• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo mk3 wtryski i pompa po regeneracji - dalej problemy

emenems

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczytno
Witam,

Jakiś czas temu pisałam tu, że mam problemy z moim Mondeo mk3, 2004 r TDCI (kopcenie itd).
Więc wreszcie się zebrałam z hajsem i oddałam wtryskiwacze i pompę do regeneracji.
Zamontowali, ale okazało się, że auto dymi na biało i przerywa. Jak dostanie kopa, to na chwilę załapuje, przestaje dymić, a za chwilę znów.
Mi to wygląda na źle zaprogramowane wtryskiwacze.. a Panowie z warsztatu to się nawet doszukiwali usterki w pedale przyspieszenia... Masakra, oddałam auto do dobrego warsztatu (tzn. tak było w opiniach i nie jest to warsztat 'u szwagra'), a auto stoi tam już trzeci miesiąc i dalej nic nie wiadomo.
Może ktoś z Was ma jakąś wskazówkę, radę..bo mi już ręce opadają.

Dokładnie było tak:

Zmiana sterownika, bo poprzedni był uszkodzony.
Nie były programowane wtryskiwacze, ponieważ zamierzałam i tak oddać je do regeneracji.
Następnie auto trochę stało bezczynnie.

*wymontowanie w warsztacie wtryskiwaczy i pompy
*wysłanie części do regeneracji/powrót części.
*oczywiście w warsztacie czyszczenie całego układu, baku paliwa, odpowietrzanie przy montażu.

Nooo i błędy na dwóch wtryskach.
Odesłałam na gwarancję do serwisu regenerującego. Ten stwierdził, że został źle oczyszczony układ i we wtryskach znajdują się opiłki, dlatego bezwzględnie zaleca przesłanie wszystkich wtryskiwaczy i pompy w celu sprawdzenia i oczyszczenia.

Tak też uczyniłam. Do kompletu warsztat dorzucił listwę i przewody, bo uważali, że dobrze oczyścili układ, a sprawę spierdzielił serwis.

Wszystko oczyszczone (pompa była w porządku, a wtryski oczyszczone z opiłków, jak również reszta wysłanych części).

Po powtórce z rozrywki, czyli ponowny montaż itd... no okazało się, że nie można do końca sprawdzić, bo trzeba wymienić akumulator -więc kupiłam nowy, w alternatorze wymieniony nadpalony kabel.
Chcieli też podmienić pedał przyspieszenia, bo podejrzewali w nim przyczynę.

Ale odezwałam się do elektromechanika, który wymieniał mi sterownik, to się zaśmiał 'jaki pedał przyspieszenia?! Co oni kombinują..jak dla mnie to wygląda na źle zaprogramowane wtryskiwacze".

Skontaktował się z nimi..co nieco wytłumaczył. Ale oni chyba nie bardzo się orientują w temacie..

Co najmniej się czuję jakbym dała im do naprawy samolot.

Ostatnia edycja:

emenems

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczytno
Dostałam 4 kartki (1 do każdego wtryskiwacza) i kartę gwarancyjną.

Załączniki

• Karta wtryskiwacza.jpg
    Karta wtryskiwacza.jpg
    67,2 KB · Wyświetleń: 19

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Przerabiałem to wszystko tydzień temu. Pompa i wtryski po regeneracji, układ wyczyszczony a auto nie odpala. Okazało się że znowu wtryski padły. Po wyczyszczeniu ich i złożeniu ponownie auto śmiga aż miło.
Wszystko się da tylko trzeba kasy i cierpliwości do tego auta

emenems

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczytno
Właśnie o to chodzi, że po regeneracji jak się okazało, że dwa wtryski nie działają prawidłowo, to oddałam do oczyszczenia pompę i wszystkie wtryskiwacze.

PS: a dostałeś nowe kody?

Ostatnia edycja:

emenems

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczytno
W warsztacie twierdzą, że znów wyskoczyły im błędy na dwóch wtryskach. Czy po uruchomieniu i trzymaniu na wolnych obrotach przez ok godzinę, coś da?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Czyli w tym momencie wtryski są po ponownej regeneracji, pompa zregenerowana, układ wyczyszczony, filtr paliwa wymieniony, wtryski PRAWIDŁOWO zakodowane i ciągle wyrzuca błędy na dwóch wtryskach tak?

emenems

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczytno
Wtryski są po regeneracji, następnie po oczyszczeniu z opiłków, które podobno pojawiły się przez źle oczyszczony układ paliwowy.
[tu warsztat zwala winę na serwis, że źle zregenerował, a serwis na warsztat, że źle oczyścił].
W każdym razie tak, jak pisałam; wtryski, pompa, listwa, przewody - wróciły z serwisu regenerującego. [były wysłane do sprawdzenia i zostały oczyszczone].
A więc: pompa zregenerowana, wtryski zregenerowane, filtr paliwa nowy BOSH [ponownie wymieniony po oczyszczeniu wtrysków], układ oczyszczony.
A co do prawidłowego kodowania wtrysków..to właśnie tu mam dylemat' czy to właśnie jest wina złego zaprogramowania wtryskiwaczy czy jakaś 'tajemnicza siła'..

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Wtryski w tym aucie koduje się kolejnością zapłonu.
Cylinder 1 - Wtryskiwacz 1
Cylinder 2 - Wtryskiwacz 3
Cylinder 3 - Wtryskiwacz 4
Cylinder 4 - Wtryskiwacz 2

Jeżeli to nie pomoże to kostki przy wtryskach do sprawdzenia.

Do góry Bottom