• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes W203 Problem ABS/ESP/COOLING/DISPLAY P0600

tomiGX9090

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ośno Lubuskie
Witam wszystkich mechaniorów! Od Maja jestem szczęsliwym posiadaczem mojej gwiazki. Od tamtej pory nic a nic się nie dzialo. Palilem jechałem i tyle. Ostatnio zaczęła się dyskoteka. Masa błędów na kompie ABS potem ESP nastepnie EPC a na koniec na czerwono zapala się Cooling Stop . Engine off. Samochód wyłącza turbine i jezdze jak kiedyś moja 190 czyli bez mocy. Zaznaczam że mam manuala . Oleje wymienione. Opony wyważone , wszystkie 4 te same. Stany plynów idealne. Aku oryginalne Mercedesa Bosch ale trochę ma chyba lat. Jutro sprawdze jego stan czy trzyma prąd na postoju. Czy ktoś mi pomoże? za tydzień mam zaplanowany wyjazd w gory i chce pojechać bez stresu!

Sorki za brak polskich znaków

Pozdrawiam
Tomasz

tomiGX9090

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ośno Lubuskie
Bylem na SD . pokazano że problem z komunikacją z radiem. Może być ,bo mam zmienione a tak to nic nie wskazało. Zmieniłem dzisiaj aku na nowe bo miernikiem sprawdzili że ma 45 % ale błąd nadal jest. Istnieje jakaś mozliwośc resetowania kompa bez SD? bo mam do nich 50 km

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Wyżej piszesz że jest masa błędów coś jednak stwierdzili teraz trzeba to
naprawić , czyli usunąć usterki i będzie jeździć.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
błędy na 90 % złapał przez niesprawny akumulator,w203 jest strasznie czuły na brudne masy i spadki napięcia,niestety kasowanie błędów praktycznie przez dobry kombajn diagnostyczny lub SD

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Po pierwsze jak juz pojedziesz tym mietkiem w gory bez ESP i ABS (z napedem tam gdzie jest w tym samochodzie) o tej porze roku to ostroznie:). Teraz tak, nie ma własciwie mozliwosci aby na blacie było widoczne ESP, ABS, a SD pokazał tylko bład radio/audio, no nie wybacz ale nie chce mi sie wierzyc. Jesli chodzi o ich usuniecie to najpierw dobrze by było sprawdzic dlaczego sie pojawiły, bo po to sa błędy, ich opisy itp zeby zdiagnozowac i naprawic, a nie usunąć.... Idąc dalej komunikat na desce to cooling stop czy coolant stop/engine off ewentualnie visit worhshop?? Zostaje albo wrózenie albo jeszcze raz poprawna diagnostyka najlepiej na SD.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Po pierwsze jak juz pojedziesz tym mietkiem w gory bez ESP i ABS (z napedem tam gdzie jest w tym samochodzie) o tej porze roku to ostroznie:). .
przesadzasz ja tam mietkiem bez ESP i innych parę lat jeździłem i przeżyłem,na zdrowym rozsądku trzeba polegać a nie na systemach

tomiGX9090

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ośno Lubuskie
Jutro pojadę jeszcze raz na diagnozę . Spróbujemy wykasować błędy na nowym aku i przejadę się kawałek. Jeśli dalej będzie problem to wyskoczy od razu. Problemy zaczęły się po wymianie radia na nowe. Wsadziłem 2 din z DVD może to ono dało kopa Aku i dlatego zaczeły się wariacje. Zauważyłem , że jak je odłączyłem to z 4-5 dni bylo ok a poźniej znowu akcja. Aku też nie miał mozliwośc się doładować bo rano jade zawiezc dziecko do przedszkola i do roboty max 1.5 km i wracamy pozniej. max dzienie robie 5-6 km .
Regulator napięcia też mi się wydaję że jest ok bo podczas ładowania jest stałe 14.6 V

,w203 jest strasznie czuły na brudne masy

Jesteś w stanie powiedzieć gdzie są wszystkie masy w nim ? bo pod maską z 3 chyba widziałem. Koło pompy ESP , kolo aku i jeszcze gdzieś tam bylo ale nie pamiętam gdzie

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Ja rozumiem, ze i bez systemów z głową spokojnie mozna jezdzic tylko róznica, ze dawniej auta powiedzmy ,,normalne" miały 90-110 kucy, a teraz 140-160, a to juz czuc. W pełni sie zgadzam, ze rozsadku nie zastapi zaden system ale na pewno bezpieczniej na kretych drogach przy sliskiej nawierzchni z kontrolą trakcji.

tomiGX9090

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ośno Lubuskie
Panowie sprawa chyba się wyjaśniła. Kiedy zaczęły się problemy dzień wcześniej zmieniłem radio na nowe. musiałem trochę przerobić kostkę żeby to grało. Na 90% to było problemem. wsadziłem z powrotem moje oryginalne radio zrobiłem kostki jak powinny być i jak narazie nic się nie dzieje. niestety wielka szkoda radyjko ale to nic. na innym poście znalazłem że też ktoś miał podobny problem po zmianie radia.
Ps a jeśli chodzi o zdrowy rozsądek i umiejętności to coś tam na pewno posiadam ;) od 7 lat nie miałem żadnej Kraksy ;) a moim pierwszym wozidlem to W201 którego do tej pory żałuję :( mam nadzieję że pojadę w spokoju i bez stresu. dziękuję za pomoc Panowie. pozdrawiam!

Do góry Bottom