• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Najtańszy olej na rynku z b.dobrymi parametrami,godny polecenia.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Stąd,że każda inna wartość in plus w tym zakresie jest nieistotna,nie wychwycisz tego uchem,gdyż przyrost chałasu nie przebiega geometrycznie,czyli 4 db to nie 100% wzrostu w porównaniu z 1db(25% wzrostu),tylko 10 db.Piszę o silnikach z kompensatorami luzów zaworowych,tylko.Zaraz zobaczę na YT,może jest jakiś filmik na temat wpływu oleju na głośność pracy silnika.Najprościej jest stosować decybelometr.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
z moich obserwacji wynika, że największy syf po castrolu jest jak wydech idzie pod miską olejową, w Saabie po elfie czysto, po castrolu żużel można było szufelką wybierać. A jaki ładny złoty nalot jest po GM ;)
Motocyklowe miałem Motula, sprzęgło sklejało się po roku, na Castrolu od razu po wymianie, na Valvoline po dwóch latach po postoju nie skleja.
Ostatnio miałem Mitsubishi 2.8 td, zalane nikt nie pamiętał co, ciśnienie trzymał( wracałem na kołach 200km w upale), zalałem shell 10w40( katalog taki dopuszczał) po zrobieniu 30km w nocy czerwona lampka na wolnych obrotach. Szybka wymiana na elfa i po problemie.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Kupiłem ten olej do Forda,Allegro,sprzedawca Superparts-pl(mozna sprawdzić w komentarzach,mój nick PhantomASA1),poprzedni olej jaki wlałem to Venol Gold HC -EC 5W40,ponieważ przez rok nie ubyło nawet grama oleju a silnik po zakupie auta okazał się w doskonałej kondycji postanowiłem przejść na lekkobieżny,co ciekawe,przy wymianie oleju na Venol,filtr był tylko ciut cięższy od nowego,po opróżnieniu z oleju,na Venolu zrobiłem ok.8000 km,trasy krótkie cały czas,czyli wkół komina,filtr zrobił się drugie tyle cięższy,tyle nagaru wybyło do filta,ciekawe to,ze wszystkie dotychczasowe oleje jakie stosowałem w różnych autach miały delikatnie brunatny kolor a Venol czarny jak smoła,też zero opiłkowej zawiesiny,przez ten rok uruchamiałem silnik plus minus ok.1000 razy,Venol kosztował też około 60 zł za 6 l.Gdy zrobiło się chłodniej silnik zaczął mi znacząco więcej palić,teraz na Qualitium Protec 5W30 od razu zauważyłem spadek zużycia paliwa oraz zdecydowanie szybszą reakcję na pedał przyspieszenia na zimnym silniku,po kilkudziesięciu km olej zaczyna robić się delikatnie czarny,polecałem to i zastosowałem,nie mam żadnych zastrzeżeń,tak tani olej,że teraz z powodzeniem mogę wymieniać dwa razy do roku.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Chodzi raczej o Chempioil spojrzałem na parametry 5W40 Ultra XDI(full saps,syntetyk),to wysokiej jakości oleje,b.dobre parametry wszystkie,olej wyjątkowo skuteczny przy oczyszczaniu nagarów,klasa CI-4,szczególnie uzyteczny w silnikach diesla,TBN prawie 11,wskaznik lepkości 169,wysoka temp.zapłonu czyli 236 i -42 st.c(płynność),niestety mineralny za to,czyli 15W40 posiada parametry raczej podłe,jednym słowem oleje zacne,można stosować,relacja jakości do parametrów po prostu świetna,ale trzeba by wybrać olej pod konkretny silnik,i wtedy sprawdzić jego parametry.

adik33

SuperMechanior
Punktów
73
Dobre oleje, zamierzam wlać taki przy kolejnej wymianie i zrobić płukankę tec2000.

