• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mk3 tdci ciężko odpala na ciepłym i zimnym silniku

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Ostatnio wymieniałem wtryski w takim aucie. Nic nie kodowałem. Pochodził z godzinę na wolnych i wszystko ok. Jak zakodujesz a kod będzie bardzo odbiegał od rzeczywistości to może Ci nawet nie odpalić (nie miałęm takiego przypadku, ale kolega z aso coś takiego miał). I kolejna sprawa: nie równo by pracował na zimnym.

Oczywiście że nie musi wyrzucić. Poza tym jak dotąd nie było żadnej mowy o podłączeniu kompa.

Czyli co wymienić czujnik wału? Przeloze z tego starego silnika i zobaczymy a z kodami dać sobie spokój l?

Podpowiedzi nie mają sensu. Idź do działu regionalnego i poszukaj mechanika.

Dziwie sie czemu tak boicie sie sprobowac zakodowac te wtryski. Tak naprawde najmniej pracy a to ewentualnie bedzie mozna wyeliminowac

Lepiej niech sam tego nie robi...

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Dziwie sie czemu tak boicie sie sprobowac zakodowac te wtryski. Tak naprawde najmniej pracy a to ewentualnie bedzie mozna wyeliminowac
Już nawet nie kodować ja pisze jak nie potrzeba ale chociaż sprawdzić czy jest ok. Szzz ku_wa jasna czy łatwiej skrzynie rwać i sprawdzić czy grzebień taki sam?

mizu

Początkujący
Punktów
0
Miasto
myszkow
Jutro może będę wiedział czy coś się poprawi po tym kodowanie tych wtryskow jak coś będę wiedział to napisze

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Kodowanie tylko na rozruch... Ale po tych objawach można pomyśleć że problem jest typowo elektryczny typu zły sygnał.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Wtryski?, dlaczego nie siedzą z twojego auta bo tak wywnioskowałem, jak już są z tego nowego to zakoduj jak chłopaki mówią, zacznij od najprostszych rzeczy, a nie na ponownej wym. silnika ;)

Może masz inne Koło zamachowe i czujnik wału źle czyta z wieńca.

Czarny scenariusz.
Tylko ja bym stawiał na wałek rozrządu, na nim pośrodku jest koronka czytnik wiadomo o co chodzi, może być nie w tym miejscu, ale k.........wa zaraz na drugim kompie odpala ładnie, inne mapy h...... wie co.
Czujnik nic nie da, ale nie zaszkodzi podmienić, górny jest też ważny, ta szmata jak padnie w ogóle nie odpala. Masz starego dawce to duży plus.
Porównaj parametry na obydwóch kompach. Błąd to brak sterowania turbiną dlatego brak mocy.
Synchronizacja góry z dołem, kartka długopis i dajesz. Ale chyba nie masz czym bo jeździsz po ludziach, czarno to widzę.

Zrobiłeś błąd, podam swój przykład. Ford Focus 1.6 hdi 2013r silnik śmieć (fotka tłoka w temacie ananasy, ten na dachu) dawca z C4 wszystko to samo, gówno prawda. Przełożyłem cały osprzęt, zostawiłem przy wym. rozrządu je......ne kółko wałka R, przecież to samo nie. Taki sam objaw ciężki odpał itp. piczny włos w innym miejscu nacięcie na kółku czujnik źle czytał. Ile ja się na szukałem, cofałem się myślami co jest z Forda, a co z Psa dopiero przy porównaniu dwóch kółek wyszło na jaw.
Nie musi być to samo ale może. Raz się nadziałem, ale zawsze tak robię nigdy nie było problemów że dawca goły słupek reszta ze starego, nawet jak przyjeżdża komp. silnik. zostają kolektory inne gówna reszta won. Napisz czy coś znalazłeś, będziemy mądrzejsi o następny przypadek.

Ja nie mówię o rwaniu skrzyni tylko o sprawdzeniu!

Jak sprawdzisz poliżesz ;)

A w jaki sposób ma to sprawdzić nie robiąc tego? Myślę że gdyby to był grzebień to w ogóle by nie odpalił.

Nie koniecznie musiał by być o ząb jeb.......ty

Poza tym jak dotąd nie było żadnej mowy o podłączeniu kompa.

Bo go nima, a my se tak pier.......my nie znając danych.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A np po numerze VIN można sprawdzić :)
Po nr. Vin to sprawdzisz co tam powinno być ale nie co jest na aucie, żeby to zrobić to trza dwumas zdjąć albo miskę olejową ewentualnie mieć oko w palcu co najmniej i jakoś go wprowadzić między silnik a koło DM.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Czepiasz się... VIN z jednego auta, VIN z drugiego i już wszystko wiesz. Wątpię żeby ktoś przerabiał koło dwumasowe.
Można zdjąć rozrusznik i policzyć zęby, sprawdzić odsadzenie. Wszystko się da zrobić jak się chce.

Czekamy...

