• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

mercedes wymiana rozrządu (łańcuch)

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
witam. muszę wymienić zestaw łańcucha ze ślizgami i napinaczem w mercedesie 1,8 benzyna 15okW c klasa W204. problem polega na tym że u mnie w okolicy w mercedesie wymieniają tylko łańcuch i napinacz (rozkuwają i zakuwają łańcuch) bez wymiany ślizgów.... ja chciałem wymienić to co jest w zestawie czyli ślizgi też. w przedniej osłonie rozrządu (alu) są jakieś koreczki. po wyjęciu ich ukazuję się otwór przez który widać "prowadnicę" ślizgu . jak ją wykręce to wyjmę ślizg do góry. tylko nie mam pomysłu jak to zrobić????
w prowadnicy jest gwint ale nie bardzo wiem co z tym zrobić.... czy ktoś już robił takie cudeńko:)

tak myśle czy po prostu długiej śruby nie wkręcić i czy po prostu prowadnica nie ma lewego gwintu, wkręcam śrubę a prowadnica się wykręci..... tak może chyba być....

na zdjęciu wkręcona śruba "6" w tą prowadnicę ślizgu... dziwi mnie to że w zestawie są ślizgi a mercedes wymienia tylko łańcuch i napinacz....

gwint mocujący prowadnicę znajduje się w głowicy a z przodu prowadnica po prostu się opiera...

kolejna sprawą jest czy znaki na wałkach rozrządu zgrywać się mają ze znakami na obudowie wałków jak wał korbowy jest na OT?? znalazłem opis w necie że na 20 stopniach po OT.....

Załączniki

• DSC_0119.jpg
    DSC_0119.jpg
    2,5 MB · Wyświetleń: 150
Ostatnia edycja:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
widzę czemu wymieniają tylko łańcuch, do tych górnych prowadnic jest dostęp po wyjęciu tych zaślepek, wtedy wkręcam śrubkę w prowadnicę i wybijam, ślizgi idą na boki i przekładam łańcuch bez demontażu pokrywy . przy demontażu pokrywy trzeba zwalić miskę oleju i teoretycznie głowicę ale tylko dzięki temu da się wymienić wszystkie ślizgi... jutro zobaczę jak to w praktyce wychodzi i niech klient decyduje:)

na każdym schemacie jest że na OT + góra na znaki.... a w necie gość upiera się że na 20 stopni za ot.... no nic na nowym łańcuch i tak sa kolorowe ogniwa więc z tym szybko sie wyjaśni...

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
jestem w trakcie wymiany ale okazuje się że nie mogę przeciągnąć łańcucha pod zębatką wału korbowego. zębatki nie mogę zsunąć bo jest drugi szereg zębów do drugiego łańcucha.... jak przeciągnąć ten łańcuch?? od dołu jest jakiś element i łańcuch nie opuszcza się na tyle żeby go przeciągać.

czyżby trzeba było kręcić wałem korbowym żeby przeciągać nowy??

jak wkładam blokadę na wałki rozrządu to wał kręci sie bez kolizyjnie więc mozna przełożyc łańcuch.... innym problemem jest to czy można kupić samo ogniwo do spinania łańcucha???.... w mercu tylko z całym łańcuchem....

Ostatnia edycja:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
spinki są w auto-partnerze.... jakieś zamówiłem , okażę się czy dobre:)

