• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Migająca kontrolka oleju ibiza 1.4

brutus

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Jechałem dzisiaj pożyczonym autem Seatem Ibizą 1.4 rocznik 97 na wielopunktowym wtrysku (na pewno nie na mono wtrysku) przyjechałem autostradą około 15km i gdy zjechałem do miasta i stanąłem w korku zauważyłem że kontrolka oleju na jałowych obrotach miga gdy dodałem lekko gazu przestawała migać. Przejechałem jeszcze z 5km kontrolka ciągle migała na jałowych obrotach aż silnik zgasł. Rozrusznik miał ciężko żeby kręcić silnikiem ale zaskoczył. Za uwarzyłem że gdy silnik nabierze optymalnej temperatury jak by traci kilka koni ( na zimnym silniki autko jest żwawe jak na ten silnik). Gdy jechałem z powrotem było już chłodniej i silnik się nie dogrzał ( przynajmniej według wskaźnika tem. cieczy minimalnie brakowały i nie stałem w korkach) objawy znikły. Auto nie jest moje więc przed wyjazdem zawsze sprawdzam stan oleju i płynów. Na bagnecie oleju jest nad kreską "maks" z tego względu że latem tak nalał mechanik przy wymianie oleju ( miałem to upuścić ale ciągle zapominam). Z nadmiarem oleju auto zrobiło ponad 3000km. Dodam że auto stoi nieraz 2, 3 tygodnie bez jazdy a czasem jest tylko odpalone na 5minut (na próbę). Więc mam pytanie dlaczego miga kontrolka oleju?? i co może być powodem tej usterki i dlaczego traci mac gdy jest rozgrzany silnik??
Dziękuje
Pozdrawiam

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Pada już pompa oleju i pewnie panewki masz wyrobione. A palenie go co kilka dni na 5 minut to zabójstwo dla motorka. Odpal jeśli chcesz ale przejedż się nim i zagrzej go do odpowiedniej temperatury.

brutus

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za odpowiedz. Jak zacznę dłubać przy aucie to napisze o wyniku końcowym.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
jest taka mozliwosc ze smok zatkany i dlatego brakuje cisnienia...jak rowniez moga byc i panewki...
proponuje miske w doł i sprawdzic smokaczy nie zatkany :)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Przyjechał kolega do mnie córki ibizą 99rok podobny problem w czasie jazdy pipnie sygnał i zaświeca się kontrolka oleju, sprawdził ciśnienie na dole, wymienił czujnik, był u mnie na kompie i nic nie widać. Olej zapala się na sekundę w czasie jazdy i gaśnie i tak dwa razy w tygodniu.
Czujnik sprawdzałem jest potencjometryczny nie włącz wyłącz. Dodam że kontrolka oleju po włączeniu zaplonu zapala się na 3 sek i gaśnie zanim zapali się silnik czy tak ma być? Zdjęcie przewodu z czujnika nie powoduje też zapalenia danie go do masy tez nie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
witam. Prawdopodobnie vw caddy 1.9 sdi ma taką samą zasadę działania kontrolki oleju i jest dokładnie jak napisałeś, zauważyłem że kontrolka ciśnienia zapala się dopiero gdy zdejmiesz kabel z czujnika odpalisz silnik i przejedziesz kilkadziesiąt metrów :eek:

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
no cześć, no nie wpadłem na to aby się przejechać bez czujnika, ale jak wywali olej to te kilkadziesiąt metrów może być o kilka za dużo.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
no coś kiepskawo to wymyślili inżyniery z vw :p

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Masa to kasa, tak powiedział elektryk który mi kiedyś w vw usunął tą usterkę:)

brutus

Początkujący
Punktów
0
No w końcu zwolnił się garaż i mogłem się zabrać do roboty. Więc tak jeśli chodzi o smoka to jest czysty nic go nie blokowało, panewki wyglądają jak "nowe" ale co mnie zastanawia to że łańcuch z pompy olejowej jest dziwnie luźny?! Podejrzewam że stuki które się wydobywały to bicie łańcucha o obudowę a spadki ciśnienia są spowodowane luzami łańcucha... Więc zadaje pytanie czy coś takiego jest możliwe i dlaczego auto się "muli" gdy nabierze temperaturę roboczą?

brutus

Początkujący
Punktów
0
Tak więc wnioski końcowe; wczoraj podjechałem znów na garaż otwarłem maskę zastanowiłem się i wymyśliłem... zmiana oleju i filtrów, wlałem 10w/40 odłączyłem odmę korbowodu od dopływu świeżego powietrza (na obudowie filtra zaślepiłem wlot a na korbowodzie mały filtr stożkowy). Wiem że to jest nie zgodne z prawem (bo emisja spalin jest większa {pewnie ekologa szlak trafia}) ale pomogło jak na razie kontrolka nie miga auto nabrało wigoru nawet gdy jest zagrzane... No chyba że ktoś zna inne rozwiązanie??

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
Najprawdopodobniej zatkana odma olejowa . Bolaczka tych silników . Jesli test cisnienia oleju jest ok , to zaczałbym od czyszczenia układu odpowietrzenia silnika .

Do góry Bottom