• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

nabijanie samemu klimy czynnikiem z aukcji

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
nie mam czynnika w klimie i dlatego zastanawiam się nad zestawami z allegro z nazwą r134 czyli ten starszy czynnik, też już trochę poczytałem że to raczej nie jest ten czynnik tylko mieszanka lpg i czegoś tam. Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania? cena kusi, co jeżeli miałbym kiedyś pojechać z tym "czynnikiem" normalnie do warsztatu za rok na szczelność itp? i dobicie? Nie wiem też czy cały układ jest szczelny więc też mniejsza strata by była jakby się okazało że układ jest nieszczelny.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Jak masz pusty układ to jest najprawdopodobniej nieszczelny i zawilgocony.
Dobić jakimiś mieszaninami, dobijesz tylko nie masz pewności, że za chwilę klima w wyniku nieszczelności przestanie działać.
Pamiętaj, że wilgoć w układzie może spowodować anomalie w jej funkcjonowaniu.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Ja testuje zawsze dziwne patenty na swoich autach. Wycycalem r134 nabiłem LPG z butli i tak od kwietnia nic się nie dzieje. Na własne ryzyko możesz kombinować. Ino jak wyżej kolega napisał. Jak układ nieszczelny to będzie zawilgocony

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
131
Jak wilgoć to zapcha osuszacz . Nabij że 25 barów na dwie godziny argonu lub azotu
I zobaczysz co puszcza.
Stawiam na skraplacz.
To najczęściej pada.

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
właśnie kupując samochód dostałem informację że nie ma czynnika, na własną rękę sprawdziłem przez zaworki to ciśnienie jakby wcisnąć wentylek w dętce rowerowej. Nie mam sprężonego powietrza żeby zerknąć czy występuje nieszczelność.

chodziło mi bardziej o to że na aukcji będzie napisane że to r134a a będzie to jakaś ta popularna mieszanka. Szczerze też nie mam dużo do stracenia dlatego też pytam, co gdzieś nawet wyczytałem że ktoś coś takiego miał w układzie. za jakiś czas pojechał na dobicie klimy i szczelność itp i zasyfil gościowi tą maszynkę do klimatyzacji

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
właśnie kupując samochód dostałem informację że nie ma czynnika, na własną rękę sprawdziłem przez zaworki to ciśnienie jakby wcisnąć wentylek w dętce rowerowej. Nie mam sprężonego powietrza żeby zerknąć czy występuje nieszczelność.

chodziło mi bardziej o to że na aukcji będzie napisane że to r134a a będzie to jakaś ta popularna mieszanka. Szczerze też nie mam dużo do stracenia dlatego też pytam, co gdzieś nawet wyczytałem że ktoś coś takiego miał w układzie. za jakiś czas pojechał na dobicie klimy i szczelność itp i zasyfil gościowi tą maszynkę do klimatyzacji
Lato się kończy, przecierp do końca, odłóż sobie trochę cebulionów i w następnym roku w maju oddaj auto na warsztat który posiada mieszankę azot-wodór t.zw. hydrogen, sprawdzą ci gdzie leci, naprawią i nabiją prawilnym czynnikiem:) to mogę ci doradzić z mojego doświadczenia, kombinowałem z różnymi patentami, gazami i wszystkie uciekały po tygodniu max. Cokolwiek tam nie nabijesz ucieknie przez nieszczelność, ta butelka z zegarkiem którą znalazłeś na aukcji służy do dobicia układu który nie jest pusty tylko gdy brakuje czynnika i klima słabo daje, jeśli jest pusto to wpierw należy wytworzyć próżnię i wtedy ewentualnie tego czegoś wpuścić i powinno zagrać ale to nie jest prawidłowy gaz i "rozpuści" olej w układzie i narobi "glutów", będzie trzeba płukać układ a jeśli całkowicie nie ucieknie to jak pojedziesz do kogoś kto ma maszynę i on to wciągnie to faktycznie zanieczyscisz mu jego gaz w butli

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
czyli z tym że zrobi się syf w maszynie to prawda

nie wiedziałem że nie można tego nabijać jak jest pusto

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
czyli z tym że zrobi się syf w maszynie to prawda

nie wiedziałem że nie można tego nabijać jak jest pusto
Nie wiedziałeś bo sprzedawca nie pisze o minusach, nawet nie jest napisane co jest w puszce :) ja podejrzewam że mieszanka R290+R600

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
131
Propan butan
Automatyczne połączenie postów:

Panowie ile wziąść za serwis maszyny do asfaltu z dojazdem

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
389
Ale co tam będziesz robił ? Olej z filtrami zmieniał ?

Do góry Bottom