Kiniam

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Nadrenia Palatynat Trewir.
Oleje CHEMPIOIL to nowa nalepka produktów od SCT oliwy Mannol i Fanfaro.
Czy to są dobre oliwy, ?, zdania są podzielone.
VENOL to oliwy o jakości ? Wymyślili też oleje A.M.G ?.
Trzeba czasu aby mieć obiektywne zdanie jak się sprawują w silnikach.
Nie to żebym nie lał olejów z niskiej czy średniej półki cenowej.
Jak wymieniam olej raz w roku to szukam czegoś lepszego.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Proszę mi wytłumaczyć,co znaczy ,,czegoś lepszego,,są karty charakterystyki i wszystko jasne.VENOL sprawdził mi się wręcz rewelacyjnie,natomiast Qualitium jest na bardzo dobrej drodze bym mógł napisać o nim to samo,juz po ok.200 km robi się czarny,poza tym znacznie spadło zuzycie paliwa w te chłodne dni,no ale cóż,olej lekkobieżny,cena nie musi świadczyć o jakości oleju,jedynie nie wyśrubowany TBN w tym przypadku,ale obecnie nie zrobię więcej niż 8000 km rocznie a olej wymienię 2 razy w roku.Test w laboratorium wykazał,iż olej o poziomie ok.11 TBN po 8000km zużył tę wartość do poziomu 3 a to jest dolna granica, od której zaczyna się już odkładanie nagarów w silniku,jaki z tego wniosek? Kupię Amsoil,zapłacę 350 zł 6 l i nie ma bata,by po 8-10 tyś km nie wysyciło TBN u,nie mam mocnego silnika,nie potrzebuję oleju o lepszych parametrach,czekam tylko na mrozy,wtedy zobaczę co rzeczywiście jest wart bo widziałem na YT sparring olejów mineralnych MOTUL vs Lotos,Motul nie wypłynął z butelki,Lotos owszem.

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Problemem nie jest jakość współczesnych olejów,problemem jest ich złe dobranie a z tym czasami miewają nawet konstruktorzy danych silników(zalecenia danego producenta aut) ,przekonał się o tym np.Fiat(mocne silniki w Alfach Romeo,wycierające się wałki),użytkownicy BMW czy Fordów TDCi po 2008 r(zalecano nawet olej 0W20,5W20 ,to był zły wybór),podobnie było z silnikami 1.6 VTi PSA -BMW,zalecano indeks 5W40 ,zły wybór, 5W30 wyeliminował problem rozciągajacych się łańcuchów)
No ok BMW i Mini nadal zaleca oleje 5W40, Ow40 , 30 też, a PSA od początku i chyba aktualnie zaleca tylko 0w30 i 5w30 i jednak te usterki z łańcuchem miało. Mało tego jak się poczyta różne fora to często za mniej problemowe są przedstawiane silniki BMW i Mini i niektórzy twierdzą że to właśnie przez inny olej, mając tu na myśli te 40. Jeszcze inna sprawa, znany w całej polce mechanik który wyeliminował wadę brania olejów w tych silnikach vti i 1.6thp zaleca do nich olej 10w40, jeden konkretny, nie będę reklamował.

