• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Montaż wtrysków PD VW Golf IV AJM

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Klient na wymianę uszczelki pod głowicą, auto VW Golf IV '99, 1.9 TDI, 115KM, kod AJM.
Dzisiaj głowica wyciągnięta i rozbrojona, jutro jedzie do sprawdzenia i planowania, do składania potrzebowałbym informacje jak ustawić wtryski.
Chodzi mi o ustawienie kąta wtrysku i ich dokręcenie. Proszę o informacje jak je ustawić w tym silniku (na suwmiarkę) oraz generalnie wszystko na ten temat co potrzebuję wiedzieć, żeby tę głowicę złożyć z powrotem do kupy i wsadzić do auta

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Ustawiasz je na 180 stopni a co do odleglosci od glowicy to
starszy typ wtyczek:
1 cyl - 332,2 mm
2 cyl – 244,2mm
3 cyl – 152,8mm
4 cyl – 64,8mm
nowszy typ wtyczek:
1 333,0 +- 0,8 mm
2 245,0 +- 0,8 mm
3 153,6 +- 0,8 mm
4 65,6 +- 0,8 mm

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Temat ogarnięty, w sumie to bułka z masłem, trzeba tylko w odpowiednią suwmiarkę się zaopatrzyć, ja oczywiście nie miałem to musiałem dodawać i odejmować ;)

A

autozibi

Ustawiasz je na 180 stopni a co do odleglosci od glowicy to
starszy typ wtyczek:
1 cyl - 332,2 mm
2 cyl – 244,2mm
3 cyl – 152,8mm
4 cyl – 64,8mm
nowszy typ wtyczek:
1 333,0 +- 0,8 mm
2 245,0 +- 0,8 mm
3 153,6 +- 0,8 mm
4 65,6 +- 0,8 mm

też podłączę się do tematu .... co to znaczy , ustawić na 180 stopni . Nie miałem jeszcze z tym styczności .
Jaka jest różnica pomiędzy tymi wtyczkami

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
180st - dokrecasz dzwigienke do wyczuwalnego oporu jak krzywka max wciska pompke i cofasz o 180st i dokrecasz kontre

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
wszsytko tu macie opisane ze zdjęciami, bardzo ważne jest dokładne zrobienie wszystkich czynności montażowych, wiekszość aut grupy VAG PD jesli ma problemy z pracą silnika bardzo czestą jest związane właśnie ze złym montażem czy też regualcją wtrysków PD. A tutaj lektura dla wszystkich http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=161

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Akurat przy wymianie uszczelki pod głowicą nie było potrzeby demontować dźwigienek więc je zostawiłem tak jak były, a samo ustawienie w głowicy o które mi chodziło w pierwszym poście to właśnie ustawienie na suwmiarkę, dane które podał Auto-Port w zależności od tego jak wygląda wtryskiwacz mierzy się od zewnętrznej krawędzi głowicy. Dorzucam w załączeniu plik pdf który to fajnie wszystko obrazuje.

Załączniki

• AJM.pdf
    972,2 KB · Wyświetleń: 249
P

PogotowieSamochodoweUK

Obawiam sie ze bez czujnika zegarowego pompek nie ustawisz na te 180 stopni tak jak nalezy;)

Przerabialem to nie raz bo TDI robie dosyc czesto.

Owszem mozna, ale to jest z bladem regulacyjnym mieszczacym sie w normie.

Do idealnego ustawienia tylko zegarek.

A

autozibi

Obawiam sie ze bez czujnika zegarowego pompek nie ustawisz na te 180 stopni tak jak nalezy;)

Przerabialem to nie raz bo TDI robie dosyc czesto.

Owszem mozna, ale to jest z bladem regulacyjnym mieszczacym sie w normie.

Do idealnego ustawienia tylko zegarek.

Czy w takim razie możesz bardziej rozwinąć swoją myśl ? Gdzie i jak stosuje się ten zegar ? Czy ustawia się za pomocą czujnika położenie krzywki do pompowtrysku ?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
autozibi otwórz plik który załaczyłem w swoim poprzednim poście, tam na 12-stej stronie jest ładnie narysowane jak się ustawia ten czujnik zegarowy, akurat ja tego nie musiałem robić więc tylko teorię Ci podsyłam ale myślę, że większej filozofii z tym nie ma

P

PogotowieSamochodoweUK

To chodzi o wyczucie msksymslnej glebokosci skoku pompki ktora tylko zefar wylapie bo to sa setne mm.

A

autozibi

autozibi otwórz plik który załaczyłem w swoim poprzednim poście, tam na 12-stej stronie jest ładnie narysowane jak się ustawia ten czujnik zegarowy, akurat ja tego nie musiałem robić więc tylko teorię Ci podsyłam ale myślę, że większej filozofii z tym nie ma

Dziękuję :)

Do góry Bottom