• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Most napędowy sprinter, vw lt

Maciej Tipper

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Witam. Mam pytanie czy demontaż mechanizmu różnicowego ( całego kosza ) z obudowy mostu , wymaga jakichś narzędzi specjalnych?
U mnie kosz nie chce wyjść z obudowy mostu.
Wygląda na to że siedzi bardzo ciasno.
VW LT 35, 2005

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Tak. w elsie wszystko jest. Tylko musisz wybrać dokumentację po ang.

Żeby to ustawić poprawnie z luzami łożysk od groma "zabawek" jest potrzebnych ... łącznie z kluczem dynamometrycznym zegarowym do ustawienia luzu na walki ataku... do jednorazowej zabawy słaba akcja.

Maciej Tipper

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Tak. w elsie wszystko jest. Tylko musisz wybrać dokumentację po ang.

Żeby to ustawić poprawnie z luzami łożysk od groma "zabawek" jest potrzebnych ... łącznie z kluczem dynamometrycznym zegarowym do ustawienia luzu na walki ataku... do jednorazowej zabawy słaba akcja.

Dzięki za podpowiedź. W zamyśle chciałem nie ruszać wałka atakującego, tylko wyjąć kosz bo jest uszkodzony.
Generalnie mosty oddaje specjalistom, ale w przeszłości wymieniałem uszkodzone półosie i mechanizmy różnicowe, bez ingerowania w ustawienie ataku i talerza. ( ale w Iveco, natomiast w sprinter i LT nie mam doświadczenia ).

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Pytanie czy firmy też robią wg. wytycznych producenta ... czy tylko od tak ciach pach i jest.

Maciej Tipper

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Ciekawe jak ???:eek:
Normalnie.
W Iveco 65C15. Półoś straciła ząbki, i kółko koronowe też, więc wymieniłem półoś i cały mechanizm różnicowy. Atak w ogóle nie ruszałem a talerz wrócił na swoje miejsce, podkładki dystansowe zostały stare, bo cały kosz został stary. Luz między talerzem i atakiem się nie zmienił. Czego tu nie rozumiesz?

Maciej Tipper

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Dałem sobie spokój z wszelkimi spreaderami i innymi rozpierakami. Bałem się że żeliwny element jakim jest obudowa mostu, może pęknąć lub nie wrócić do kształtu pierwotnego.
Zastosowałem farelkę od dołu + opalarkę od góry + 15 min = wyszło gołymi rękami.

Do góry Bottom