• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes w 211 2003 pompa sbc

• Thread starter Anonymous123
  • Rozpoczęty
A

Anonymous123

Mam problem z pompą sbc ( prawdopodobnie) . Objawy sa takie, ze zapala sie kontrolka abs i po glebszej diagnostyce wnioski sa takie: wiazki od czujników do pompy sbc bez zarzutu. Czujniki rowniez bez zarzutu. Pierścienie dobre. Teoretycznie sygnal dociera do sbc . Jak wchodze w esp to jest blad staly czujnika lewy przod, pawy tył, prawy przod- brak sygnalu. Jednak jak wejde w parametry to nie widzi tylko prawego przodu. Zdarza mu sie jednak chwilowo zobaczyc prędkość ale jest albo wyzsza albo nizsza niz pozostale. Jednak bledy nie trzymaja sie logiki bo ile by nie kasowac to i tak pokazuje to samo a faktycznie nie widzi tylko sygnalu z jednego kola. Jak wchodze w sbc to test dynamiczny nie mozliwy bo pompa blokuje sie i hamulce nie działają wcale. Jak krece kołami na podnosniku to nie pokazuje zadnej predkosci. Bledy ogolnie czujnika prawego i lewego przód. Skrzynia biegow odczytuje prawidłowo predkosc osi przedniej i tylnej a to te same czujniki. W skrzyni biegow pokazuje bledy czujnikow prawy i lewy przod jako predkosc nie wiarygodna ale bledy sporadyczne. Moje pytania: czy sbc steruje rowniez esp? Czy jest do tego inny sterownik? Czy jest ktoś na forum kto ogarnia tematy sbc lub ewentualnie podpowie co i jak? Klient mial wymieniana pompę bo stara siadla mechanicznie natomiast ta jest prawdopodobnie uszkodzona elektronicznie. Czy mozna zrobić jednak z tych dwoch?

Kris83

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wadowice
Mam podobny problem w moim Mercedesie W211 tylko mi notuje prawy przód i prawy tył, czujniki też wpożądku Jedynie co mnie zastanawia to jak jade bardzo bardzo powoli te ze sie ino toczę to abs potrafi zgasnąć a jak przyśpieszę to spowrotem sie zaświeci?? Cały czas szukam ale niemogę znałeś problemu??

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Wszystko ok prócz bojaj błąd C249F - przebiegu pompy :D
Mogem pomóc :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Któryś czujnik nie nadąża zliczać obrotów, albo za duża przerwa między czujnikiem a koronką albo skorodowana koronka no chyba że są tarczki magnetyczne w łożyskach to nie wiem

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Tarczki magnetyczne też często puchną od rdzy. W VW częsty przypadek.

ulim

Nowy
Punktów
0
w razie problemów z hamulcami w w211 najlepiej zacząć od sprawdzenia szczelności przewodów hamulcowych.gniją z tyłu pod progiem.płyn nie kapie bo zostaje na plastikowej osłonie podwozia.zablokowana skrzynia to jeden z objawów.i oczywiście różne błędy.trzeba naprawić,dolać płynu lub wymienić ,odpowietrzyć i jak nie masz kompa odłączyć aku na noc. koszt naprawy kilkadziesiąt złotych i kilka godz.w moim kombi z 2005 taka usterka pojawiła się po 500 tys km.

Do góry Bottom