• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moje Audi A4 B5

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Stajnia Audiasza :happy:
Wygląda gorzej niż źle :) ale z tym audiaszem to sobie zapamiętam :D także tak, zestaw rozrządu zamówiony INA, pasek klinowy dayco, rolka napinacza magneti marelli, osuszacz jakiś tam nie pamiętam, dysza rozprężna, zobaczę jak wygląda olej w kompresorze ale raczej skłaniam się ku nowemu plus nowa chłodnica, wyciągnę przy okazji rozrusznik, alternator, wszystkie rurki wodne które mam na wierzchu wypiaskuje i pomaluję, węże te co są spuchnięte też wymienię także w przyszłym tygodniu biorę tydzień urlopu i ogień :D

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Oj tam oj tam, taki zgryw :)
Wyglada to stary profi. Nie wiedzialem ze masz tez A6 i ze rodzina sie powiekszyla. Mnostwo serducha w to wkladasz i tak trzymaj.
Ja sprzedalem Clio i co prawda nie mam czasu, ale i tak szukam jakiegos strupka, myslalem ostatnio o TT, ale kto wie co mi przyjdzie do glowy. Jak cos sobie ogarne to zaloze swoj temat, bedziesz sie mogl ze mnie ponabijac ;) Czolko.

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
także tak, zestaw rozrządu zamówiony INA
Lepiej chyba już zostawić stary niż chINA, dłużej wytrzyma.

Kompresor bym rozkręcił do śrubki, wyczyścił, wymienił uszczelnienia i olej. Używkę kupisz w takim stanie co masz teraz, a nowy w takiej cenie ile cały samochód warty.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dziś na fajrant to wyglądało tak:
IMG_20220513_183100.jpg
Już powoli zaczyna być widać blok silnika, rozrusznik i alternator na wierzchu:
IMG_20220513_183045.jpg
I zbliżenie na numery, w razie gdybym stracił zdjęcia :)
IMG_20220513_183301.jpg IMG_20220513_183125.jpg
IMG_20220513_073415.jpg
Tak nawiasem mówiąc to rozrusznik jest w bardzo chujowatym miejscu :D na drodze byłby problem go wydostać a na zapych automata nie odpalę...
Plan jest taki że wszystko co się da będzie wymyte, wypiaskowane, pomalowane no i za parę tygodni może go odpalę i pojeżdżę :) chcę zrobić jak najwięcej teraz żeby już nie wracać do tych tematów
ostatnio o TT,
Byś kupił sobie TT 1.8 T 180 kuca :D robiłem takiemu przegląd ostatnio, przejechałem tylko kilkanaście metrów ale ryj się cieszył strasznie, u was takie auta są tanie jak barszcz
stary niż chINA,
Stary już niestety nie jest Ori, ktoś kiedyś już tam pchał swoje łapki niestety
nowy w takiej cenie ile cały samochód warty.
Na szczęście nowy nie kosztuje kilkanaście tysięcy złotych tylko bodajże 800 zł jak dla mnie Mahle w IC albo Rodon, już nie pamiętam, na 99% założę nowy ze względu na przejebany do niego dostęp a stary defacto ori rozbiorę i naprawię, być może kiedyś włożę do audi nr1
A jeszcze dziś wejdę do laser sinex i zobaczę za uszczelnieniami i komplet fioletowych oringow kupię bo był fajny za 30pare złotych, ciekawe jaka jest różnica między zielonymi a fioletowymi???

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Byś kupił sobie TT 1.8 T 180 kuca :D robiłem takiemu przegląd ostatnio, przejechałem tylko kilkanaście metrów ale ryj się cieszył strasznie, u was takie auta są tanie jak barszcz

dwie ciekawostki:
- jak kojarzę TT miało połączony kolektor ssący i ścianę grodziową takim przewodem powietrznym. chyba był też zawór. jak się dawało po garach to zawór się otwierał i w kabinie było słychać i czuć silnik :)

- kolega miał jakąś tam wersję bardzo specjalną TT'tki. została wyprodukowana tylko z kierownicą po lewej stronie. audi nie wypuściło wersji wyspiarskiej.
przyjechał z polski i bez problemu ją zarejestrował i jeździł po anglii. coś tam kombinował i się udało bo prawostronna nie występuje i nie ma opcji wymienić auta na "właściwe- lewostronne". przeszło jako pojazd specjalny, zabytkowy czy cos takiego.
później wrócił po iluś latach i znowu się udało przerejestrować.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dziś było 9 godzin walki nierównej, wygląda jakbym nic nie zrobił:D ale zegar nie kłamie, ogólnie to umyłem blok
IMG_20220514_130715.jpg
IMG_20220514_130724.jpg
i o zgrozo zdjąłem prawą kapę zaworową (strona kierowcy), tu to dopiero się ku... dzieje... Ktoś nie przestrzegał interwałów olejowych
IMG_20220514_134507.jpg
IMG_20220514_170137.jpg
No i jakiś fryc albo Janusz napizgał silikonu tyle że nie wiedziałem co z tym zrobić... to na zdjęciu to zdrapałem tylko z głowicy
IMG_20220514_170120.jpg
No i przy okazji zmontowałem sobie poręczną myjkę do części :) chociaż z tego co widzę to by się przydały ultradźwięki
IMG_20220514_183412.jpg IMG_20220514_183424.jpg

