• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Movano 2.5 cdti 2004 r. Nie odpala.

MarcinxMaG

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie, trafił do mnie Opel Movano 2.5 cdti z 2004 roku. Klient przyjechał z trasy do domu zgasił auto i na tym koniec. Auto nie odpala nawet z pomocą Plaka. Ciśnienie na rampie podczas kręcenia od 350 do 400. Po podłączeniu pod kompa jedyny błąd jaki się pojawił nieprawidłowy sygnał czujnika położenia walka rozrządu błąd nieciągły. Wymieniony czujnik na nowy zero poprawy. Sprawdzony czujnik na listwie wtryskowej a także zawór regulacji na pompie paliwa ( podmienione od sprawnego auta z tym samym silnikiem ). Sprawdziłem czy rozrząd sie nie przestawił i jest wszystko Ok. Imo również nie odcina. Bezpieczniki po koleji sprawdzone również Ok. Jakaś pomoc ? Co mogę jeszcze sprawdzić ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Witam serdecznie, trafił do mnie Opel Movano 2.5 cdti z 2004 roku. Klient przyjechał z trasy do domu zgasił auto i na tym koniec. Auto nie odpala nawet z pomocą Plaka. Ciśnienie na rampie podczas kręcenia od 350 do 400. Po podłączeniu pod kompa jedyny błąd jaki się pojawił nieprawidłowy sygnał czujnika położenia walka rozrządu błąd nieciągły. Wymieniony czujnik na nowy zero poprawy. Sprawdzony czujnik na listwie wtryskowej a także zawór regulacji na pompie paliwa ( podmienione od sprawnego auta z tym samym silnikiem ). Sprawdziłem czy rozrząd sie nie przestawił i jest wszystko Ok. Imo również nie odcina. Bezpieczniki po koleji sprawdzone również Ok. Jakaś pomoc ? Co mogę jeszcze sprawdzić ?
Jak już żeś tyle podmienił, to podmień mu jeszcze silnik... powinno dać zadowalający efekt...:)
Co myślisz żeby jeszcze wałek podmienić ?:)

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
A ja zasugeruje jeża na czujniku wału korbowego... Ale co ja tam wiem... Tylko 2 dni temu to przerabialem...

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Chwila... Pieprzymy głupoty.... Jak by woodo powiedział... "Spowrotem do szkoly patałachy... ! " Czy coś w tym stylu...
Przecież jak to autor napisał nie pali nawet na plaku więc czujnik wału i wtryski odpadają... Zostaje mało opcji.... Ale to już pozostawiam do przemyślenia mechanikowi... Zasugeruje jeszcze... Puszcza dyma przy próbie palenia na plaku? Może odkręc wydech... a później komprecha... Albo odwrotnie jak już uważasz..

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
577
Miasto
Podkarpacie
Miałem 3 przypadki że samochód nie palił na plaka bo wtryski były uszkodzone . W 99% przypadków jest to uszkodzony silnik , ale czasami wydarzają sie wyjątki od reguły .

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Plak sam w sobie jest "paliwem" więc wtryski mie mają tu raczej nic do tego...

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Zobacz w bloki pomiarowe obroty wału czy nie pokazuje głupot, bez czujnika wałka rozrządu powinien odpalić tyle że dłużej , test przelewu wtrysków też

Wicikowski97

Uczestnik
Punktów
-1
Wygląda to na zatkany wydech lub brak kompresji. Jeżeli nie załamuje na plaka to nie powstaje zapłon. Jeżeli nie będzie ciśnienia to tak właśnie będzie się zachowywał. Może też przez to "załapuje" bo dobije sobie ciśnienie.

Do góry Bottom