• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes Vito W639 2.2CDI - P0105 czujnik ciśnienia doładowania za wysokie napięcie sygnału

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
495
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Auto kolegi, taki błąd mu wyskakuje i oczywiście zero mocy.
MAP sensor podmieniony - bez zmian, instalacja sprawdzona NA CZUJA bez schematu ( wszystkie 3 przewody mają przejście do sterownika ), zasilanie 5V jest między pinem 1 a 3. O co kaman ? Sterownik ?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
86
Zasilanie między pinami 1 i 3, to jedno, ale ważniejsze jest, co się dzieje na pin 2.
Nawet, jak nie masz oscyloskopu, to sprawdź, jakie jest napięcie na nim gdy silnik jest wyłączony i gdy włączony.
Zwarcie między przewodami wykluczone?
Możesz też sprawdzić na komputerze, co widzi, gdy czujnik jest podpięty, a co gdy jest odpięty.
Wtedy będzie wiadomo czy ECU jest uszkodzony, bo zwarcie często jest na wejściu tego czujnika w sterowniku.
Kolejna sprawa, to w tym silniku, jeśli się nie mylę, są dwa czujniki ciśnienia, jeden to czujnik doładowania, a drugi ciśnienia barometrycznego i jest to osobny czujnik.
Spotkałem się, że te czujniki były mylone, a dodatkowo ten od ciśnienia barometrycznego ma jakąś wspólną linię z czymś innym jeszcze.
Także dobrze by było mieć konkretny schemat.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
495
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Zwarcie między przewodami wykluczone. Jednak coś jest chyba namieszane z tymi czujnikami - przed zakupem ktoś zmienił czujnik ciśnienia doładowania za filtrem, nie dało to nic bo jak się okazało uszkodzona była instalacja. Po naprawie instalacji zaczęło wywalać błąd doładowania i auto złapało muła. Trzeba chyba ustalić numery czujników jakie powinny być zamontowane w tym aucie.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
86
Według mnie, czujnik przy filtrze, to czujnik ciśnienia barometrycznego, a czujnik ciśnienia doładowania jest na rurze dolotowej, na dole, dojście od spodu.
Podaj VIN, jak masz, to mogę zobaczyć czy mi się uda albo może komuś innemu.
Ewentualnie więcej danych auta.
Wygląda na to, że ktoś czujniki pomylił i sprawdzał nie to co trzeba. Dodatkowo ten barometryczny ma wspólną linię z czymś jeszcze więc trzeba uważać przy sprawdzaniu/diagnozowaniu jego instalacji.
Tak, jak pisałem, spotkałem się już z tym.
Ale to trzeba jeszcze sprawdzić.

Ostatnia edycja:

tolus24

SuperMechanior
Punktów
86
Czujnik bliżej filtra, to A0051535028 i na moje, to jest czujnik ciśnienia barometrycznego.
Czujnik w dole rury dolotowej, to A0061539928 (wcześniej A0061531528) i na moje, to jest czujnik ciśnienia doładowania.
Niestety w programie jest tylko napisane czujnik ciśnienia ale z tego co kiedyś sprawdzałem i na logikę, to tak będzie.

Ostatnia edycja:

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
495
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Sytuacja chyba opanowana :). Czujniki były zamienione miejscami !!! Teraz parametry wyglądają OK, auto się zbiera i nie generuje żadnych błędów. Jutro koleś leci w trasę to go przetestuje. Dzięki za sugestie.