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Poluje na 1.8T ale wersje 225Bhp S-line ten 00-04 czy jakos podobnie. Jezeli trafie na cos godnego uwagi to raczej to lykne, szczegolnie np. z aukcji policyjnej. Najlepiej gdyby wygladal jak ten z teledysku:
Dla mnie TT w srebrnym kolorze i ze srebrnymi alusami wyglada mega, jak z gry Need for Speed :)
Za taka wersje, ale zadbana to mysle ze £3000, a wiec nie tanio. Narazie tyle nie mam, a jak bede co 5 minut dokupowal rzeczy do warsztatu to nie wiem kiedy uzbieram. Z drugiej strony nie mam czasu wskrzeszac czegos wartego £500, wiec zobaczymy. Zloty srodek sie w koncu znajdzie.
Jako alternatywe rozwazam mocno Mazda Rx-8, albo powrot do Bmw i tym razem serie 1, ale z 3 litrowym motorem. Czas pokaze.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
O mój Boże.. będzie się działo ...myjka z beczki dobra sprawa jeszcze do tego jakieś nóżki dorobić i koryto do mycia klamotow jak znalazł...podoba mi się:D ja też zbieram klamoty na warsztat zawsze coś potrzebne.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
O mój Boże.. będzie się działo ...myjka z beczki dobra sprawa jeszcze do tego jakieś nóżki dorobić i koryto do mycia klamotow jak znalazł...podoba mi się:D ja też zbieram klamoty na warsztat zawsze coś potrzebne.

do tego górną połówkę możesz na zawiasach zamontować jako pokrywę.
coś ala grill

1652628027319.png

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Taką ładną beczkę trochę szkoda, byś wyciął drzwiczki, przerobił na barek i sprzedał za parę stów jako mebel domowy. Ja jako taką kuwetę używam kastrę budowlaną kupioną za 10-20zł
Czego używałeś do czyszczenia bloku?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Taką ładną beczkę trochę szkoda, byś wyciął drzwiczki, przerobił na barek i sprzedał za parę stów jako mebel domowy. Ja jako taką kuwetę używam kastrę budowlaną kupioną za 10-20zł
Czego używałeś do czyszczenia bloku?
Nafta, pędzel i skrobak, widać że nie chodziłeś do ZSZ :D w pierwszej klasie na praktykach to była podstawowa czynność każdego ucznia

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Nafta, pędzel i skrobak, widać że nie chodziłeś do ZSZ :D w pierwszej klasie na praktykach to była podstawowa czynność każdego ucznia
nie zapomnij o ogródku pod biurowym oknem :D

co prawda praktyki miałem poza szkolnymi warsztatami- podpisana umowa w prywatnej firmie. miało to plusy i zalety.
ale byłem jednym z nielicznych co później te różyczki rosły... ile ja qrwa razy ten "ogródek" pieliłem dla pani krysi czy halinki... do dzisiaj mnie trzęsie jak wspominam :p

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
W pierwszej klasie zawodówki na praktykach robiliśmy kliny do młotków przy użyciu tępych pilników i brzeszczotów bez zębów.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
brzeszczotów bez zębów.

Sennik bezzębność
  • Gdy we śnie widzisz osoby pozbawione zębów, to znak, że wrogowie daremnie starają się Cię oczernić.
  • Jeżeli widzisz dziecko bez zębów, pamiętaj, że sukces przychodzi z czasem.
  • Jeśli we śnie pojawia się pozbawiony zębów starzec, to znak, że jesteś u kresu sił.
  • Kiedy we śnie obraziłeś szczerbatą osobę, oznacza to, że ludzie będą Cię postrzegać przez pryzmat Twojej zaczepności.
  • Sen o bezzębnych wrogach wskazuje na nieskuteczne działania osób, które usiłują Ci zaszkodzić.

akurat ani słowa o pile :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dziś złożyłem prawą i rozebrałem lewą stronę, musiałem sobie zmontować ściągacz bezwładnościowy do kapy zaworowej :) oczywiście ze złomu
IMG_20220516_135724.jpg IMG_20220516_135711.jpg
No i okazało się że cieknie uszczelniacz wałka, zamówiłem z elringa dwukierunkowy dwie sztuki, jedna na zapas, tubkę dirko tak na wszelki wypadek i olej do wspomagania kierownicy zielony febi

Do góry Bottom