• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji gazem do zapalniczek

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
U mnie byl pag 46. Uzyskalem zamierzony efekt. A inni moga sobie nawet diamenty i zloto ladowac w klime.Dokładanie do klimy w aucie to ostatni wydatek jaki moge zrobić. Napewno nikomu nie dam zarobic.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
ja ,niestety sam sobie nabijałem ale tyle dobrego ze juz nie musiałem sobie płacic;)

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
tylko ze yf1234 jest pochodną propanu czyli propenem gdzie dla zmniejszenia GWP podmieniono 2 atomy wodoru 3 atomami fluoru otrzymując gaz który lepiej wypada na tabeli ecoterorystow zyskując na toksyczności i tracąc na parametrach termodynamicznych ale dalej ma rdzeń propanu dlatego po testery które wykrywają propan w propenie to do sw mikolaja czyli po prostemu yf1234 to taki propan z fluorem co innego R134 który jest łatwy do odróżnienia
ze wzgledu na specyfikę swoich instalacji sam sobie mieszam oleje i gazy tworząc indywidualne czynniki żeby otrzymać pożądane właściwości
i właśnie R290 z R170 służy mi najczęściej jako medium dla olei w niskich temperaturach takich -150°C gdzie żaden producent oleju nie daje gwarancji nie mówiąc już o sprężarkach zajmuje się tym od 30 lat i mam klientów na 4 kontynentach
wiec janusze mechaniki którym jakiś handlowiec opchną maszynę do nabijania klientów w klimę i wytlumaczyl które guziczki ponaciskać jeszcze dużo do nauczenia wam zostało na razie jeśli się na czymś nie znacie to się nie wypowiadajcie :D

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Czyli instalacja pod 1234yf nabita propanem przejdzie pozytywny test na analizatorze do 1234yf?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Skąd tyś się chłopie urwał? Nie przejdzie. I wbrew pier...niu co po niektórych szopopapraczy propan potrafi narobić sporych szkód w układzie klimatyzacji. Nabijcie samochód klienta 15-16r + propanem.
Zobaczymy którego stać będzie na naprawy...

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
To było do lesio 4x4. Wg niego 1234yf to propan z fluorem. Przeczytaj jego post. Ja nie zamierzam nic nabijac propan butanem. Jak kogoś nie stać na klimę to niech jeździ autobusem.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
LPG pewnie pierdami też zastęują... Bo taniej... i metan też palny...

POJĘCIE KULTURY TECHNICZNEJ W TYM WĄTKU PRAWIE NIE ISTNIEJE...

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Nie zajmuje sie klimatyzacja. To eksperymenty naukowe. Zbyt niska dziedzina nauki zeby tym sie zajmowac. Nastepnym razem na amoniak przerobie klime hehehe albo na CO2

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
czytać ze zrozumieniem janusze to raz
a po drugie o termodynamice i klimatyzacji nie macie zielonego pojęcia
po trzecie nabija to się klienta układ klimatyzacyjny się napełnia
dokształcić się z chemii i fizyki a potem wrócimy do dyskusji

ps do kotoy

yf1234
pierwiastki
C.H.F
R290
C.H.
mieszanka R290 i yf1234
C.H.F
żeby analizator wykrył mieszankę to minimum spektrometr za 10tys euro i sprytny laborant do obsługi tego
żaden janusz service klima tego nie ogarnie

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Tomii mas racje. Zbyt wymagajacy nosnik. A w zimie nie bawi mnie to. Moze w lipcu cos bedzie.

Fajnie jak by bylo zeby czynnik za 3 tys za 5 kg mieszal sie z czynnikiem za 25zl za 5 kg hehe

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Więc jak taki Diagbox wpadnie na pomysł aby układ na 1234yf napełnić mieszaniną r290 i 1234yf to żaden analizator dostępny w serwisie klimatyzacji nie wykryje problemu, zapowiada się ciekawie.;)

Do góry Bottom