• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Najczęstsze problemy z jakimi boryka się właściciel warsztatu/serwisu/SKP/ASO.

marian88

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Opoczno
W moim warsztacie najbardziej stresuje mnie zegar na ścianie.... i ciągły brak czasu dla ludzi którzy przyjadą właśnie na wymiane takiej żarówki...

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Wracając do tematu to najbardziej denerwuje mnie papierologia i biurokracja. Mając 2 pracowników i sam pracując czasami myślę że zatrudniam sztab ludzi bo w biurze przesiaduję za dużo czasu a najprostsze czynności obsługowe zajmują 3 razy dłużej niż normalnie.

Daniel Wójtowicz

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Katowice
www.cartec-polska.pl
Już to pare razy mowilem. Może mam taka specjalizacje czy coś ale nie znam mechanika co narzeka na brak roboty a mi ciagle ktoś dzwoni i proponuje pomoc marketingowa gdzie ja się pytam..”czy mam płacić za tylko za to żeby odmawiać jeszcze większej liczbie klientów?” jak telefon i tak do urwicy doprowadza.
Ci co chcą pomagać w reklamowaniu warsztatow chyba z choinki się urwali. Jak maja się tym zajmować jak nie znają rynku.
Rozumiem, po prostu nie przerobisz więcej roboty na możliwości, jakimi dysponujesz, to nic złego - najważniejsze, że interes się kręci.
Są też osoby, które podchodzą do tematu już na większą skale, mają zamiar zwiększyć ilość stanowisk lub startują z jakąś usługą bądź całym warsztatem, nie od razu Rzym zbudowano. Poza tym, pytałem o to, jak odnosicie się do reklamy, nic tutaj nie oferowałem :)

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Duży warsztaty taki jak znam z mojego miasta które albo pobudował ogromne halę albo wynajmują idą na ilość i faktycznie się reklamują niestety do tego muszę też dokupić opinie w Gogle bo te prawdziwe rzadko kiedy są pozytywne

motowarsztat.pl

Uczestnik
Punktów
5
motowarsztat.pl
Wracając do tematu to najbardziej denerwuje mnie papierologia i biurokracja. Mając 2 pracowników i sam pracując czasami myślę że zatrudniam sztab ludzi bo w biurze przesiaduję za dużo czasu a najprostsze czynności obsługowe zajmują 3 razy dłużej niż normalnie.

Czy korzysta Pan z jakiegoś oprogramowania do zarządzania warsztatem? Tego rodzaju aplikacje znacząco usprawniają i przyspieszają prace.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Usprawniają to fakt ale tylko jeśli ktoś pracuje na Ciebie a sam masz czas siedzieć przy PC i wklepywac wszystko a jeśli robisz sam albo we 2 osoby to tak na prawdę zamiast robić siedzisz przed tym programem

motowarsztat.pl

Uczestnik
Punktów
5
motowarsztat.pl
Usprawniają to fakt ale tylko jeśli ktoś pracuje na Ciebie a sam masz czas siedzieć przy PC i wklepywac wszystko a jeśli robisz sam albo we 2 osoby to tak na prawdę zamiast robić siedzisz przed tym programem

Nie do końca się zgodzę. Wiele też zależy od programu z jakiego się korzysta. Faktycznie są dostępne "kombajny" gdzie ciężko się połapać i zrobić szybkie zlecenie, ale są też rozwiązania które kładą duży nacisk na szybką i sprawną obsługę. Przykładowo części zamówione u dystrybutora automatycznie są pobierane na magazyn i w szybki sposób można je wykorzystać w zleceniu. Fakturę do zlecenia nie trzeba klepać ręcznie tylko ze zlecenia naprawy wystawi się ona jednym kliknięciem. Można również korzystać z szablonów zadań które także oszczędzają cenny czas. Przy tym wszystkim buduje się historia naprawy pojazdów do której jest cały czas dostęp - z perspektywy czasu jest to także istotna sprawa.
Możliwe że chwilę dłużej zajmie "wyklikanie" zlecenia w programie niż zapisanie go na kartce, ale za to później oszczędza się czas np. na wystawieniu faktury za naprawę.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Bardziej rachunek na kasie bo większość klientów to osoby fizyczne

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401

nie inaczej,dobrze napisane bo z zycia wziete

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nie marudzcie, diagnosta wjeżdża autem, przegląda, zna przepisy, wypisuje zaświadczenia, kasuje klientów, wypisuje faktury, zamawia części, obsługuje magazyn :)

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Stresuje mnie, że po wodę na kawę muszę iść do budynku 30 metrów dalej. Zamknąć warsztat, pójść, otworzyć budynek, nabrać wody, zamknąć budynek i wrócić do warsztatu. Przez to nie piję kawy w warsztacie :(
A rynny nie masz na budynku.

Do góry Bottom