• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo wpadajacy pedał hamulca

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Witam.ford mondeo mk3 2.0tddi 2002r.Zero wyciekow,dobrze odpowietrzony.pompa przy serwie wymieniona i nadal bez zmian,tzn pedał po nacisnieciu i trzymaniu go,powolutku zchodzi az do samego dołu(ogolnie hamuje dobrze i bez zmian).Zastanawiam sie aby wymienic jeszcze pompe ABS tylko z tego co wstepnie widziałem jest ona chyba z jakims ECU( komputerem czy cos) i teraz pytanie da sie wymienic sama pompe? czy trza razem z tym ustrojstwem i czy nie bedzie trzeba wtedy jakos tego przeprogramowywac?Dodam ze płyn,klocki i tarcze nowe zrobione na nich ok 2000km.(po wymianie było ok)teraz dopiero cos mu odbiłoNa koniec jeszcze wazna sprawa,pierwsze nacisniecie hamulca to dosc szybkie zejscie w dol,drugie juz lepiej,dopiero trzecie powoduje twardy pedal jednak nadal powoli zchodzacy do dołu.Na zgaszonym silniku stoi jak wryty.Co o tym myslicie?co moze byc przyczyna?

Ostatnia edycja:
A

autozibi

Jeżeli auto hamuje ok to nie ma co robić.
Zawsze też możesz pojechać na stację diagnostyczną i sprawdzić skuteczność hamulców.
Jeżeli wszystko będzie ok to potwierdzam , że nie ma co robić i szukać dodatkowych usterek.
W wielu autach po dłuższym trzymaniu pedału hamulca jest jego powolne wpadanie.
Nie jest to defekt czy usterka , tak mają niektóre układy hamulcowe z ABS.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Gdzies tez to czytałem.Choc co niektorzy twierdza ze dopiero po przelaniu spoooooorej ilosci plynu dopiero sa efekty

Sławecki

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia i okolice
Też to zaobserwowałem w nowych autach bo mam z nimi styczność. Wiec wydaje mi się że powolne wpadanie pedału hamulca z systemem ABS jest zjawiskiem normalnym

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Jesli układ jest naprawde dobrze odpowietrzony to pozostaje wymiana samej pompy hamulcowej która poptrafi przepuszczać miedzy sekcjami ,ale tak jak wczesniej tu sugerowano są pojazdy które tak mają i nie pomoże wymiana żadnego elementu, nie dotyczy to jednak tego mondeo tu pedał wpada za 1 razem a więc gdzieś pozostało powietrze

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Wczoraj próbowałem go jeszcze raz odpowietrzyc ale urwał sie odpowietrznik,wiec była mała akcja z wierceniem i gwintowaniem. udało sie sprawe uratowac ale sklepy byly juz pozamykane wiec jutro kupie odpowietrzniki i przeleje przez niego sporo płynu.Zobacze czy cos sie zmieni.Swoja droga to czy mogł sie tak sam od siebie zapowietrzyc? (stał przez 1,5mc)

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Kurde juz nie wiem,dzis przelalem przez niego litr płynu,rozebrałem klocki,przeczysciłem i załozyłem ponownie i dalej d...pa.Co jeszcze zauwazyłem,ze czasami mam odczucie jakby podczas słabszego naciskania pedał miał ochote isc do gory i zaraz po tym nastepuje tapniecie w dół.

maciej733

Początkujący
Punktów
2
Miasto
krotoszyn
Witam takie male pytanie to mondeo posiada skrzynie zwykla czy może automatyczną? Miałem podobnie z fordem c -max w automacie. Dopiero po odpowietrzeniu hamucy na odpalonym silniku był efekt pozytywny.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Manualna.Co jeszce wyczytałem to ze mondeo trza odpowietrzac na kzyz a nie jak wiekszosc od tyłu.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
tak jak kolega maciej pisze sprobuj odpowietrzyć na zapalonym w fordach ciezko sie odpowietrza..
a jak zaciagniesz reczny dalej pedał wpada?

