• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo wpadajacy pedał hamulca

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
komplety naprawcze jest sens wymieniać jak ktoś pomyli płyn hamulcowy z plynem do wspomagania, bo jak sekcje masz wyrobione to żadna wymiana gumek (zestaw naprawczy) nic ci nie da. nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś (odkręcasz odpowietrzniki i tak zostawiasz ma sobie kapać aż przeleci ci przez zbiorniczek wyrównawczy 1litr płunu, i dopiero zakręcasz,) długo to trwa ale jest to najlepszy sposób na problemy z pożądnym odpowietrzeniem, i taka uwaga jak chcesz odpowietrzać przyrządem do odpowietrzania to na ciśnieniu 2 bar nie wiecej bo za każdym razem bedziesz widział pęcherzyki powietrza. a co do przewodów miedzianych to bez sensu je wymienisz.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Tak rozumiem ok,tylko tak jak napisałem mysle ze u mnie kapie wolniej niz normalnie w innych autach,pracuje w tym zawodzie codziennie i z tad to porownanie,ze w moim jest wolniej.A co do tych 2 bar to zgadza sie ze to jest max ale dlaczego powoduje to ponowne pojawianie sie powietrza?

A

autozibi

Tak rozumiem ok,tylko tak jak napisałem mysle ze u mnie kapie wolniej niz normalnie w innych autach,pracuje w tym zawodzie codziennie i z tad to porownanie,ze w moim jest wolniej.A co do tych 2 bar to zgadza sie ze to jest max ale dlaczego powoduje to ponowne pojawianie sie powietrza?

Co do tych 2 bar to nie ma co panikować . Są układy gdzie powinno stosować się 1 bar a są i takie gdzie powinno być 2 bar.
Na pewno nic się nie zepsuje a właśnie jak pisaliście już zamiast odpowietrzyć układ jeszcze bardziej go zapowietrzymy .
Zapowietrzanie to występuje z różnicy średnic przewodów hamulcowych i układu ABS . We współczesnych autach jest trend do miniaturyzacji . Przewody hamulcowe mają pewną średnicę , natomiast układy ABS-u najczęściej tą średnicę mają o wiele mniejszą. Z różnicy średnic przewodów występują różnice ciśnień .

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Uffff Hamulce zrobione i jest dobrze:):)pedal stoi jak nalezy.Od samego poczatku winna była pompa przy serwie.Poprostu za pierwszym razem jak ja wymieniałem to wymieniłem zepsutą na zepsutą.(taki urok czesci z odzysku:mad:).Takze jest zrobione , dzieki wszystkim za zainteresowanie i rady.

Do góry Bottom