• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo mkIII 2.0 tdci Układ paliwowy

NashTomasz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
dobrymechanik.pl
Witam. Znany i lubiany temat układu paliwowego

Objawy
- nie odpala

Zdiagnozowałem ze układ paliwowy zapowietrza sie ponieważ wstawiłem przezroczysty przewod paliwa od filtra do pompy ( bomble powietrza ) nastepnie układ podłączyłem bez filtra ( aby wykluczyć zapowietrzenie przez filtr) i dalej w ukladzie powietrze. Wymieniłem przewody od baku do filtra i od filtra do pompy ( układ paliwa szczelny bez powietrza oraz paliwo nie cofa sie do baku ( wstawiłem dla pewności zawór ) ) Samochod odpalił ale tylko z "plaka" (chodzi dobrze i rowno pracuje ) ale gdy po zgaszeniu odczeka 15min nie mozna go odpalic bez pomocy "plaka"
nowym objawem podczas jazdy była mrugajaca kontrolka swiec zarowych i silnik gasł po odpaleniu podczas jazdy samochod jezdzi normalnie bez dalszych problemow

Diagnostyka komputerowa bez błedów lecz czujnik w listwie pokazywał skrajne wartosci cisnienia ( raz duze raz małe ) po wymianie czujnika bez zmian...

Czy jest mozliwe aby pompa paliwa generowała takie zachowanie?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Test przelewowy wtrysków. Jak będą ok to pompa do wymiany. Przewody nie potrzebnie wymieniałeś. Lepiej do pojemnika nalać ropy i bezpośrednio do pompy podać. Wtedy byś wykluczył zapowietrzanie przed filtrem..

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Czujnik, wiazka, zawor, wtryski lub sama pompa ktora konczy zywot. Jak napisales na poczatku standard.

NashTomasz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
dobrymechanik.pl
Uklad zapowietrzal sie od nieszczelnych przewodow z baku do filtra....

Fakt przelewy.... A jak wyjdzie z testu ze wszystke podaja taka sama wartosc ? Wszystkie wtryski padly? Czy pompa tak podaje?
Ze wskazan obd wychodzi ze pompa podaje za male ciśnienie i ze wtryski przelewaja.

Dodam ze po odpaleniu na wolnych szarpie ale trzyma moc i nie kopci

Czyli z tego co czytalem na temat wychodzi ze i tak trzeba robic komplet pompa, wtryski i niewiadomo co moze jeszcze wyjsc

Mam pytanie o koszt czesci rozrządu i pompy oraz jakiego producenta unikac

Pozdrawiam Tomasz
Madness garage

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Robisz pompe w pierwszej kolejnosci. Jak masz padniete wtryski to one nie sypia opilkami przeciez i nie uszkodza Ci ukladu. Jak masz zmielona pompe to naprawione wtryski moga pasc po paru km od opilkow wlasnie. Sproboj je ponownie zakodowac, czasami sa problemy z przekroczonymi limitami i wypadaja kody wtryskow, wtedy dzieja sie dziwne rzeczy.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Nie trzeba robić kompletu. Mam takiego Fordzika i wystarczyło w moim przypadku wymienić samą pompę. Wtryski jak nówki

Co to znaczy, ze trzyma moc? Chodzi o obroty?

Będziesz w nim rozrząd wymieniał? to ile ma przejechane? 700tys? Tam jest przecież łańcuch. W Auto Partnerze jakieś dwa tygodnie temu mi sprawdzali. coś koło 1600zł za komplet.

Zrób test przelewów. Po tym będziesz wiedział co robić

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
A ja wam powiem,tych aut nie przyjmuje juz do swojego swerwisu.
Temat mina i koszty niesamowite,klient jak polozy 4 klocki za naprawe to bedzie mnie nekal jak mu nawet powietrze w kole zejdzie bo panie wziales 4 tysie za naprawe a tu jest problem.Definitywnie powiedzialem dosc a te auta chodza juz po 5-6 tysi.
Pozdrawiam szczesliwcow ktorzy bujaja sie z tą zakałą.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
bujam się z tym od lipca 2002r
życzyłbym wszystkim tyle "problemów"
co ja z nim przez ten okres miałem

