• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moduł komfortu skoda fabia 1 -brak połączenia

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Panocki taka sprawa ,to już prywatne auto i padł mi najprawdopodobniej moduł komfortu 1.9 TDI skoda fabia 1 jak chce się połączyć przez vcds to wchodząc w np. immobiliser,zestaw wskaźników itp. wyskakuje błąd,, sterownik silnika - brak komunikacji "
Jak wchodzę w silnik to mogę wszystko sprawdzić parametry itp. ale właśnie w wszystko za co odpowiada moduł komfortu nie mogę nic odczytać ,żadnych danych w blokach pomiarowych tylko ,, Błąd"
Więc moje podejrzenie było że może coś robi zwarcie lub gdzieś wtyczki zaszły śniedzią ale przekaźniki podmienione i sprawdzone, czyste kostki . Co myślicie , jakąś porada ? W elektronice tak nie siedzę mam nr modułu 6Q1 937 049B , i mogę kupić drugi na podmianę tylko to się wiąże z zakodowaniem go .Co mogę jeszcze sprawdzić?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Zasilania sprawdz to pierwsze. Jak nie masz schematu jutro mogę sprawdzić czy będę miał. Drugie to mogę pomóc zrobić klona ...

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Wysyłkowo damy radę to załatwić ? I jak możesz podrzuć schemat byłbym bardzo wdzięczny, sprawdzę zasilania .

Patiomkin11

Uczestnik
Punktów
4
Może głupie pytanie, ale sprawdziłeś wszystkie bezpieczniki? np F43 w kabinie. Czasami trzeba wyjąć każdy jeden, bo niby jest ok, a styki bezpiecznika w opłakanym stanie.
Nie pamiętam dokładnie, ale tam jest chyba komunikacja po K-line. Zobacz czy masz przejście między modułem komfortu, a złączem diagnostycznym, oczywiście o ile zgadzają się wszystkie napięcia.
Profilaktyczne popraw luty na złączu modułu komfortu. One rzadko padają.

Załączniki

• schem_fab.pdf
    299 KB · Wyświetleń: 12

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Dzięki wielkie za odpowiedź , jak tylko będę miał chwilę to podejdę do tego Złomka i sprawdzę to wszystko dokładnie , co do bezpieczników to wyjąłem wszystkie sprawdziłem styki i napięcie na nich . Ale sprawdzę przejścia między obd a modułem jeszcze raz

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Przejścia mam , wszystko niby ok , poprawie luty i sprawdzę dalej ,dodatkowo miałem chwilę to wyjąłem komputer i otworzyłem a tam spalenizna nie wiem od czego i czy da się naprawić , czy lepiej klona robić .

Załączniki

• IMG_20220910_225230.jpg
    IMG_20220910_225230.jpg
    242,2 KB · Wyświetleń: 23

Patiomkin11

Uczestnik
Punktów
4
Nie widzę dokładnie co tam jest. Najpewniej odstrzeliło ścieżkę przez zwarty kondensator/diodę.
Zrób proszę zdjęcie tylko tego uszkodzonego miejsca.
Przypuszczam, że nie będzie problemu z reanimacją

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom