Jest chwila czasu więc dokończę temat.
Szukałem firmy która podjęłaby się regeneracji kolektorów.Choć jest ich sporo to jednak praktycznie wszystkie które dają gwarancje a ich naprawa polega na wymianie zużytych części na oryginalne/nowe robią tylko w grupie AUDI-VW ewentualnie BMW
Jest kilku znachorów którzy ogłaszają się ( jeden nawet zaoferował naprawę z czasem max 2h! ) Jednak ich naprawy polegają na podwiązaniu,usuwaniu lub wierceniu klapek.
Wymieniłem oba kolektory,początkowo na używki jednak tego rozwiązania nie polecam.
Choć używki (podobno) przeszły tylko 90tys.km (koleś sprzedawał też więcej części z tego mietka i wszystko było z przebiegiem 90tys.km) to już wyraźnie były zmęczone.
Pracowały znacznie lepiej niż moje bo u mnie dwie ostatnie klapki były zablokowane na amen a w używkach otwierały się wszystkie,jednak każda z nich w innym momencie.Gdy pierwsza z klapek była maksymalnie otwarta dwie ostatnie były uchylone tylko w połowie.Poza tym całość chodziła dość ciężko.Ale tak naprawdę różnicę zobaczyłem dopiero po zakupie nowych kolektorów.
Wszystkie klapki otwierają się jednocześnie.Całość chodzi delikatnie a klapki otwierają się już pod minimalnym naciskiem.
Auto z rana pali dużo lepiej (widoczne jest to zwłaszcza przy niskiej temperaturze) zmieniła się też kultura pracy silnika i oczywiście moc.
Teraz kilka słów co do objawów tej "choroby"
Poza tym co opisałem wcześniej samochód z rana palił bardzo ciężko.Wyglądało to jakby padły świece żarowe.
Po każdym nowym odpaleniu auta turbina pracowała około minuty po czym się wyłączała.Efekt bardzo podobny do zacinającego się zaworu na turbinie.
Po podłączeniu komputera wywalało błąd na masie przepływomierzy,zbyt niskie napięcie obiegu świec żarowych,błędne napięcie turbiny i zbyt niski przepływ masy powietrza dolotowego.Częste przepalanie się bezpiecznika zaworu turbiny.
Teraz koszta.
Okazało się że kolektory są trochę tańsze.Wymieniłem oczywiście oba.Do tego dochodzi część rury dolotowej powietrza bo nowe kolektory mają inny sposób montażu i stare rury do nich nie pasują+ śruby montażowe.Przy okazji wymieniłem główny oring na turbinie bo przy tego typu naprawach jest to zalecane.
Poniżej numery katalogowe i ceny poszczególnych części które zostały wymienione.
A642 090 77 37 378,90€
A642 090 16 37 66,59€
A642 090 54 37 254,08€
N910142 006002 2,84€
A000 990 30 11 0,92€
na całość wywalczyłem -5% zniżki i po doliczeniu podatku wyszło 795,17€
do tego doszedł oring 30,35€ z podatkiem
i koszt mechanika 1200zł
Dla jasności sytuacji.Auto naprawiałem w Polsce,części zamówiłem na Mercedes Niemcy a dokładnie na serwisie w Gorlitz
Przydatne info.
Na wszystkich serwisach samochodowych w Gorlitz jest zawsze ktoś z obsługi klienta ze znajomością języka polskiego więc komunikacja to nie problem.
Na tym kończę temat.Mam nadzieję że zawarte w nim informację pomogą komuś w przyszłości.
Wszystkim dziękuje za pomoc i uwagę