• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

napęd hybrydowy

fuksja

Nowy
Punktów
0
Jestem nowa na forum i potrzebuje porady. Słyszałam dużo pozytywnych, jak i negatwynych opinii na temat hybryd, a jeśli chodzi o marki to Toyota wypuściła chyba najwięcej aut z napędem hybrydowym. Skłaniam się do zakupu nowej Yariski.:) Mała, zwinna i super auto do jazdy po mieście. Tylko zastanawiam się jaki napęd wybrać...

Czy jazda hybrydą po mieście się opłaca? Jakie są Wasze doświadczenia z tymi samochodami?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Toyota hybrid Yaris super autko po mieście 3,5 l/100.
Jeździłem tym na jazdach testowych.Wcześniej jeździłem Toyotą Prius Hybrid
za kołem podbiegunowym, jazda tym po prostu fantazja.Polecam.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
raz mnie takie auto wystraszyło gdy podjechało cichutko z mną ,co słyszałem,że w takim aucie trzeba po pięciu latach wymienić okablowanie zasilające silnik elektryczny ,ponoć duże koszta, poświrować można takim autem ruszając cichutko ,:)

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Toyota od bieżącego roku daje 10lat gwarancji na akumulatory podobno jakaś nowa technology :) Jesli chodzi o jazdę to tak, sama przyjemność w priusie niestety tylko raz miałem okazje :(

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
robilem skrzynie lexusa rh450 hybryde. trudno to nazywac bylo skrzynia bo tylko takie generatory elektryczne jakies na trzy kable pewnie trojfazowe nie potrzebujace praktycznie zadnych przełożeń. jedna przekladnia planetarna tylko byla i wsio. kosmiczna sprawa, ale chyba bardziej dla elektorykow samochod.

S

sz.pak

No ja też nad tym myślę. Hybryd po uszy na aukcjach, ceny nawet spoko bo za 13-19tys.zł kupimy coś przyzwoitego no ale powstaje małe ale. Baterie. Jaka jest żywotność i koszt nowych np. w takiej Yaris z 2003-2004r??
Każdy akumulator ma jakąś pojemność, żywotność, efekt samorozładowania czy nawet efekt pamięci. Jak to jest w autach? Mam jeszcze pytanko odnośnie przebiegów na samym prądzie. Ile km mogę wykonać bez używania silnika spalinowego? Emigruję do Hiszpanii a tam mam możliwość montażu paneli, słońca pod dostatkiem i hybryda baaaardzo obiecująco się zapowiada. Dobre i 40km po pełnym naładowaniu ale ... ile to coś godzin potrzebuje by się naładować?

dynamical

Początkujący
Punktów
1
Ja osobiście mam bardzo dobre doświadczenia z autami hybrydowymi, polecam :D! O środowisko należy dbać.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
ja mam doświadczenie za 100% elektrykami citroen c0 i bratni imiev. Jakby nie cena to juz bym takim jezdził

maksiormech

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
hybrydy są całkiem niezłe, ale trzeba pamiętać, że najlepiej sprawdzają się w miastach, gdzie oszczędność na paliwie jest największa. Siostra ma yarisa z tym napędem i w mieście spalanie coś koło 4,5l wychodzi. A na wakacje czy dłuższe wypady to ma kombi męża, pzrede wszystkim jest większe i może więcej bagaży wsadzić :)

Do góry Bottom