• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

N46b20a - nierówna praca vanosów ? Problem z silnikiem

Dinek12

Początkujący
Punktów
0
Witam !
E 46 318i
Silnik po remoncie. Wymienione wiele rzeczy przy okazji wyjętego silnika. Głowica, panewki, pierścienie, pompa oleju używana(pęknięty tryb)Powodem remontu były wycieki płynu chłodniczego oraz oleju.
Przed remontem chodził dobrze.

Problem :
Nierówna praca na biegu jałowym, po "stuknięciu" w pedał gazu potrafi sie zagubić i zgasnąć, przy jezdzie muł do ok 2000 obrotów. Tak samo czasem się gubi po załączeniu wentylatora i albo utrzyma obroty albo zgaśnie.
Po podpięciu pod komputer widać, że vanos na ssącym na wolnych ma wartość aktualną ok 80 a wydechowym 120.

Vanosy założone nowe aisin (oryginały bmw), czujniki wałków nowe delphi. Elektrozawory zamieniane miejscami.
Sondy odpinane, sprawdzone przejście elektryczne od wtyczek elektrozaworów do sterownika
Co ciekawe wartości potrafią się zmienić po przełożeniu wtyczek do elektrozaworów - 80 na wydechu, 120 na ssacym
Wymieniony czujnik położenia wału, zostały skasowane adaptacje komputerem serwisowym bmw..
Problem pozostał.
Zdejmując pokrywe zaworów, żeby kolejny raz upewnić się w sprawie rozrządu, okazało się, że vanos ssący się zaciął - próbowałem nałożyć przednia blokadę, myślałem, że śruba jest luźna, ruszyłem kluczem i dopiero vanos się zamknął i blokada pasowała..
Podłożony został też nowy elektrozawór...
Auto dalej z dołu pracuje jak na 3 gary i samo gaśnie...

W jednym z nieautoryzowanych serwisów prawdopodobieństwo padło na głowice (zbyt wyszlifowane gniazda zaworowe)..
Natomiast mi to cały czas wygląda na problem ze zbyt duzym ciśnieniem oleju na vanosa lub z niedostatecznym odpływem oleju z niego
‍♂️
.
Wiem, że w bloku są małe zaworki zwrotne.. nie były ruszane

Błędów brak (raz przez kilka dni się pojawił 2A83-vanos po stronie dolotu, adaptacja (nieciągły)

Oczywiście ustawiane na blokady.

Czekam na propozycje i pytania. Pozdrawiam

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Tylko nie każdy interfejs kasuje vanos, masz w programie ogóle kasowanie adaptacji czy osobno vasosa?

Dinek12

Początkujący
Punktów
0
Kasowane były na serwisie, komputerem stacjonarnym, wszystko wykasowane

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Odepnij wtyczkę od czujnika Valvetronica i zobacz jak auto się zachowuje.

Dinek12

Początkujący
Punktów
0
Po odpięciu wtyczki od valvetronica, vanosów otwierają się zawory na maxa więc to niestety nie pomaga w diagnostyce. Silnik pracuje jak by w trybie awaryjnym - chodzi dobrze.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Według mnie vanosy masz okej. Gdyby był problem z kątami wałków to sterownik wygenerowalby odpowiedni błąd. Zmierz czy styki silnika Valvetronica nie mają przebicia do obudowy. Jeśli nie, to stawiam na problem z wałkiem pośrednim.

Dinek12

Początkujący
Punktów
0
Zmierze - dam znać..
Tylko czy ogólnie cały system valvetronic ma cos wspólnego z prędkością vanosów ? Chyba bardziej ze skokiem zaworów ?No teoretycznie problem z kątami jest bo wydechowy ma ok 120 a ssący ok 80. I samo to, ze po zdjęciu pokrywy ssący nie wrócił do pozycji zamkniętej Został w innej pozycji i jak tak jest to auto pozniej dłuzej kręci jak zgaśnie..
Wałki raczej mozna wyeliminować gdyż przed remontem auto nie mialo takiego problemu. Też gdzieś czytałem o dźwigniach pośrednich, u mnie wszystkie klasy 4, z boku dodatkowo wybite litery. Nie były założone tak jak były zdjęte ale pomierzone suwmiarką i wartości identyczne

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Kąty są okej, jeden wałek ma być opóźniony, drugi przyspieszony. Poszukaj biuletynów technicznych, tam są całe wykresy jak się mają zachowywać i jakie kąty osiągać. W tych silnikach oprócz wałków pośrednich, w niewielkim stopniu podcierają się również dźwigienki. Jeśli trafiłeś podtartą dźwigienką na najbardziej wytarte miejsce wałka to może być efekt jak u Ciebie. Na wolnych obrotach zawór jest uchylony na 0,3mm-0,8mm, więc sprawdzanie suwmiarką geometrii dźwigienek to raczej chybiony pomysł.

Tutaj masz pierwszy temat w którym się wypowiadałem na tym forum:

Dinek12

Początkujący
Punktów
0
Silnik vvt nie ma przebicia.
Ciśnienie oleju sprawdzone na ciepłym. Na jałowym ok 2 przy obrotach ok 5-6 bar. Tylko ze manometr nie szedł równo z obrotami lecz z 2 przeskoczył przy wyższych obrotach od razu na te 5-6.

A popychacze nie regulują minimalnych luzów ??

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Ciśnienie okej. Popychacze mają za zadnie tylko eliminować luz zaworowy, za skok jest odpowiedzialny Valvetronic.

Do góry Bottom