• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mocowanie amortyzatora Kia Picanto 2006

XboXC

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Łódź
Witam. Mam problem z mocowaniem amora w Picanto z 2006r. Otóż wg schematów jest tylko 1 nakrętka -ta która nakręca sie po włożeniu kolumny do budy. Brakuje nakrętki "trzymającej" sprężynę.
I tera problem - mam Picanto "na stanie" gdzie jednak sa 2 nakrętki. Ale po nakręceniu tej gornej - jest luz na mocowaniu - na górnym "talerzyku" podkładce. Tak nie powinno byc. Podkładka powinna dociągnąc sie do kielicha a od dołu ściagnąc poduszkę. Jak to jest z ta sruba.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
1704874686642.png
Faktycznie wg schematu jest tylko jedna nakrętka.
Aczkolwiek poszedłbym doświadczeniem i dał dwie.

XboXC

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Łódź
Wyświetl załącznik 51976
Faktycznie wg schematu jest tylko jedna nakrętka.
Aczkolwiek poszedłbym doświadczeniem i dał dwie.
Tak ale wlasnie sa dwie i przez to ta „podkladka” nr 54627B na zdjeciu „wisi” w powietrzu nad otworem w budzie zamiast dociskac gume mocowania amora. I niestety podczas jazdy w trakcie pracy amora to lata gora dol

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
A "niższa" nakrętka nie rozwiąże problemu?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
489
Miasto
Józefów
Hmmm ja widzę trzy rozwiązania:
1 jak fabryka przewidziała tylko trzeba ściskać sprężynę na samochodzie i składać na samochodzie - upierdliwe ale możliwe
2 dać niską nakrętkę - wtedy trochę łatwiej ale może być faktycznie luz pod talerzykiem od góry hmmm w golfach tak jest i jest ok
3 dać nakrętkę jak w 2 punkcie i dobrać dystans z gumy pod talerzyk jak lata

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Jak na aucie to zrobiłbym tak:
Poskladał amora bez górnego talerzyka, założył na auto, postawił na koła i wtedy odkręcił nakrętke i przykręcił talerzyk.

XboXC

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Łódź
I ja to tak zrobilem. Zalozylem kolumny postawilem auto na kolach odkrecilem srube trzymajaca sprezyne. Dalem ten talerzyk i ta sruba sciagnalem wszystko. Trzyma ideanie i brak luzu.
Tylko jesli nastepny mechanik nie zauwazy braku sruby zabezpieczajacej to moze mu sprezyne wywalic

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
139
To ja teraz tez się zastanowię następnym razem bo zawsze odkręcałem normalnie we wszystkich autach

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Muszą być koniecznie dwie nakrętki, skręcanie tylko jedną to duży błąd.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Też tak uważam, ale rysunek pokazuje co innego

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Załączony schemat dotyczy kompletnej kolumny ale bez części montażowych "od komory silnika".

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Kto się nie myli, no może ta 54..B jest w komorze ale nakrętki muszą być dwie. Widocznie i schemat się myli.

XboXC

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Łódź
Dzwonilem do aso. I potwierdzili mi ze tam nie ma sruby drugiej. Malo tego - wkrecenie tam jakiejkolwiek sruby dodatkowej powoduje to ze talerzyk gorny nie dochodzi do otworu i jest luz na mocowaniu

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
410
To jest kompletne tak to wygląda w tym aucie . Sam się zdziwiłem, miesiąc temu robiłem takie i byłem w szoku że tak jest skonstruowane .

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
489
Miasto
Józefów
Dzwonilem do aso. I potwierdzili mi ze tam nie ma sruby drugiej. Malo tego - wkrecenie tam jakiejkolwiek sruby dodatkowej powoduje to ze talerzyk gorny nie dochodzi do otworu i jest luz na mocowaniu
Wiecie:
"Co prawda, w porównaniu z tuzem tego segmentu - Fiatem Pandą - nie są to osiągnięcia oszałamiające (w samym tylko 2006 r. sprzedano w Europie ponad 250 tys. Pand przy 80 tys. małej Kii), "
cytat z :https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/kia-picanto-z-nowym-smakiem/ps77ws6
i to tylko chyba na Polskim rynku ,
Dwie nakrętki na przód w jednym samochodzie razy ileś tam sztuk razy ułamek $ to się robi kwota :woot: :woot: :woot:

Do góry Bottom