• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Misfire Cylinder 1 VAG Bora 1.6 16V zwarcie cylindra

karol870

Początkujący
Punktów
0
Czesc
Mam taki problem od jakiegoś czasu wypada mi cylinder 1 , blad - Misfire Cylinder 1 , wymieniłem wszystkie cewki , swiece itp , nic to nie daje . Dzieje sie to na biegu jałowym w szczególności gdy jest wilgotne powietrze, dzis podlaczylem pod VAG i w blokach pomiarowych 08 , kanal 15 mam na 1 cylindrze Misfire Cylinder wartosc 15 , na pozostałych 3 mam 0 ( taka wartos powinna byc ) , czy to moze byc zwarcie gdzies w ukladzie ? ktos spotkal sie z takim problemem ?
Wrzucam link ze zdjeciem z VAG :

https://zapodaj.net/b4450b91de822.png.html

karol870

Początkujący
Punktów
0
świece wymienione na nowe , cewki tez...im bardziej wilgotne powietrze tym wypada zaplon na biegu jalowym i zaczyna palic na 3 gary. Po zgaszeniu auta i ponownym zapaleniu znow dziala poprawnie ale silnik nie pracuje rowno , ewidentnie cos sie dzieje

karol870

Początkujący
Punktów
0
nie pamietam , jakis czas temu sprawdzal mi to mechanik i ze jest ok , powiedzial ze wina sa swiece i cewki do wymiany. Zrobilem to jakis mc byl spokoj ale problem znow powrocil

karol870

Początkujący
Punktów
0
ale ktora wiązkę sprawdzać ? ta od cewki na 1 cylindrze ( ona jest cala w izolacji musiałbym cala rozebrać ) czy ta wiązkę od wtrysku ? Ew w jaki sposob sprawdzic czy ma przebicie ? da sie jakos miernikiem na którymś z pinow wtyczki ?

karol870

Początkujący
Punktów
0
Sprawdzalem , kable sa cale , nie widze nigdzie przetarc. Dzis robilem taki test ze przy dodaniu gazu blad mija - wartosci w blokach pomiarowych na mistfire cylinder 1 zanikaja do 0 a na wolnych obrotach siegaja nawet do 80 az czasami wylacza jeden gar, co moze byc przyczyna ? panowie prosze o pomoc

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Sprawdź czy przypadkiem nie słychać stoków spod pokrywy zaworów może być wałek wytarty albo szklanka,rozrzad do sprawdzenia

karol870

Początkujący
Punktów
0
Panowie okazało się ze winowajca zamieszania był przetarty zielony kabelek obok rozrusznika który powodował zwarcie , po zaizolowaniu błędów brak , silnik działa jak należy , na cylindrze 1 wartość 0 w blokach pomiarowych

karol870

Początkujący
Punktów
0
Panowie niestety problem znów powrócił. Mistfire detecion na 1 cylindrze. W vag wartości do ponad 50 , dzieje sie tylko na biegu jałowym ( np podczas postoju w korku ) samochód rozłącza wtedy 1 cewke i chodzi na 3.
Raz jest raz nie ma , jak trochę postoi znów jest ok a za jakiś czas to samo , caly czas jednak jest to mistfire. Co to moze byc ? Czy to ten zielony kabelek od rozrusznika moze powodować ?

Do góry Bottom