• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mini i ciśnienie oleju

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Mini z silnikiem BMW 1.6 16v 2007r . Klientka dolała olej do silnika i przedobrzyła, bo wlała 2.5 litra ponad max. Od tego czasu na rozgrzanym silniku , po puszczeniu nogi z gazu na chwilę zapala się kontrolka ciśnienia oleju i gaśnie (kontrolka). Zaznaczam że nic jeszcze nie robiłem, tylko upuściłem olej do stanu. Miał ktoś taki przypadek?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
a co ona dolała? może olej słonecznikowy z lidla? :D
wymień olej, wymień filtr i dopiero testuj

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Jak klientka wlała tyle oleju to może wlała coś innego ...
Podepnij zegar i sprawdź jakie ma ciśnienie
Zlej to i zalej odpowiedni olej
Raczej od nadmiaru oleju ciśnienia się nie traci ,może to być też przypadek

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
3-4 lata temu miałem podobną akcję, ale nie pamiętam dokładnie jakie to było auto. Na pewno jakiś VAG. Przelane ponad 2L ponad stan i przeciwwagi wału korbowego ubijały olej jak mikser bitą śmietanę. Jak wyciągnąłem filtr to olej normalnie z wielkimi zamkniętymi w nim pęcherzami powietrza i co najciekawsze, potem po zlaniu nie za bardzo chciał wracać do pierwotnej formy. Po wymianie oleju i filtra problem się rozwiązał.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
To mój znajomy w nowym golfie chyba 7 po zapaleniu komunikatu sprawdź/dolej olej otworzył maskę i dopompował całą bańkę czyli 4l oleju ...
po dojechaniu do mnie i spuszczeniu do prawidłowego poziomu wszystko ok :)
i poedukowaniu klienta co w takiej sytuacji robić wszystko do dziś dnia ok

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
A jak zrobili 1.8 tfsi który lubi olej a nie zrobili bagnetu np w a4 b8 więc ile dolać ?
Kiedy ? Jak zaświeci kontrolka od poziomu ? Nie ciekawa sytuacja ,a miałem takie pytania

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
O ile dobrze pamiętam to w instrukcji jest info, żeby dolać 1L jak zaświeci kontrolka niskiego stanu. BMW z elektronicznym pomiarem samo woła, żeby dolać 1L.

Silnik do remontu.
Także @08michael nawet nic nie sprawdzaj, tylko od razu remontuj. Przecież, parafrazując najlepszych forumowych fachowców, "bo graty do remontu tego silnika to w Biedronce na półkach leżą".

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Chodziło mu że TEC2000 wyremontuje

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Wymieniłem olej z filtrem i wszystko wróciło do normy, choć ciśnienie na zegarze nie wygląda najlepiej. Był jeszcze jeden dziwny objaw, że auto miała niestabilne obroty na luzie. Jaki to miało związek nie wiem. Teraz jest wszystko ok.

Do góry Bottom