silnik nieskalany niczyją ręką ...może dlatego chodzi :)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Silnik i sam samochod jest git jak sie dba. Jak sie dba tak sie ma i tyle w temacie. Uklad paliwowy jest trwaly, powinien stuknac 400 tys bo mam takie uato w rodzinie i wlasnie dobija 400tys, kupione z niemcowni osobiscie jako dwulatek z przebiegiem 120tys km. Nie 10 lat z przebiegiem 180tys, takie auta tam sa drozsze o pare tys niz w pl. Z usterek to rozrusznik zima, altek latem, zamek maski i kompresor klimy. Filtr paliwa wymieniany co max 20tys, zwykle co 15, zadnego szajsu tylko markowe filtry i pewne paliwo.

NashTomasz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
dobrymechanik.pl
(przyczyna awaji zatarta sekcja pompy paliwa wymiana tylko pompy i napinacza rozrzadu ) Panowie bez przesady ! są o wiele gorsze silniki niz ten ( nie pomyslcie ze jestem fanem lub bronie silnikow forda ) sa z nimi problemy ale kazdy dobry mechanik dojdzie co sie dzieje i to naprawi!!! gdzie nie czytam lub dowiaduje sie kazdy serwis wymienia filtr rozrzad pompe i wtryski bez dokladnej diagnozy lub błednego odczytu z wyniku diagnostyki przelewowej i cisnienia pompy paliwa ( jesli uklad jest zapowietrzony regulator na pompie bedzie pokazywal cuda.... albo jesli jeden z wtryskow jest zatkany to czujnik cr pokazuje wartosci w takiej skali ze rozerwało by listwe. natomiast proba przelewowa mozne nas oklamac poniewaz jesli pompa jest przytarta i podaje miejsze cisnienie to przelewy wyjda ilosciowo na "piczy" wlos mniejsze ale rowne..

Dlatego na tym forum opini innych mechanikow jak rozwiazali tan problem. BO wymiana wszystkiego ( bo tak one maja) jest dla mnie o kant H*** potłuc inaciganie ludzi na kase...

Co do 1.9 tdi sterowanych pompą..... takie silniki przeżyją ciebie i mnie

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja tam nie lubie szajsewagen za ich dziwne pomysly w sterowaniu turbem. Raz na podcisnieniu, raz na cisnieniu, ogolnie szał w niektorych silnikach. I ten magiczny N75. Lubie za to szajsewagen za nowe skrzynie w passatach z poprzecznym silnikiem i wszytskich nowych VW. Je**** sie na potege, konstrukcje z lat 90 wrzucone do znacznie wiekszych aut z 2 razy mocniejszymi silnikami:D Lubie to!:D

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
(przyczyna awaji zatarta sekcja pompy paliwa wymiana tylko pompy i napinacza rozrzadu ) Panowie bez przesady ! są o wiele gorsze silniki niz ten ( nie pomyslcie ze jestem fanem lub bronie silnikow forda ) sa z nimi problemy ale kazdy dobry mechanik dojdzie co sie dzieje i to naprawi!!! gdzie nie czytam lub dowiaduje sie kazdy serwis wymienia filtr rozrzad pompe i wtryski bez dokladnej diagnozy lub błednego odczytu z wyniku diagnostyki przelewowej i cisnienia pompy paliwa ( jesli uklad jest zapowietrzony regulator na pompie bedzie pokazywal cuda.... albo jesli jeden z wtryskow jest zatkany to czujnik cr pokazuje wartosci w takiej skali ze rozerwało by listwe. natomiast proba przelewowa mozne nas oklamac poniewaz jesli pompa jest przytarta i podaje miejsze cisnienie to przelewy wyjda ilosciowo na "piczy" wlos mniejsze ale rowne..

Dlatego na tym forum opini innych mechanikow jak rozwiazali tan problem. BO wymiana wszystkiego ( bo tak one maja) jest dla mnie o kant H*** potłuc inaciganie ludzi na kase...

Co do 1.9 tdi sterowanych pompą..... takie silniki przeżyją ciebie i mnie

A po co napinacz chcesz wymieniać? Przecież do demontażu tej pompy nawet rozrządu się nie rozbiera

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
U mnie niedaleko chaty;p maja czysty on bez bio:)

Do góry Bottom