właśnie kupując samochód dostałem informację że nie ma czynnika, na własną rękę sprawdziłem przez zaworki to ciśnienie jakby wcisnąć wentylek w dętce rowerowej. Nie mam sprężonego powietrza żeby zerknąć czy występuje nieszczelność.
chodziło mi bardziej o to że na aukcji będzie napisane że to r134a a będzie to jakaś ta popularna mieszanka. Szczerze też nie mam dużo do stracenia dlatego też pytam, co gdzieś nawet wyczytałem że ktoś coś takiego miał w układzie. za jakiś czas pojechał na dobicie klimy i szczelność itp i zasyfil gościowi tą maszynkę do klimatyzacji
Lato się kończy, przecierp do końca, odłóż sobie trochę cebulionów i w następnym roku w maju oddaj auto na warsztat który posiada mieszankę azot-wodór t.zw. hydrogen, sprawdzą ci gdzie leci, naprawią i nabiją prawilnym czynnikiem

to mogę ci doradzić z mojego doświadczenia, kombinowałem z różnymi patentami, gazami i wszystkie uciekały po tygodniu max. Cokolwiek tam nie nabijesz ucieknie przez nieszczelność, ta butelka z zegarkiem którą znalazłeś na aukcji służy do dobicia układu który nie jest pusty tylko gdy brakuje czynnika i klima słabo daje, jeśli jest pusto to wpierw należy wytworzyć próżnię i wtedy ewentualnie tego czegoś wpuścić i powinno zagrać ale to nie jest prawidłowy gaz i "rozpuści" olej w układzie i narobi "glutów", będzie trzeba płukać układ a jeśli całkowicie nie ucieknie to jak pojedziesz do kogoś kto ma maszynę i on to wciągnie to faktycznie zanieczyscisz mu jego gaz w butli