• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes w203 3.0 v6 CDI nie odpala.

marcin86633

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie. Mam problem z w203, które robiłem w ostatnim czasie. Auto trafiło do mnie na wymianę rozrządu i po tej naprawie auto jeździło i pracowało. Niestety pojawił się jeszcze wyciek z dużej miski i silnik znowu wyjechał.
Do sedna, auto po złożeniu bez problemu odpalilo i pracowało lecz gdy się zagrzało to zgasło. Sytuacja powtórzyła się kilka razy po czym całkowicie rzucił palenie.
Jedyny bład jaki zapisany jest w sterowniku to P2045- Obwód czujnika polozenia wału.
Czujnik podmieniłem na nowy, instalacja do sterownika sprawdzona. Auto na plaka pali bez problemu lecz obrotomierz stoi. Prędkość z czujnika położenia wałka odczytuje.
Czy miał ktoś podobny problem?

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Podłacz oscyloskop i sprawdź czy sygnał czujnika wału jest?

marcin86633

Początkujący
Punktów
0
Nie mam możliwości sprawdzić czujnika oscyloskopem, też myslę o uszkodzonym sterowniku.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Jedyny bład jaki zapisany jest w sterowniku to P2045- Obwód czujnika polozenia wału
Czym to odczytane? Sterownik? hmmm wątpię a robię w Mercach kupę lat.
Sprawdż połaczenie ze skrzynią, wiązkę itp a najlepiej ze Starki odczyt "czego brakuje" :) Jak masz dostęp do SD to zdalnie Ci to zdiagnozuje .

marcin86633

Początkujący
Punktów
0
Czym to odczytane? Sterownik? hmmm wątpię a robię w Mercach kupę lat.
Sprawdż połaczenie ze skrzynią, wiązkę itp a najlepiej ze Starki odczyt "czego brakuje" :) Jak masz dostęp do SD to zdalnie Ci to zdiagnozuje .
Odczytywanie na Launch x431 i klonie delphi. Dostępu do SD niestety nie mam. Dzięki za rady sprawdzę trop skrzyni.

marcin86633

Początkujący
Punktów
0
Usterka prawdopodobnie odnaleziona. Uszkodzony sterownik silnika, brak napięcia 5v na wyjsciu ze sterownika jak i przy kostce.

Piotr0583

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
TK
Nie będę się chwalił za wcześnie ale kto miał rację

Autobambo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
18
Sterownik trudny do rozklejenia ale górę można zdjąć i podejrzeć być może nie jest to wielki problem, miałem podobnie ale w 211 nie było połączenia z ecu ster wymieniony.