macho94

Nowy
Punktów
3
myśle że trochę mało zasposobionych osób się wypowiedziało. dzisiaj akurat mi sie nudzi chciąłem poczytać opinie o tych silnikach. myśle że racjonalna wymiana orginalnego lancucha rozrzadu to mniej wiecej 80 tys km. to koszt rzedu 7000 tysiecy w autoryzowanym warsztacie z demontazem tylko pokrywy klawiatury i to pomaga, wtedy po wymianie na zaminiennik wymieniamy rozrzad po kolejnych 60 tysiacach i samochod sluzy. Naprawialem juz ponad 20 takich przypadkow z czego wiekszosc miala przebiegi lekko ponad 100tys km przy 120 ty s km potrafia wysypac sie wszystkie kola i polamac slizgi wtedy dochadza do tego zawory i podniesienie glowicy. Koszt serwisowy rzedu 25 tysiecy zlotych ( abstrakcja jakas ! ). Mercedes rowniez juz spadl na psy widzialem wpisy. Kiedys mercedes na lancuch dawal gwarancje na milion kilometrow a teraz daja na 80 nikt by sie nawet nie spodziewal ! 1.8 cgi albo w innych oznaczeniach to dobra jednostka jesli chodzi o prace spalanie i osiagi ale koszty utrzymania przebijaja wszystko. wiekszosc marek zarabia teraz nie na sprzedaży lecz na serwisowaniu takich samochodow, tym bardziej ze malo kto podejmuje sie remontow tych silnikow mimo ze to proste rozwiazania lecz wymagaja wiedzy! NAJWAZNIEJSZE !!!! ZMIENIAJCIE ROZRZADY! Najpierw na orginalnym 80tys km potem na zamienniku za ktorego wymiane u mnie zaplaciloby sie z wymiana kolo 2500zl i spokoj na kolejne 60tys km a pozniej juz trzeba zmienic lancuch rozrzadu lancuch na walki balansowe napinacz i slizgi wiec koszt kolo 8000tys zl ! powiem krotko zawor wydechowy jesli urwie sie lancuch a jest to silnik kolizyjny kosztuje 530zl w serwisie a jest ich 8 czyli ponad 4 tysiace potem 40zl za zamiennik ssace razy 8 (niestety wydechowe zawory nie wystepuja w zamiennikach a komplety z alle... nie wytrzymuja 5 tys km!) czyli jak nie wymieniasz rozrzadu w tym modelu to musisz byc przygotowany na wydanie kilkunastu tysiecy na naprawe. potrzebujecie jakis info piszcie na maila macugowski.przemek@gmail.com

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Hej kołki z prowadnic wyciagam albo młotkiem bezwladnosciowym albo dłuższą śruba pomiędzy która wsadzam nasadkę i po prostu ją wykrecam, zepnij sobie stary łańcuch z nowym, przekrec wałem i wyjmij z drugiej strony, rozdziel, zepnij końce nowego ze sobą, ustaw, zmontuj, odpal :)

Punktów
0
Miasto
Zabrze
Mam taki problem , kupilem Mesia C180 W204 rok 2010 z przebiegiem 92tysi, optycznie bardzo ladny za to z zastrzezeniem, aby nim nie jezdzic bo rozrzad glosny itp.
Rozbiorka i juz uwagi, bo ktos tu juz kopal-brak sruby w pokrywie rozrzadu (ta skrajna po lewej stronie z przodu)a reszta przykrecona chyba tylko rekami i az dziwne, ze silnik nie plamil.
Okazuje sie, ze podczas zakladania pokrywy omsknela sie uszczelka i zaslonila swiatlo otworu tej wlasnie sruby.
OK--zalatwi sie , ale dalej---i tu sie zaczyna, lancuch wydluzony tak ze podczas krecenia walem malo nie przeskoczy. Wiadomo, napinacz cofniety ale tez nie az tak, bo przeciez ma zabezpieczenie.
No i najwazniejsze - brak gornego slizgu !!!
Kola zebatek rozrzadu nieco z boku uszkodzone ale nie ma sie co dziwic przy takich luzach lancucha. Zastanawiam sie, czy je koniecznie wymieniac, jesli tylko boczne powierzchnie niektorych zebow sa uszkodzone. Niby okazyjny zakup i moglem byc przygotowany na pewne wydatki, jednak koszt tylko czesci w Serwisie MB tutaj (Niemcy) to prawie 2000€.
Jak trwale sa zamienniki. Na aukcjach widac mnustwo Chinszczyzny i o dziwo mnostwo sprzedanych zestawow ale jednak....to Chiny :).
Wiem- kupilem bryke ze stajni MB to nie zaluj kasy ale czy nie mozna bardziej rozmyslnie obracac kasa?

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
Jak już podrobilo zeby to kupuj nowe koła ..,
Stary i nowy napinacz nie miał zabezpieczenia
Ja założyłem na chińczyku auto ma niewiele bo 10tys, i jeździ dalej ..

Punktów
0
Miasto
Zabrze
Tak tez zrobilem, juz jestem po uruchomieniu i wszystko gra.
Teraz borykam sie z zawieszeniem ale to juz nie w tym temacie.

Tamta

Nowy
Punktów
0
czy ktoś ma schemat ustawienia rozrządu mercedes b klasa 1.6 16v benzyna m270

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Kolego Tamta jest tu na forum przynajmniej kilka opisów na temat kół zamiennych faz rozrządu . Wystarczy popatrzeć a przy okazji to chyba poza AD również kraj środka takie cacka masowo tyle że po angielsku udostępnia .

ppiotra

Nowy
Punktów
0
Witam , pomoże ktoś ze znalezieniem schematu ustawienia lub sprawdzenia rozrządu w mercu w203 c180 2.0 129km , 2000rok bez kompresora ?

Do góry Bottom