• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

e90 320d 2005r brak reakcji pomp na zapłonie

DamianWroc

Początkujący
Punktów
1
Witam Serdecznie mam taki problem otóż od roku czasu zdarzyło się to 3 razy.Przekręcam kluczyk na zapłon nie ma żadnej reakcji nie działa pompa progowa paliwa i pompa paliwowa w baku.Sprawdziłem bezpiecznik od pomp 20A był sprawny.Podałem na krótko z akumulatora 12v do pompy paliwa w baku i uruchomiła się.Lecz po podpięciu wtyczki zasilającej dalej nie było reakcji.Napięcie na wtyczce było.Stukanie w pompę progową nie zadziałało,pompa się nie uruchomiła.Dostałem się do przekaźników.Pierwszy jest od pompy paliwa,drugi klima,trzeci halogeny a czwarty klakson.Włączyłem zapłon i nacisnąłem sygnał dźwiękowy i uruchomił się więc przekaźnik od klaksonu jest sprawny.Następnie gdy był uruchomiony zapłon dotknąłem przekaźnika pompy w sumie lekko nim ruszyłem po czym pompy ożyły.Wyjąłem ten przekaźnik dałem na miejsce przekaźnika od klaksonu i tam działa prawidłowo.Sprawdziłem czy dochodzi napięcie tam gdzie wchodzi przekaźnik było 12v.Nie wiem czy to był zbieg okoliczności bo akurat ''pompa progowa się odcięła'' czy faktycznie przekaźnik gdzieś nie stykał jak trzeba.Z tym,że dzień wcześniej nie było nic grzebane i auto odpaliło a kolejnego dnia nie.Pompę w baku wykluczam ponieważ miałem 1/2 paliwa.To samo wystąpiło jakieś 4mc temu,też rano po przekręceniu kluczyka na zapłon nie było żadnej reakcji pomp.Dopiero kilkukrotne przełączanie kluczyka z pozycji 0 na pozycję zapłon i na odwrót spowodowało,że pompy ożyły.Na forach piszą,że to zacinająca się pompa progowa.Drugi defekt jest taki,że rano przekręcając kluczyk w pozycję zapłonu pompy się uruchamiają ale po 12 sekundach odcina przekaźnik je i gdy próbuje się odpalić auto przez 3,4 sekundy nie chce odpalić i dopiero załapie i tak się dzieje gdy są temperatury w okolicach 0 stopni. Czasami zdarza się rano pracować pompom prawidłowo,tzn po przekręceniu kluczyka na zapłon pompy pracują około 35/40 sekund po tym czasie przekaźnik je rozłącza i autko pali od strzała.Zdarza się to rzadko.Przeważnie jest rano tak,ze te pompy pracują 12 sekund,jest pstryknięcie w schowku czyli przekaźnik je rozłącza.
Pytanie do was mechaników jest takie,dlaczego raz przekaźnik pozwala pompom pracować 40 sekund(prawidłowy czas) i autko pali na dotyk(w lecie zawsze tak było) natomiast gdy jest zimno przekaźnik rozłącza po 12 sekundach pompy i jest problem z rozruchem. Przekaźniki były 4 już podmienianie.Na każdym jest to samo.Każdy sprawny.Gniazdo gdzie siedzi przekaźnik nie jest wypalone piny są ok.Mechanik mówił mi,że może być to pompa progowa lub coś z DDE. Jeżeli samochód odpali to potem już pali na dotyk cały dzień.Została podniesiona też programem ista bmw dawka rozruchowa z fabrycznej 0 mg stoke na maksymalną 7mg stoke też nic to nie dało.Problem główny jest taki,że w 90% jak jest zimno pompy przestają po 12 sekundach pracować bo je rozłącz przekaźnik.A raz na jakiś czas mimo mroznych dni zdarza się,że rano pompy pracują 40 sekund i po tym czasie rozłącza je przekaznik. W tym wypadku auto pali na dotyk.W poprzednim trzeba kręcić do 5 sekund.Na komputerze nie ma żadnych błędów.Jedynie dzisiaj wyskoczył błąd gdy pompy nie reagowały o nazwie ''4B90''

Do góry Bottom