• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo mk1 1,8 Bp+LPG

KrejzolGT

Nowy
Punktów
0
Witam mam problem z Mondeo mianowicie.
Kolega samochód kupił 5 dni temu. Auto posiadało usterkę którą udało się usunąć małym kosztem ale pojawiła się (lub jej nie zauważył) nowa. Samochód na zimnym silniku warjuje z obrotami skacze od blisko 1500 do około 500 na niskich obrotach się telepie czasem gaśnie nie reaguje na gaz. W czasie jazdy po wciśnieciu sprzegła obroty leca na pysk i też czasem zgaśnie. Po przełaczeniu na gaz nigdy takie rzeczy nie występują, nie faluje nie gaśnie chodzi jak szwajcarski zegarek. Dodatkowo przekraczając 4,5 tyś obrotów zaczyna spadać moc. Co zrobiłem jak narazie samoadaptacje i przetestowałem sprzęgło. Zamierzam przeczyścić krokowiec i sprawdzić przepływkę oraz lambę

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Wyczyścił bym na początek EGR bo na zimnym może nie domyka, przepustnicę, i krokowy biegu jałowego.
A LPG to 2 generacja?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Sondę można sprawdzić w podglądzie LPG jak jest podłączona, albo multimetrem i to najszybciej zrobi.

KrejzolGT

Nowy
Punktów
0
Tak instalacja 2 generacji okolo 9 lat reduktor landi renzo. Dodam że teraz ja używam auto i nawet po zagrzaniu silnik jednak trochę faluje minimalnie ale jednak jest to widoczne

Do góry Bottom