pan wie,po prostu nie ma sztywnego kąta po GMP,wszystko zależy od stopnia zużycia jednostki,u mnie silnik igiełka,on wspomina o 17 st.

Zapomniałem dodać,ze po odebraniu auta po wymianie pompy sam sobie jeszcze ją doregulowałem na kapturku u góry(moc) oraz wolne obroty na słuch,śruba z tyłu pompy,odpalał tak samo ,czyli fenomenalnie,podniosłem tylko jeszcze moc oraz jeszcze uciszyłem pracę(zero klekotu,śruba z tyłu) efekt fenomenalny,niestety by tego dokonać trzeba tez jeździć(ust.mocy) kapturek,wkręciłem trochę śrubkę w kapturku,grzybku,na pompie ,jazda i delikatne odkręcanie,i tak kilka razy,ustawiłem tak idealnie,ze nie dość,iż moc to jeszcze palił niewiarygodnie mało,gdy była jeszcze wkręcona z silnika szedł taki paskudny,,kop,,smród,wtedy był słaby,tam odkręcałem po pół obrotu i jazda,smród zniknął moc sie pojawiła.Nigdy nie słyszałem tak cicho pracującego diesla starej daty,ale oczywiście silnik i pompa stan igła.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom