• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moc kluczy pneumatycznych

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Witam zastanawiam sie nad zmiana klucza pneumatycznego,czytajac opisy roznych modeli spotykam sie z opisami tego typu ''Max momet obrotowy 1000nm a moment roboczy to 600nm''czy moze mi ktos wytłumaczyc roznice miedzy tymi dwiema pozycjami tzn. ktory moment uzyskam podczas normalnej pracy.Lub w jakiej sytuacji uzyskujemy max moment a kiedy moment roboczy.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
Mam CP 7733 - nie jestem z niego zadowolony niestety lezy w szufladzie
kupilem ingersolla za 700pln i nie ogarniam tego klucza, jest petarda. polecam tak jak i kukena chociaz ten jest mniej wygodny.
Dodatkowo mam mini pnelmata na 1/2 TJC nie ma go na allegro niestety jest wielkosci samej rekojesci zwyklego klucza, to co nim mozna robic tez sie w glowie nie miesci, kola odkreca bez problemu a kosztuje niecale 400zl.. 2 lata chodzi bez awarii

zapomnailem napisac o najwazniejszym..
niby CP (ok 800) ma wieksza moc niz ingersoll (ok 670nm) a w praktyce nawet w polowie nie jest tak silny... powiedzial bym nawet ze "maly" od CP jest mocniejszy.

Ostatnia edycja:

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Własnie Juz kupilem BETA 1927CD. no i nadal sie zastanawiam nad tymi dwiema pozycjami mocy jakie podaje producent''max moment 1020nm a moment roboczy to 610nm'' o co w tym chodzi? kiedy i w jakich sytuacjach jest max moment a kiedy roboczy?Kali nie kumać tego:D. Swoja droga to byłem bliski kupna CP i niewiem czy własnie nie popelniłem bledu robiac na odwrot.Kiedys miałem SEALEY SA2 do czegos czasami sie nadawal ale tylko czasami:p.Natomiast w pracy na codzien uzywamy Snap on CT7850 na baterie 18V gdzie maksymalny moment obrotowy producent podaje 950nm(mometu roboczego nie podają) Powiem wprost ze wystarcza w ok 80-90% przypadkow.nieradzi sobie z np odkreceniem dosc mocno dociagnietej sruby przy kole gdzie wymagana jest wtedy metrowa przedłuzka do recznego odkrecenia i uzyciu ok 70% ludzkiej siły

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Moment roboczy to moment jakim (przy odpowiednim ciśnieniu) zawsze dysponuje klucz,gdy np.tłuczesz śrube dluższą chwile.Moment max to maksymalny moment jaki moze wydac klucz w krótkiej chwili,np w czasie pierwszego szarpniecia po nacisnieciu spustu.Patrz ogólnie zawsze na moment roboczy,bo przy robocie to on ma znaczenie :D moment max to taki troche pic na wode,to tak jak z podawaniem mocy głosików-niby podają moc muzyczna,ale w rzeczywistosci jest to moc pnpo (maksymalna moc przy "piku" sygnalu,w rzeczywistosci najwieksza moc jaka nie skopci glosnika :D )

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Kol Dyziek dzieki za wytłumaczenie.
Kol GSS jaki model masz tego ingersola bo rowniez sie nad nimi zastanawiałem.
Kol Koksiu dzieki za linka.na opakowaniu własnie pisze ze max moment jest uzyskiwany tylko w pierwszych 5 sekundach( dokładniej to napisali ze ponizej 5sec) czyli srednio przyjmijmy ze bedzie to ok 2-3 sec max mocy od momentu nacisniecia spustu.Mysle ze te 2-3 sec wystarcza aby zerwac ten pierwszy opor.Bardzo pomocne przy srubie na wale bo np przy kole jak juz nie idzie to korona z głowy nam nie spadnie jak poluzujemy czsem cos recznie,no a przy takim wale to juz wiadomo trza odpowiednio zablokowac kolo zamachowe itd.
Dzieki Kol za zainteresowanie.Teraz Swoja droga mysle ze ten moj zakup BETA1927CD chyba najgorszy nie bedzie .Max( czyli pierwsze 2-3sec)1020nm a potem 610mn Powinno wystarczyc do osobowek,tak jak juz wspominalem w pracy mamy pistolet z max 950mn i przy osobowych wystarcza w ok 80-90%

Ostatnia edycja:

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
No wiadomo,że przy pneumacie najważniejszy jest strzał by zluzować śrube.Wedlug tego co napisalem- w rzeczywistosci moment podany jako roboczy jest często maksymalnym -stąd wzmianka o głośnikach ;) Jest tak najczesciej w przypadku tych tańszych kluczy,jednak np CP potrafią tłuc lepiej niż by sie mogło wydawać (wątpie,by producent zaniżał osiagi,ale pewnie podaje je blisko prawdy w odroznieniu od innych producentów ;) )
Popatrz np. dokrecasz koło zamachowe dynamometrem na 300Nm...czy mały kluczyk z momentem 300 z hakiem NM je odkręci ?:) szczerze wątpie ;)

