• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mini Cooper R56S N14B16A ciśnienie oleju

KrystianEs

Nowy
Punktów
0
Cześć,
Zanim zaczniecie mnie hejtować, że temat był, jest zamknięty a problem rozwiązany to przeczytaj proszę to co poniżej

Posiadam Mini R56S z motorem N14B16A, razem z mechanikiem próbujemy znaleźć przyczynę zapalania się kontrolki ciśnienia oleju na wolnych obrotach na zagrzanym silniku. Problem pojawił się po tym jak upaliło zawór w głowicy, zawory wymienione, panewki również, głowica zrobiona. Każdym temat kończy się po wymianie pompy oleju, czujnika lub samego filtra. U mnie pompa wymieniona na nową z ASO, 3 czujniki oleju i chyba każdy możliwy filtr oleju na rynku włącznie z ori, olej 5W30. Problem nie ustępuje. Słyszałem o jakimś czujniku, który jest zlokalizowany z tyłu silnika, o jakiś zaworkach w głowicy (ponoć jakieś kulki), które się zapiekają i zaworku w podstawie filtra oleju. Jest ktoś w stanie coś podpowiedzieć?? Wiem, że te silniki są specyficzne i mają wiele bolączek ale speców nie brakuje z góry wielkie dzięki

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
A jakie jest faktyczne ciśnienie?

Podłączał ktoś tam manometr?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Na panewkach przepuszcza.
Może wałek krzywy :woot:

Czujnik to wersja optymistyczna.
Zalej mu 20W50 i będzie git.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Jak problem wystąpił przy demontażu głowicy to oddaj auto na reklamacje bo coś im nie poszło. A jakie masz cisnienie na zegarze?

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
Przerabiałem temat. Straciłem mnóstwo nerwów i czasu. Ściągnij wałek ssący i wydechowy i zobacz czy nie jest porysowany tam gdzie się obraca w stopkach, jeżeli tak to do wymiany oba a druga sprawa ściągnij pierwszą stopkę wałka ssącego i zobacz czy wokół pierscieni teflonowych od Vanosów nie jest wytarta. Jeżeli tak to regeneracja albo zakup sprawnej używki (W razie czego w aso nie da się kupić jednej stopki tylko całą głowicę za ponad 12000 Polskich złociszy)

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Słyszałem o jakimś czujniku, który jest zlokalizowany z tyłu silnika, o jakiś zaworkach w głowicy (ponoć jakieś kulki), które się zapiekają i zaworku w podstawie filtra oleju. Jest ktoś w stanie coś podpowiedzieć??
Tu masz info o tym www.youtube.com/watch?v=AEGJ0vYTfh0&t=722s ,
jest pod tym elektrozaworem zmiennych faz który też warto wyciągnąć i wyczyścić,
a przynajmniej zobaczyć jak wygląda.

Załączniki

• zawor.png
    zawor.png
    1,1 MB · Wyświetleń: 10
Do góry Bottom