• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Migająca kontrolka check egine.Nie kręci rozrusznik

Urbanek465

Początkujący
Punktów
1
Witam wszystkich jestem posiadaczem Opel Zafira A 2.0 DTI.Moj problem zaczął się od braku nawiewu gdy żona sprzątała auto.Pojechala wieczorem już bez nawiewu do innego miasta i gdy zostawiła auto na. Parkingu już Zafira nie odpaliła zaczęło mrugać auto z kluczykiem i brak reakcji na przekręcenie zapłonu.Elektryka trochę wariowała włączało się radio po przekręceniu zapłonu.Musielismy holować.Zakupilem nowy akumulator wymieniłem kostkę stacyjki i dalej to samo.Sprawdzilem bezpieczniki i wszystko w porządku.Myslale ,że może radio jakieś przebicie robi to je wyciągnąłem ale nadal to samo miga auto z kluczykiem po przekręceniu zapłonu i nic nie kreci.Mysle ,że może być gdzieś zwarcie albo rozrusznik padł tylko skąd takie wariacje że się radio włączało albo nie działał nawiew.Chcialem błędy sprawdzić ale auto musi być zapalone.Macie jakieś sugestie albo rady gdzie może leżeć problem ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Kluczyk się nie rozpadł?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
To szukajcie w miejscu gdzie się kluczyk rozpadł takiej małej czarnej "kosteczki". Jak znajdziecie i włożycie do kluczyka to auto odpali. Jak nie znajdziecie to albo drugi kluczyk, albo do elektronika na immo.
Automatyczne połączenie postów:

Takie coś /\

Urbanek465

Początkujący
Punktów
1
To szukajcie w miejscu gdzie się kluczyk rozpadł takiej małej czarnej "kosteczki". Jak znajdziecie i włożycie do kluczyka to auto odpali. Jak nie znajdziecie to albo drugi kluczyk, albo do elektronika na immo.

Takie coś /\
Ta pastylka jest na swoim miejscu w jednym i drugim kluczyku nic nie zginęło

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Jak nie działa na dwa kluczyki, to raczej nie pestka.

Podłącz go pod dwa akumulatory. Daj kable gdzieś na silnik pod plus i minus. Za akumulatorem. Nic nie kosztuje. Tylko nie spal samochodu i chałpy.
Online, to wiesz co można zrobić...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Pod kompa i czy widzi immo.
Wszystko będzie wiadomo. No chyba że przy wymianie kostki stacyjki uszkodziliscie pętlę lub nie jest podłączona.

Urbanek465

Początkujący
Punktów
1
Wydaje mi się ,że kostka przeskakuje prawidłowo wszystkie kontrolki się zapalają później normalnie znikają i jak przechodzi do pozycji zapłonu to nic się nie dzieje tylko wyskakuje check enigne i mryga przy tym włącza się radio i uruchamia od razu kasetę.Radio wymontowalem bo myślałem ,że może gdzieś tu jest jakieś zwarcie.Zalatwie kogoś z pożądanym komputerem bo na razie sprawdzałem na takiej z allegro na bluetooth przez aplikację ale nie chcę się połączyć piszę na aplikacji ,że musi być zapłon włączony.

Jak nie działa na dwa kluczyki, to raczej nie pestka.

Podłącz go pod dwa akumulatory. Daj kable gdzieś na silnik pod plus i minus. Za akumulatorem. Nic nie kosztuje. Tylko nie spal samochodu i chałpy.
Online, to wiesz co można zrobić...
A co da tAkie podłączenie drugiego akumulatora gdzieś pod silnik ?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
A co tam mogło się uszkodzić?Konieczne jest żeby wkładka była w środku tego otworu ? Bo na razie to przekręcam zapłon w samej kostce bo mam to rozebrane.Ma to jakiś wpływ?
Złóż to wszystko razem i spróbuj , nie tylko kostkę ale całość.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
A co tam mogło się uszkodzić?
wszystko lub nic :)

Konieczne jest żeby wkładka była w środku tego otworu ?

konkretnie to w środku ma być transponder.

1705966170028.png
i bardzo konkretnie ten który był poprzednio, a nie nowy (niezakodowany)

Bo na razie to przekręcam zapłon w samej kostce bo mam to rozebrane.Ma to jakiś wpływ?

tak- kluczyk pasuje mechanicznie i włącza prąd. ale immo odmawia zapłonu ponieważ nie widzi prawidłowego kodu (elektronicznego) z kluczyka.

moja rada: złóż to do kupy i daj znać czy zadziałało

Mankos1974

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warm-maz.
Przecież założyciel tematu nie ma za grosz pojęcia o elektronice samochodowej - samo pytanie czy wkładka musi być w pętli zakrawa na śmieszność. Zmieńmy nazwę forum na "Poradnik dla poczatkujących majsterkowiczów samochodowych co nie chcą płacić mechanikom", bo chyba cel tego forum był z lekka inny.
Elektryka trochę wariowała włączało się radio po przekręceniu zapłonu.Musielismy holować.Zakupilem nowy akumulator wymieniłem kostkę stacyjki i dalej to samo.Sprawdzilem bezpieczniki i wszystko w porządku.Myslale ,że może radio jakieś przebicie robi to je wyciągnąłem ale nadal to samo miga auto z kluczykiem po przekręceniu zapłonu i nic nie kreci.Mysle ,że może być gdzieś zwarcie albo rozrusznik padł tylko skąd takie wariacje że się radio włączało albo nie działał nawiew.
Po co tu drugi akumulator skoro z pierwszego jest napięcie? - za wolno migają kontrolki?
Niestety kolega Jarzi ma rację:
to jedyne co ciśnie się na usta. Pozdrawiam mechaników.

Urbanek465

Początkujący
Punktów
1
wszystko lub nic :)

konkretnie to w środku ma być transponder.

Wyświetl załącznik 52135
i bardzo konkretnie ten który był poprzednio, a nie nowy (niezakodowany)

tak- kluczyk pasuje mechanicznie i włącza prąd. ale immo odmawia zapłonu ponieważ nie widzi prawidłowego kodu (elektronicznego) z kluczyka.

moja rada: złóż to do kupy i daj znać czy zadziałało
Złożyłem wszystko do kupy.Migajaca kontrolka check zniknęła.Jednak dalej nic nie kręci rozrusznik.Mozliwe ,że nowa kostka byłaby wadliwa ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
"Poradnik dla poczatkujących majsterkowiczów samochodowych co nie chcą płacić mechanikom"
Od początku mówię, że powinno się płacić min. 10-20zł na privie. Ranking z gwiazdkami i każdy widzi kto jest kompetentny w te klocki. Każdy happy.
Po co tu drugi akumulator
Szedłem w "brak masy".
Jakbym miał pod ręką aku. i kable na pewno gdzieś bym się podpiął. Nic nie kosztuje i 5 min. roboty.
Poza tym co prąd z dwóch, to z dwóch. Przy zaśniedziałym kablu robi różnicę

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
Jednak dalej nic nie kręci rozrusznik.Mozliwe ,że nowa kostka byłaby wadliwa ?

Możliwe. Ale co to za problem wziąść kontrolkę i sprawdzić?
Czyli mam rozumieć, że nie masz lub nie potrafisz się tym posługiwać?

Do góry Bottom