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Kurde Ondraszek dałeś mi lajka, miło :), ale mnie naprawdę ciekawi Twoja wypowiedź, to który olej jest lepszy do tych silników ...30 czy ...40. Bo z Twojego postu wynika że ..30 a przecież PSA od początku zalecało tylko ...30 i problemy z łańcuchem były a niby przy ...30 nie powinny być.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jest złota zasada tycząca olejów,czyli----,,możesz dobrać olej do stylu jazdy,ale nigdy nie dobierzesz stylu jazdy do oleju,który ma przebieg 30 tyś km,,----Każdy olej,nawet święcony,każdy,prócz jednego(głowię się teraz nad jego fenomenem),w silnikach benzynowych traci na swym indeksie lepkościowym ok.20 %,te 20% to ostatni dzwonek by olej z silnika usunać.Jesli BMW zaleca indeks klimatyczny np.5w30 a ktoś wymieni olej po 8000 km,to silnikowi ,panewkom się uja stanie,przy przebiegu powiedzmy 150 tyś km silnik będzie ledwo dotarty,ten sam olej wymieniany co 30 tyś km spowoduje to,że silnik przy tym przebiegu będzie czekał remont,panewki będą mieć zjedzony ,,kompozyt biały,,Mechanik ma rację,nie miałby,gdyby ludzie wymieniali oleje co 8000 km,a nawet 4000 km jeżdżąc wokół komina, tak ma rację,gdyż taki olej,o którym mówi mechanik posiada taka poduchę lepkosciową,że oczywiscie lepiej będzie słuzył w silnikach tych,którzy bezproblemowo wydają 20 tys zł na paliwo,a zal jest im wydać 200 zł na olej.Gdyby ludzie nie podchodzili do tematu w taki sposób,mechanicy mogliby się utrzymywać z samych wymian olejów,filtrów,nie ma takiej opcji bym ja wymienił olej pózniej niz po 8000 km,kiedys wymieniałem olej 8 razy w ciągu roku,gdy robiłem 70 tyś rocznie,w ciągu 4 lat zrobiłem 300 tyś km i silnik nawet tego nie odczuł,a w latach 90 tych oleje nie były takie jak teraz.Zawsze miałem fioła na punkcie olejów silnikowych,F126 p zrobiłem 200 tyś km,bez remontu(jedynie łańcuch przy 120-tu)auto poszło do,,żyda,, i jeżdziło nadal.BMW zaleca powiedzmy 5w30,interwał wymian co 30 tyś km,jaki wskażnik lepkości będzie miał po 30 tyś km?! -10W/0.5?!No to jakim cudem tych silników ma nie trafiać szlag? Ależ oczywiście,ze olej 5W30 wymieniany co 8 tyś km ,nawet najtańszy,bedziel lepiej służył niz olej super hiper przy 15 tys km,o 30 nawet nie wspominam/Kazdy olej 8000 km i weck z silnika,no chyba,że tylko trasy niezbyt dynamicznie,wtedy można trochę przeciągnąć.Oleje 0w20? Proszę bardzo,w testach labolatoryjnych jasno testujący stwierdził,taki olej już przy 3000 km nie nadaje się do niczego,może zerwać film olejowy przy dynamicznej jazdy latem.8000 km i olej out!!! Zresztą każdy system zasilania,LPG,benzyna,diesel wymaga innego oleju,silniki z bezp.wryskiem też,nie ma czegoś takiego jak olej uniwersalny,olejami trzeba żonglować podczas eksploatacji,gdy robi się powiedzmy 16 tyś km rocznie,inny na zimę,inny na lato.Do Pardiego trafił Mercedes W204 CGI z przebiegiem ok.150 tyś km,olej wymieniany co 30 tyś km,i już szrot,mojego brata uprzedziłem,wymienia co 8000 km,silnik ma 200 tyś km i zero oznak zużycia,i tak oto te same silniki z podobnym przebiegiem mogą być w doskonałej ondycji a inne już szrociwo,tutaj jest cała tajemnica,wymieniajcie oleje co 8000 km ,stosujcie płukanki tetergentowe,nie rozpuszczalnikowe,kanaliki olejowe nie będą tracić pierwotnej drożności a przed kupnem auta dobrze dowiadujcie się o typowych mankamentach konkretnych modeli,nie kupujcie BMW z odchudzonymi wałami,im nie pomoże żaden olej,pęknie kiedy se będzie chciał,zupełną rację mają ci,którzy twierdzą,że lepiej kupić tani olej,wymieniać go częściej ,niż olej hiper i trzymać go w silniku aż skiśnie.To nie jest tak,że materiałowo(poza pewnymi wyjątkami) obecne silniki są badziewiaste,potrafią sporo przelatać pod warunkiem znanym.Ach jeszcze jedno,oleje przekładniowe podlegają zdecydowanie większym obciążeniom niż silnikowenie(najlepsze są estrowe ,oraz z dodatkami EP) nie zapominajcie o nich,nie wspominam nawet o filtrach.

Ostatnia edycja:

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Dzięki, ciekawe to co napisałeś, zawsze trzymałem się 10tys i wymiana, skoryguję sobie, no ale 30tys z tych zaleceń to wiadomo nieporozumienie. Zastanawia mnie jeszcze to 40 do tych silników bo są tacy którzy twierdzą że to grubszy film i już większe opory a te silniki są ciaśniej spasowane niż kiedyś te dawniejsze i że to im szkodzi. A gdzie indziej czytam że jakiś taksiarz jeździ 508 1.6thp na 10w40 i zrobił już 380tys i sobie chwali. Kurcze raz że to 10W zima (ostatnio mało mroźne są ale jednak) i jak ten choćby napinacz na starcie funkcjonuje, popychacze itd, no i to 40

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Chodzi o to że taksiarzowi silnik nie stygnie to tyle na uzupełnienie tematu olejowego.. Może jeździć na gorszym oleju z tego powodu.

Do góry Bottom