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Czyli jedziemy dalej z repertuarem.Dzis wymieniłem zacisk tylny bo juz kiedys słabo odbijał reczny do tego 4 gumowe przewody hamulcowe i dalej d...pa.Odpowietrzane było na zapalonym silniku,przez kazde kolo przelalem ok 0.5 l plynu(z dwóch koł syfiasty plyn wylecial) Efekt taki ze dalej bez zmian czyli pierwsze szybkie nacisniecie idzie w podłogie drugie ciut lepiej a trzecie juz w miare ale powoli zchodzi do dołu.Cos mi sie wydaje ze zostaje juz tylko pompa abs.chyba ze jeszcze miedziane przewody wymienie.

A

autozibi

Spróbuj go jeszcze odpowietrzyć ciśnieniowo za pomocą urządzenia .
Myślę , że wymiana przewodów miedzianych nie pomoże .

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Spróbuj go jeszcze odpowietrzyć ciśnieniowo za pomocą urządzenia .
Myślę , że wymiana przewodów miedzianych nie pomoże .
Zibi juz było bez i z urzadzeniem,(takim najprostrzym bo podłanczam cisnienie z koła) ale płyn pcha i oto chodzi.Własnie wróciłem z garazu z pompa abs w reku i jutro szukam używanej.Wymiana miedzianych tez mysle ze to strata czasu.Apropo innej pompy bedzie to pasowało do ECU??czy moze jakies jaja z tym moga byc ze od innego auta?I jeszcze jedna sprawa,kiedys słyszałem ze np w discovery land rover odpowietrzanie odbywa sie tez komputerowo,chyba w mondeo takich jaj nie ma?

Ostatnia edycja:

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Kurde a już myślałem że tylko mi takie cuda się dzieją. I co lepsze od lat zawsze tak samo wymieniam klocki a zaczeło mi się to przytrafiać dopiero 3 miechy temu i to nie w każdym aucie ... Do tej pory nie wiem o co z tym chodzi. Tylko że u mnie Hamulec żyleta ale przy trzymaniu go opada.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
A wiec pompa abs wymieniona i ...... dalej to samo.Ale odkryłem cos interesujaceg:confused:dpowietrzylem wszystkie koła za pomoca przyrzadu do mometu dosc długiego braku oznak powietrza w wezyku załozonym na odpowietrznik(ten do odprowadzania płynu do butelki)Nastepnie ide do auta bawie sie kilkanascie razy hamulcem,potem znowu biore sie za odpowietrzanie(mysle sobie tak profilaktycznie) a tu niespodzianka:mad::( po kilkunastu sekundach w wezyku znow przelatują bombelki powietrza:mad::mad:. Mysle ze ową pompe przy serwie co zaraz na samym poczatku wymieniłem to wymieniłem zepsuta na zepsuta.No bo co jeszcze moze zasysac powietrze a nie cieknac?

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
spróbuj jeszcze odkręcić wszystkie odpowietrzniki niech sobie płyn leci a ty tylko dolewaj tak z litr niech przeleci jak to nie pomoze to stawiałbym na pompę, uszkodzone sekcje, ale powiem ci szczerze ze tez mam takie mondeo i jak delikatnie wciskam powoli pedał hamulca to wpada głęboko na zapalonym silniku, ale ogolnie hamulce mam brzytwa, jesli na zapalonym silniku gwałtownie szybko wciśnieś i nie wpadnie to zostaw to w spokoju bo jest wszystko dobrze..

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Jak odkrece to tak ledwo kapie.Jutro włoze nastepna pompe i jesli dalej nie bedzie pozadanego efektu to za tydzien w sobote zmienie wszystkie przewody miedziane.Co myslicie o tych kompletach naprawczych do pomp?jest sens to robic?

Do góry Bottom