• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes W245 2009 - problem ze start stop

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
Cześć wszystkim, mam problem z powyższym samochodem. Samochód trafił do mnie na wymianę rozrządu i przy tejże okazji jak silnik był na wierzchu to poszedł od razu nowy napinacz paska z całym tym aluminiowym korpusem(był zatarty) oraz został przeglądnięty alternator/generator w którym wymienione zostały łożyska.
Około 3-4 tyg. później klient wrócił, że nie działa mu start stop a wcześniej działał. No to posprawdzałem wszystko i okazało się, że był błąd rezystancji dodatkowego akumulatora ( jest z tyłu po prawej w bagażniku ) oraz termostat uwalony bo podczas jazdy temperatura nie przekraczała 65 stopni. Po wymianie tego akumulatora i termostatu , system start-stop ruszył ale nie do końca. Dojeżdżam do skrzyżowania wciskam hamulec, samochód gaśnie, wciskam sprzęgło żeby alternator uruchomił silnik a tu klops. Słychać, że coś tam obróci ale po chwili przekaźnik główny go rozłącza i trzeba wyłączyć stacyjkę a potem włączyć żeby normalnie z rozrusznika uruchomić samochód. Zdemontowałem jeszcze raz alternator ale wszystko wygląda w nim w porządku, ładowanie oczywiście też jest.
Podłożyłem również nowy akumulator główny ale nic to nie zmieniło. Kupiłem używaną przetwornicę która podaje napięcie na alternator żeby go uruchomić ale efekt ten sam :(

Miał ktoś może podobny problem?
Jedyny błąd który wyrzuca jak samochód nie odpala ze start stop to : 2030 - prędkość silnika przy automatycznym rozruchu

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Ten cudoTwór start/stop to szybko ludziom z silników zrobi duże STOP.

Do góry Bottom