• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes w211 problem abs,esp

sebas2411

Bywalec
Punktów
0
Miasto
gubin
Witam..mam problem z moim mercedesem e class w211 z 2003 roku 2.6 bezyna..
swieci mi sie na desce ABS i ESP..
podlaczylem poc komputer to wyskakuja mi nas bledy
p20cc - sygnal wykrycia nierownosci nawierzchni;niestabilna predkosc kola
p20ca- brak lub nieprawidlowy sygnal predkosci pojazdu w CAN ze sterownika ESP,kolo tylne lewe
wymienilem czujnik w tylnim lewym kole i nic
prosze o pomoc

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Przed wymianą czujnika zerkał ktoś w parametry czy widzi i liczy obroty??
Jak chcesz tam dojść ładu to poszukaj gdzieś warsztatu z SD i wtedy diagnostyka, bo inaczej to można jeszcze dużo rzeczy wymienić, a w tym aucie jest co wymieniać i za co płacić, więc albo będzie naprawa albo strzelanie...:)

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Kolega raczy żartować:D
Najważniejsze są błędy, a parametry kto by tam patrzył...:rolleyes: się bierze i wymienia:p:D
Woodoo ja jestem zawsze optymistą i liczę, że trafi się jeszcze kiedyś na forum przypadek, do którego faktycznie będzie można podejść z merytoryczną dyskusją , a sam autor przedstawi wszystkie przeprowadzone testy oraz ich wyniki i wnioski:D:D:D.....

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Może kiedyś...:rolleyes:
W każdym bądź razie było by miło:D

sebas2411

Bywalec
Punktów
0
Miasto
gubin
no tylko ciezko mi tu o jakis warsztat
jestem w uk
dlatego na wlasna reke chce zrobic...z placeniem za warsztaty tu to juz kiedys przerabialem i i tak nic mi nie za wiele pomogli
a do mercedesa nie bede jechal...gdzies wyczytalem ze ktos tak mial i wymienil ESP modul i pomoglo
moze to tak byc????? czy raczej nic z tego

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Sprawdź czy dobrze zapięta wtyczka czujnika w gniazdo nadkola?
Na włączonym zapłonie po odpięciu wiązki czujnika sprawdź czy masz napięcie w gnieździe instalacji 10,5-12,5v
Jeśli nie ma napięcia to sprawdzenia instalacja pod kątem drożności od gniazda w nadkolu do sterownika ABS.
Jak byś dysponował czymś takim jak oscyloskop do do sprawdzenia sygnał podczas obracania kołem....
Jeśli powyższy teks jest dla ciebie czarną magią, to oznacza, że twoja ingerencja powinna się na tym etapie zakończyć na należało by zaprowadzić pojazd do kompetentnego fachowca.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
.gdzies wyczytalem ze ktos tak mial i wymienil ESP modul i pomoglo
moze to tak byc????? czy raczej nic z tego
Może pomoże, a może nie...., w każdym razie widzę, że wybrałeś metodę strzelania i może się uda, a może się nie uda..... W tym aucie jest naprawdę sporo rzeczy powiązanych z ESP, które mogą walić błędami, do tego cała elektronika w W211(szczególnie w przedliftach) lubiła się ot tak spier....., a Twoje auto jest z samego początku produkcji. Możesz jechać i kupić kompletny moduł na pałę, a możesz tą kwotę przeznaczyć na diagnostykę w dobrym warsztacie...
Jestem pewien, że w UK dysponują SD....:)

sebas2411

Bywalec
Punktów
0
Miasto
gubin
to tak...sprawdzilem te gniazdo teraz...na dolnej wtyczce gniazta na cztery piny miernik pokazuje 5v a w gornym nic :/

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Co tam przekazuje sygnał na czujnik, koronka czy pierścień magnetyczny? Bo nie pamiętam jak to wygląda w tej padlinie.

W tym roczniku to chyba koronka. Jeśli się nie mylę to sprawdź czy nie ma bicia lub nie jest skrzywiona. Ewentualnie zbyt duża szczelina między czujnikiem a koronką. Ma być na piczy włos.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem

Jedź chłopie do warsztatu...

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
sprawdz bezpieczniki,przewody,poruszaj ,pomacaj itd no i oczywiscie co mowia parametry ...

Do góry Bottom