• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Naprawa pompowtryskiwaczy 1.9 TDI 105KM

Keynan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam wszystkich.
Niestety stwierdzono u mnie uszkodzony czwarty pompowtryskiwacz (samochód drga podczas postoju np. na światłach,ostatnio ciężko go zapalić na zimnym silniku, za pierwszym razem kreci i gaśnie, a ostatecznie zapala za 5/6 podejściem).
Mechanik stwierdził, że 4 sztuka ma "odchyłki około 3" (reszta po ok. 1) i pasuję go sprawdzić. Z tego co wyczytałem to najlepiej wysłać wszystkie 4 do sprawdzenia i ewentualnej regeneracji czy czyszczenia . Samochód ma już 14 latek i nie chce w niego pchać nie wiadomo ile pieniędzy dlatego zwracam się do Was z pytaniem o najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji?
Regenerować uszkodzony wtryskiwacz a resztę czyścić i posprawdzać czy lepiej ten uszkodzony zamienić jakimś z allegro (koszt ok 450zł) , czy może najlepszym rozwiązaniem byłaby "wymiana" ja wyślę do serwisu zajmującego się regeneracją swój uszkodzony, a oni w zamian wyślą mi inny po regeneracji (koszt ok. 200zł) o ile dobrze zrozumiałem ich zamysł.
tutaj link do aukcji:
http://allegro.pl/pompowtryskiwacz-audi-vw-seat-skoda-tdi-1-9-wtrysk-i6977265844.html

Jakie wyjście według Was byłoby najrozsądniejsze i na jaki koszt się przygotować ?
Pozdrawiam

Keynan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Z tego co zrozumiałem to tylko 1 jest uszkodzony, a odchyłki pozostałych "mieszczą się w normie". Jak z tą "naprawą" ? Jaki sposób wybrać ?

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Jesli nie chcesz pakować kasy to trzeba ogarnąć ten 4 wtrysk na początek i zobaczyc jak auto sie zachowa . Mozna wymienić same gumki , sprawdzic stan walka itp . Jesli robisz to u kumatego mechanika to podpowie ci co i jak

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
kup używany, zamontuj, wlej dodatek do filtra paliwa

i będzie robić.
kupisz regenerowane, to podwoisz wartość auta :)

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Co tu radzić?
Jeśli masz odpowiednie narzedzia i wiedzę jak to zrobić to wyciągaj pompki i zawieź do sprawdzenia.

Zrobi jeden, potem drugi i tak dojdzie do czterech ;)

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
A na moje 2000 zł i będzie śmigać. Taka kolej rzeczy.... ma 14 lat 400000 na blacie....

Keynan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Z tego co wiem to owy warsztat wysyła do sprawdzenia i ewentualnej regeneracji do Stalowej Woli pompowtryskiwacze.

toomii76 - czyli kupić z allegro z roczną gwarancją ?
Mattii- chodzi o to, że jak sprawdzą to nie będę miał czasu na zastanawianie ino szybką odpowiedź co robimy i żebym wiedział na co się zdecydować wtedy.