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Czepiam się? A jak nie znajdzie vin-u dawcy? Silnik kupił a reszta rozprzedana, nie wiadomo co i jak. Z czym mniej roboty? Kolejność jakąś trza zachować. Oczywiście nie twierdze że nie może być tak jak piszesz, możesz mieć rację, ale.... Jak z kodowaniem wsio ok szukanie dalej trwać musi.

mizu

Początkujący
Punktów
0
Miasto
myszkow
Jeszcze nie bo w okolicy nikt mi tego nie chce Zrobić muszę jeszcze poszukać dobry warsztat

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Nikt ci tu nie pomoże na odległość za mało danych, marne szanse. Mam kumpla w Aso Forda spytam się ale oni nie zakładają silników używek aby mieć doświadczenie, podam mu winy zobaczymy. Wtryski k.........wa zakoduj bo tak bedziemy pier......ić pół roku.
Zgadywanka czy będzie padać u ciebie czy nie. U mnie czyste niebo, a ty masz zasłonięte okna i sam nie wiesz coś w tym stylu.

karol1851

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
43
Miasto
Orzysz
Jeszcze nie bo w okolicy nikt mi tego nie chce Zrobić muszę jeszcze poszukać dobry warsztat
Nikt nie chce tego robic bo delfi żyję swoim życiem. Możesz zakodowac i auto nie zapali a wlasciciel później dupe obrobi w okolicy za zaprowadzil jeżdżący a na lince musi zabrać albo 5 tyś za naprawe

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Dlaczego trzeba wykonywać procedurę kodowania wtryskiwaczy?
Wtryskiwacze silników common raile muszą bardzo dokładnie dozować paliwo, czyli muszą być bardzo dokładnie wykonane. Jednak to technologia produkcji nie zezwala na wykonanie identycznych wtryskiwaczy. Różnią się one między innymi swym wydatkiem. Dlatego podczas kontroli wtryskiwaczy selekcjonuje się je. Poselekcjonowane wtryskiwacze zostają odpowiednio oznaczone. Kodowanie wtryskiwaczy w sterowniku silnika to procedura „mówiąca" sterownikowi jaki jest wydatek danego wtryskiwacza. Dzięki temu sterownik jest w stanie od razu podawać dawkę zbliżoną do ideału. Potrzebna jest jedynie korekta uwzględniająca zużycie danego cylindra i po paru minutach pracy silnik powinien pracować równomiernie.
Nie wykonanie procedury adaptacji może spowodować brak możliwości wyrównoważenia pracy cylindrów. Silnik będzie pracował nierównomiernie a po dłuższym okresie pracy może dochodzić do nadmiernego zużywania poszczególnych cylindrów.

Czym wykonać procedurę kodowania?
Do zakodowania wtryskiwaczy potrzebny jest tester diagnostyczny pozwalający wykonywać taką procedurę. Testery Magneti Marelli programują wtryskiwacze systemów Boschowskich. Testery Delphi DS100E i DS500E programują wtryskiwacze również w sterownikach Delphi w samochodach francuskich i Fordzie. Jednak dla Forda dedykowany jest IDS.

Jak kodować wtryskiwacze?
Procedura na przykładzie samochodu: Ford Mondeo Duratorq - TDCI, 2003 rok, silnik FMBA- (2,0) 130hp.

Uwaga: podczas prac wykonywanych na systemie paliwowym silników common rail wymagane jest zachowanie szczególnej czystości.

1. Należy spisać numery poszczególnych wtryskiwaczy i zapamiętać, a lepiej zapisać, który wtryskiwacz znajduje się na którym cylindrze. Uwaga: kolejność wtryskiwaczy nie jest zgodna z kolejnością zapłonu tylko kolejnością cylindrów. Pierwszy wtryskiwacz jest najbliżej rozrządu, za nim drugi, trzeci i czwarty. Potem należy zamontować wtryskiwacze na właściwe miejsca i zmontować obudowy silnika.

2. Podłączyć moduł komunikacyjny testera do złącza diagnostycznego. Wybrać w urządzeniu markę, model i typ silnika by dokonać połączenia z pojazdem. Po połączeniu ze sterownikiem silnika dostępne są funkcje: Odczyt błędów, kasowanie błędów, odczyt parametrów i regulacje.

3. W regulacjach została umieszczona funkcja kodowania wtryskiwaczy, którą należy wybrać. Po wciśnięciu klawisza podpowiedzi zostanie wyświetlona informacja jak należy przeprowadzić kodowanie. Wciskając klawisz kodowania należy wybrać wtryskiwacz, który będzie kodowany 1,2,3, lub 4 a następnie wpisać wcześniej zanotowany kod wtryskiwacza. Jeżeli zostaną wpisane nieprawidłowe znaki tester wskaże błąd. Kolejno należy zakodować wszystkie wymienione wtryskiwacze.

4. Po uruchomieniu silnika należy odczekać 10-15 minut aby sterownik mógł wyrównoważyć pracę silnika z nowymi wtryskiwaczami.
W ten sposób procedura kodowania wtryskiwaczy została zakończona.

A w razie czego zapisać kody jakie są w tej chwili aby można było do nich powrócić w przypadku niepowodzenia.

Ostatnia zwrotka to już moje słowa.

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Ja tez mysle ze to kodowanie wtryskow . A po co wyciagac skrzynie jak klient zrobil kompletny swap bez turbiny i sterownika. Chyba dobrze zrozumialem

a wogole to czym byl diagnozowany?

Do góry Bottom