• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moc kluczy pneumatycznych

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
podepnę się do tematu. Chce kupić taki klucz yato , scorpio czy inny (praktycznie wszystkie są takie same tylko kolory inne) ale mam pytanie jaki ma moment dokręcania na 1 biegu? Piszą niby ze 90Nm ale rożnie to bywa. Potrzebuje klucza który dokręca 90Nm żeby resztę zrobić dynamometrem. I czy rzeczywiście ma sporą moc przy odkręcaniu śrub bo w te 1356Nm to nie wierze ;)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Moc przy odkrecaniu jak na taki klucz ma na prawde dużą,ktoś tam pisał,że nowy Yato osiaga realnie ok 950Nm.Co do dokrecania na 1 biegu to nie jest to wielki moment,jak na pierwszym biegu stukniesz koło 2-3 razy to masz jeszcze kawałek do dokrecenia zanim dynamometr ustawiony na 110 kliknie ;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Zamowilen w poniedzialek rotake. Zobaczymy co to bedzie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Już pisałem w innym temacie że kupiłem sobie używany klucz Ingersoll Rand 231 :) polecam, trochę go podszykowałem i śmiga

P

PogotowieSamochodoweUK

No I wczoraj dostalem klucz. Lekki poreczny raczka nie przemarza. Odkreca ok choc watpie zeby mial wiecej nic 350nm realnie.
A smutno mi bo produkcja to R.P.C :(

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Czyżby Rotake byl słabszy od Yato?:D 350Nm na pewno nie ma...raczej sporo wiecej,skoro mój odkręca bez wiekszego zająknięcia przeguby zewnetrzne których ręcznie z przedłużką nie jestem w stanie ruszyć ;) Tak samo śruby sanek,to jest moment...
Jaką masz konfiguracje? Przewód musi być 10-12mm w środku i klucz musi mieć dobre smarowanie (przed robota wlewam olej przez szybkozłączke)

P

PogotowieSamochodoweUK

To ssmo u mnie. 10mm I olej przed praca az sie nie miesci.
Odkreca wszystko ale czasem trzeba tluc I tluc zeby ruszyl.
To te same klucze z inna oprawa graficzna.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Jak jest to dedykowany do pneumatów a jak nie to jakikolwiek inny aby nie był tylko za gęsty ;) w tej chwili z racji "miecia pod reką" leję olej półsyntetyczny do dwusuwów

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja kupuje ten dedykowany bo jest tani a wrecz jak za darmo bo zaledwie pare funtow za 5L (czyli jak by za powiedzmy 10-15zl za 5L).
Wiem ze ten olej do nich jest naszpikowany dobrze olowiem a to cos znaczy chyba ze one tego wymagaja?

P

PogotowieSamochodoweUK

Poszukaj hurtowni to bedzie tanio lane z beczki.

P

PogotowieSamochodoweUK

Ogolnie to jest super. Mam porownanie do Blue Point Snap on'a i jest ogromna przewaga na strone Roteke/Yato/Scorpio czy ile on jeszcze nazw ma.
Boje sie tylko tego znaczka RPC no i czy czesci sa do niego. Za te pieniadze to jest bajka bo siadaja przy nim klucze za cene 2-4 razy wyzsza.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Znaczka RPC sie nie obawiaj,ja na swoim Yato takowego nie mam,ale to pewnie ta sama fabryka.Swojego kupiłem używanego,wcześniej przez rok pracował w warsztacie w Niemczech,u mnie smiga co weekend i sporadycznie w tygodniu od 2 miesiecy i mimo ostrego katowania oznak zużycia brak-jest super ;) naal tłucze jak nowy,a kompresor mam niewielki :) pracuje na 8 barach ;)

P

PogotowieSamochodoweUK

No one niby na 6.3 max maja latac.
Na kluczu znaczka nie ma ale na opakowaniu jest Made in RPC czyli Chiny....

Do góry Bottom