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Jestem juz po pierwszych probach i porownaniach.Te zakładowe Snap on CT7850 nawet startu do BETY1927CD nie maja,zrobiłem male doswiadczenie,Dokrecilem nakretke od kola recznie przy uzyciu metrowej rurki ,tak dosyc dosyc mocno niemal,ze na przysłowiowego ''chama''
Snap on o max mocy 950nm nawet nie miał zamiaru jej ruszyc i czuc bylo,ze sporo mu do tej sruby brakuje:p(codziennie nim pracuje wiec wiem kiedy ma cheć cos ruszyc a kiedy cos jest poprostu nie do pokonania)ta sruba zaliczała sie w 200% do tych drugich.Przyszedł czas by przyłozyc BETE z max moca 1020nm.Powiem szczerze spodziewałem sie ze owa srube jakos tam rusze bo przeciez dysponowałem CAŁYMI 70nm:p:D wiecej niz poprzednio.Myslałem jednak ze troche bedzie musiał postukac zanim pusci ku mojemu miłemu zdziwieniu cała akcja zakonczyła sie dosłownie w sekunde po nacisnieciu spustu.Wiec moge smiało twierdzic ze jeszcze było sporo zapasu.Klucz sprawiał wrazenie jakby sie nawet do konca nie''rozbujał''Dla mnie przy osobowych to wystarczy.

Nipto

Początkujący
Punktów
0
Zakupiłem Yato YT-0953 i powiem szczerze, że nie spodziewałem się takiej mocy. Na razie testuję, ale jak dotychczas nie znalazłem śruby której bym nie odkręcił. Jedną urwałem więc nauczka na przyszłość, żeby na dzień dobry nie korzystać z całej mocy klucza ;)

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Też kiedyś kupiłem YT-0953 i szczerze to nie powala mocą w porównaniu z innymi, ten moment który tak szumnie podają na opakowaniu jest zawyżony o połowe

Nipto

Początkujący
Punktów
0
Moje klucze Yato faktycznie nie miały mocy gdy były zasilane z małego kompresorka przez wąż 6mm. Jak podpiąłem tak jak podał producent wężem 10mm i do dużego zbiornika to działały dużo lepiej. Nie mam porównania do innych, może są jeszcze mocniejsze, ale te dają radę :)

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
bo pewnie miałeś podpięty pod kompresor który miał 8bar a dałeś mu 10 i też dlatego ma więcej mocy

hajdi

Nowy
Punktów
0
maksymalny moment to jest rąbniecie w momencie włączenia klucza, roboczy to ten gdy przycisk trzymasz 2 3 sekundy i dalej. jeden z mocniejszych momentów ma klucz 1/2" APAC'a

darcioinstal

Początkujący
Punktów
0
maksymalny moment to jest rąbniecie w momencie włączenia klucza, roboczy to ten gdy przycisk trzymasz 2 3 sekundy i dalej. jeden z mocniejszych momentów ma klucz 1/2" APAC'a
o tez go mam tzn A10-M15c07 teraz czaje sie na 3/4"

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
No z kluczem calowym klucz 1/2 raczej wysiadzie tylko czy to poreczne bedzie np gdzies w ciasniejszych miejscach

P

PogotowieSamochodoweUK

Sluchaj w ciasnych miejscach to zadnego klucza nie uzyjesz oprocz takiego 3/8 wielkosci puszki coli ale one maja po 2nm wiec se je mozna w tylek wsadzic. kluczas ie uzywa do zawiasow, kol, hebli, wallow, kol zamachowych I wszelkich wysoko wydajnych polaczeniach. Inne robi sie z reki lub grzechotkami udarowymi. Nie mylic z grzechotkami pneumatycznymi nieudarowymi;)

Tu masz ''maly klucz'' http://www.ebay.co.uk/itm/PROFESSIO...Air_Tools_and_Compressors&hash=item588220cd57

Ostatnio edytowane przez moderatora:

darcioinstal

Początkujący
Punktów
0
To jest zawodnik ciezki do przebicia w tej cenie I polce jakosciowej. http://www.ebay.co.uk/itm/US-PRO-TO...Air_Tools_and_Compressors&hash=item3f239bfe1b
Co do wielkosci glowki to nie ma to znaczenia bo uzywasz przejsciowki I masz 3/8 np.

EEeeeee 1600Nm na klucz 1" (8kg wagi) to jakaś pomyłka, ten na 3/4 ma 1900Nm (3,4kg)
http://allegro.pl/klucz-pneumatyczny-udarowy-3-4-supersilny-1900nm-i3579123651.html
a calowy 2445Nm (waga7,2kg)
http://allegro.pl/klucz-pneumatyczny-udarowy-1-2445nm-apac-i3556446796.html

Sluchaj w ciasnych miejscach to zadnego klucza nie uzyjesz oprocz takiego 3/8 wielkosci puszki coli ale one maja po 2nm wiec se je mozna w tylek wsadzic. kluczas ie uzywa do zawiasow, kol, hebli, wallow, kol zamachowych I wszelkich wysoko wydajnych polaczeniach. Inne robi sie z reki lub grzechotkami udarowymi. Nie mylic z grzechotkami pneumatycznymi nieudarowymi;)

Tu masz ''maly klucz'' http://www.ebay.co.uk/itm/PROFESSIO...Air_Tools_and_Compressors&hash=item588220cd57

a sa mocniejsze 176Nm miejsze niz puszka coli chociaz wole pepsi
http://allegro.pl/klucz-pneumatyczny-3-8-motylek-do-rozrusznikow-i3513196983.html

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom