• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Napawanie wału bmw e60 m5 507km

suchy792

Początkujący
Punktów
6
Pacjent to bmw M5 e60 obrócona panewka na 1 korbie ubytek 0,75mm spotkał się ktoś z metodą napawania wibrostykową bo za nowy wał chcą 12tys:) warto regenerować ?? jaka jest wasza opinia??

memor

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Zalecałbym kupić używke z gwarancją znajdziesz na allegro

suchy792

Początkujący
Punktów
6
tak tylko używka każda jedna nadaje sie do regeneracji ponieważ przy tym silniku zaleca się wymianę panewek po 100tys km wiec wszystko złom a dobrego silnika nikt nie rozbiera na części bo dobry kosztuje ok 25tys w tym ze panewki też do wymiany...

memor

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Każdy używany wał musi trafić do szlifierza w celu sprawdzenia i czy wyda aby dopasować paneweki.
Silniki rozbiera sie z róznych powodów,zleć to komus kto jest w temacie :)

suchy792

Początkujący
Punktów
6
szlif nie przewidziany a mierzony był czy nie skrzywiło. znajdź mi dobry nominalny wał nawet za granicą to pogadamy :) bo te silniki w 99% rozbiera się z tegoż samego powodu obrócone panewki po przebiegu 100tys a powodem znaczne przeciążenie układu korbowego całe silniki z rozbitków idą do rucholi wału szukam juz 3 miesiąc i widziałem z 5 i nawet gołym okiem widać jak wytarte tam gdzie obróci panewke. więc co z pomiarów jak szlif nie występuje to nie ma co szlifować...

poprostu panewki dostępne tylko nominalne i tyle...

spotkał się ktoś z metodą napawania wibrostykową???

Ostatnia edycja:

magol21

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Łódź
Jest firma w Gdańsku która dorabia panewki , sam dorabiałem nietypowe rozmiary ,cenowo bardzo atrakcyjni. Szlifuj wał ,wymiary lub nawet wał przesyłką do Gdańska i w ciągu tygodnia masz zrobione

Mateusz.TS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Cieszyn
Ciekawe czy ten wał można szlifować, być może warstwa utwardzona jest na tyle cienka, że dzieje się to co w silnika motocyklowych. Po obróceniu panewki nie szlifuje się wału z uwagi na grubość powłoki utwardzonej, ba nawet nie występują panewki inne niż nominalne a pasowanie jest na tyle dokładne, że występują grupy selekcyjne.

Osobiście to bym dał ten wał do napawania, w końcu spaw jest na tyle twardy, że powinno to zdać egzamin.

Tak dla próby spróbujcie dobrze wykonany spaw z miga dotknąć pilnikiem. Ja napawam zęby żeliwne w skrzyniach, dłuta do młotów, łącze czasami pęknięte dłuta i naprawdę zdaje to egzamin.

suchy792

Początkujący
Punktów
6
dla próby napawamy metodą wibrostykową jak zda egzamin to dam znać :)

wał wrócił z napawania koszt 1200zł pomiary wykazują iż wszystko jest ok i warstwa napawana jest twardsza niż oryginał...o dalszych efektach poinformuje...

Ostatnio edytowane przez moderatora:

suchy792

Początkujący
Punktów
6
Adam Korczyński & Synowie Tel. (061) 8142-213 62-081 Baranowo, kPoznania ul. Wiosenna 38

mrqq

Bywalec
Punktów
11
I jak zdało to napawanie egzamin bo mam podobny problem tez z bmw?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
w bmw serii m to norma. Oficjalne procedury zalecają wymiany panewek. Sam ostatnio robiłem to w m3.

Swoją drogą czekam na wyniki testu po napawaniu;]

suchy792

Początkujący
Punktów
6
napawanie zdało egzamin M5 śmiga do dziś tak ze polecam

Kindziu95

Nowy
Punktów
0
Sory za odkop ale jak wygląda sytuacja z m5 bo czeka mnie to samo, Jeździ dalej? Robił ktoś rewizję panewek po tym zabiegu?

Do góry Bottom